“Wááánhúúúndritééndééééétíééé!” schreeuwde de moddervette kerel met plakhaar en een armoeiige jaren-70-bril in de microfoon. Even tevoren was ik nietsvermoedend het café ingelopen. Het was buiten stervenskoud, en ik had wel zin in een lekker warm bakkie pleur. Goh, 180. Ik wist niet dat ze ook het gewicht omriepen van die darters. Inderdaad, de meeste waren geen magere mannetjes, zag ik. Ze worden wel regelmatig getroffen door vervelende ongevallen, las ik in de krant. Zo. Dus u dacht bij het begrip “zware jongens” aan Willem Endstra en Willem Holleeder? Die pijltjesgooiers, díe zijn pas zwaar. Maar het schijnen wel heel dappere kerels te zijn. Want darten is best gevaarlijk. Die pijltjes zijn levensgevaarlijke projectielen. Je zult maar getroffen worden door zo’n ding, dat is wel even andere koek dan het prikje van de tropendokter. Zo nu en dan wordt er een darter geraakt door een pijltje van de concurrent. Omdat die veel te ongeduldig is, en niet wacht tot zijn voorganger de pijltjes uit het bord heeft getrokken en opzij is gestapt. ARBO-technisch natuurlijk volstrekt onverantwoord.

Misschien is het een idee om de regels van het dartspel te veranderen. Ter verhoging van de veiligheid. Iedereen krijgt een heleboel pijltjes, en ze mogen er om de beurt eentje gooien. Tijdens de wedstrijd worden er geen pijlen uit het bord verwijderd, want dat scheelt een hoop geloop in het schootsveld. En ieder vakje waar een pijl in is gegooid, is “bezet”. Degene die aan het eind van het spel de meeste vakjes heeft bezet is gewoon de winnaar. Ook rekenkundig een stuk inzichtelijker. Want die telling, ik snap er niets van. Echt geen moer. Of is het zo, dat de omroeper gewoon een getal noemt op basis van de verstrekte steekpenningen? Of is ‘ie zo stomdronken dat ‘ie echt zelf ook geen idee meer heeft?

Maar goed, daar zat ik dus in het café. Van een verlepte mevrouw die zeer langdurig met haar kop in een emmer waterstofperoxide had gehangen kreeg ik een kopje slootwater. Echt genieten… Geprobeerd een goed gesprek te voeren met een darter. Tsjonge, wat stonk die trouwens uit zijn bek naar bier… Kan iemand mij even het verschil uitleggen tussen dartsport en kegelsport? Maar goed, toch een gesprekje met hem aangeknoopt, want ik ben zoals u weet nogal een gezelligheidsmens. “Ik begrijp dat jullie bij het darten af en toe in jullie oor worden geraakt?” “Nee meneer, in het oog.” “In het oog? Ik dacht dat jullie gehoor beschadigd was.” “Hoezo?” “Omdat die klere-Fransie Bauer hier keihard aan staat. Wat een pokkeherrie.” Om nog onopgehelderde reden werd ik vuil aangekeken. Heel vuil. Bijzonder vuil. Echt uiterst vuil. Een stemmetje in mijn hoofd zei me, dat ik maar snel mijn koffie op moest drinken, en dat ik misschien maar beter kon gaan… M’n bek verbrand, en snel betaald bij dat peroxidespook. Kolere, ik zag nu pas dat haar cellulitisreet verpakt was in een veel te strakke gifgroene legging. Bah.

Het was nog steeds berekoud, buiten. Terwijl ik eenzaam de donkere nacht tegemoet liep, besefte ik dat ik vergeten was, de vraag aller vragen te stellen. Zou het waar zijn dat de grootste groep letsels bij de edele sport van het darten bestaat uit Korzakov en levercirrose?


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

11 reacties

Mosje · 4 maart 2006 op 00:48

Tja, voor je het weet wordt darten een olympische sport. Dan lopen die bierbuiken nog een kans op een koninklijk lintje.
Ik moet er niet aan denken, maar helaas deed ik dat zonet wel.

Ma3anne · 4 maart 2006 op 09:56

Misschien kunnen ze dartpijlen met zuignapjes maken voor de veiligheid? Dan hoeven ze enkel het bord groter te maken en kan alles verder bij het oude blijven. Lijkt je dat wat, Driek? 🙂

WritersBlocq · 4 maart 2006 op 10:11

Darts en foute kroegen, ik vind het HÉÉRLIJK!!!

Li · 4 maart 2006 op 10:56

[quote]Ik wist niet dat ze ook het gewicht omriepen van die darters[/quote][quote]Van een verlepte mevrouw die zeer langdurig met haar kop in een emmer waterstofperoxide had gehangen kreeg ik een kopje slootwater[/quote]

Dit soort zinnen, en nog veel meer,zinnen zijn 180!

Dat ze zoveel drank soldaat maken is niet zo verwonderlijk. Deze ‘sport’ontstond in het leger.

[quote]ik zag nu pas dat haar cellulitisreet verpakt was in een veel te strakke gifgroene legging. [/quote]

2 Legs and bullseye 😀

Li

bert · 4 maart 2006 op 11:33

Walgelijke column, wat zoek jij in vredesnaam in een kroeg. Ben je overigens wel eens in een kroeg geweest vraag ik me af. 😕

Kees Schilder · 4 maart 2006 op 13:53

Ja Driek, walgelijke column.Walgelijk geestig dan.
180 keer laten lachen is ook een kwaliteit

bert · 4 maart 2006 op 14:02

Kees Schilder
[quote]180 keer laten lachen is ook een kwaliteit[/quote]
Dat ben ik op zich wel met je eens Kees 🙂 🙂 🙂

Trukie · 4 maart 2006 op 14:22

Driek deze week hebben we nationale complimentendag gehad.
Dat is vast aan jou voorbijgegaan 😉

Toch wil ik je een compliment maken voor de humorvolle stijl in jouw column(s).

Raindog · 4 maart 2006 op 16:54

Even kijken, wat is mijn eigen standpunt inzake darts ook alweer?? 😀

Inzake de column is mijn standpunt als volgt; deze heeft geen peroxidesausje nodig en dat is niet omdat ik hem, bleekjes vind.

DriekOplopers · 4 maart 2006 op 19:02

Bert: “Ben je overigens wel eens in een kroeg geweest vraag ik me af.” Jazeker wel! Daar kreeg ik van een peroxide-dame met een legging een koppie vieze koffie. Wat ik nog meer kreeg? Ruzie met een stinkende darter. :laugh: :laugh: :laugh:

Driek 😉

bert · 4 maart 2006 op 19:25

Driek:
[quote]Jazeker wel! Daar kreeg ik van een peroxide-dame met een legging een koppie vieze koffie. Wat ik nog meer kreeg? Ruzie met een stinkende darter.[/quote]
Dan heb je met de door jou bezochte kroeg toch echt wel stinkende pech gehad.
Volgens mij is het door jou geschetste beeld van de kroeg in Nederland en de darter in Nederland niet het beeld dat ik daarbij op mijn netvlies krijg, ook al heb je het nog zo levendig beschreven.
Pure pech, deze pech heb je wel goed verwoord. 🙂 🙂 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder