Essentieel onderdeel van het overeind blijven na één wodka teveel, is het technisch volmaakt neerzetten van de voeten. Dat lukte me vannacht tot op zekere hoogte. Buiten ging het allemaal wel, binnen minder. Ik was de vuilniszak vergeten die ik alvast voor de deur had gezet.. En nu ik wakker ben constateer ik dat ik niet verder ben gekomen dan de kamer en als extraatje dat mijn voet openligt. Niks van gemerkt. Zal nog een toer worden om de bloedresten , die van deur naar bank lopen, te executeren.
Kennelijk heb ik nog de tegenwoordigheid van geest gehad om Janis Joplin op te zetten, en wel zo, dat die CD zich oneindig herhaalt. Me and Bobby Mcgee voor de rijpere medemens onder ons.
Moeizaam hink ik naar de keuken. Koffie doet wonderen. Niet dat ranzige Senseodrab waar je op een houdertje een plak koffie, verpakt in veredeld pleepapier, moet wurmen, maar de echte:
Water koken, koffie in plastic filterhouder en vervolgens de filterhouder op de beker en dan maar doorgieten. Dat laatste lukt niet met trillende handen zodat, door een verkeerde beweging, de filter plus koffie van de beker lazert en vervolgens op de grond alle kanten opspat.
Maakt niet uit. Er lagen ook nog bloedresten dus het zag er toch al niet uit.
De telefoon gaat. Ene Jansen aan de lijn en ik moet even denken waar ik die ook alweer van ken. O ja, Jansen, de vleesgeworden politieke spotprent en aanvoerder van een lullig partijtje in onze Stad.
Vraag me af waarom hij zo schreeuwt en na een paar herhalingen zijnerzijds hoor ik wat hij zegt.”KAN JANIS EVEN HAAR WAFFEL HOUDEN??”
Helemaal vergeten. Janis Joplin staat zich nog steeds te herhalen dus knal ik de stereo uit.
“Fijn”, zegt Jansen. “Zeg, Kees, je moet je niet meteen ongerust maken hoor maar Bellie is weg” Bellie?? Ja, Bellie. Zo heet Jansen’s vrouw. Je moet je kind wel erg haten als je als ouders je kind zo’n naam geeft, maar goed.
“Ongerust, Jansen?. Hoe kom je daar nou bij? Mijn kater is in één keer weg en ik merk dat het bloed op mijn voet ook al gaat stollen. Als je nu ook nog gaat vertellen dat ze weg blijft, hoef ik zelfs koffie en bloed niet meer van de vloer te verwijderen”
“Jij en Ab moeten haar zoeken, Kees”, stamelt Jansen ,mijn opmerking negerend.
“Wat???,dat stuk ellende zoeken??”, vraag ik verbijstert.
Jansen zwijgt.
“Oké oké”, zeg ik na een tijdje. “Ik zal m’n best doen. Geef me effe haar volledige tenaamstelling plus geboortedatum en eventuele lichamelijke afwijkingen. Nee, laat dat laatste maar zitten anders zitten we volgend jaar nog aan de telefoon.”
“Belinda, Emanuela, zijn haar voornamen”, zegt Jansen. “En haar geboortedatum is 20 april 1967. “
“Goh, Jansen, zelfde geboortedatum als Hitler. Nou snap ik het beter.”
“Volgende week zal ik wel lachen, Kees. Haar meisjesnaam is Derf. Kun je je haasten?”
“Ik doe mijn best Jansen”, waarna wij de verbinding verbreken.
Nadenkend staar ik naar wat ik heb opgeschreven: B.E. Derf. 20 april 1967. Hoe kun je zoiets bij elkaar verzinnen, maar het staat er toch echt.
Moet ik straks langs de huizen met een foto van een B.E Derf. Hoeveel mensen nemen je dan nog serieus?
Moeizaam zet ik nieuwe koffie waarna mij iets te binnenschiet. Snel bel ik Jansen.
“Zeg Jansen, vind jij je vrouw een lekker ding? Een stuk zoals wij dat altijd zeiden?”
“Eh..ja. Dat vind ik wel ja, hoezo?”
“Nou, zie jij me al langs de deuren gaan met de vraag.: ’Heeft u dat stuk bederf gezien?’
Jansen zegt niets en op de achtergrond bij hem thuis hoor ik gestommel en getier.
“Jezus”, zucht Jansen. “Bellie is gearriveerd.”
“Kop op Jansen. Het is maar bederf.. Je hebt toch wel een luchtreiniger in huis?”


13 reacties

Li · 12 februari 2004 op 19:52

Hij is weer goed!
Had je misschien niet beter ‘cry baby’ van Janis kunnen opzetten? 😀

Kees · 12 februari 2004 op 20:27

Hé Kees,

Na ‘een wodka teveel’ kan een Senseo een uitkomst zijn. Geen geklungel met bruin poeder, een voorgevouwen zakdoekje en een plons heet water.

Snap jij trouwens wat Crema is? Het ziet er schuimerig uit, het woord crema lijkt op het woord creme – maar niemand die het door heeft: dat is het helemaal niet!

pepe · 12 februari 2004 op 21:01

Met een bak echte koffie zitten lachen hier, hoe krijg je het steeds weer voorelkaar.

Heet je geen Govert Riezel?

Misschien een rollator kopen en bakkie gaan halen bij Ma3anne, zal ze leuk vinden 😉

Eftee · 12 februari 2004 op 23:55

Dat eerste stukje alleen al… over het overeind blijven, na teveel drank, hahaha. Over het stuk daarna hoef ik niet eens meer iets te zeggen.
Hij is weer perfect. Waar haal je het toch steeds vandaan?

Ma3anne · 13 februari 2004 op 00:31

Bellie en het Beest, een bloedstollend verhaal…

Misschien technisch moeilijk om je voeten volmaakt neer te zetten, maar de column benadert weer de volmaakte onzin. LOL!

Kobus · 13 februari 2004 op 00:50

Gij zijt me er ene, heer Schilder !
Gaat het weer een beetje meneer Schilder ?

En wat Crema betreft: lijkt verdacht veel op HEMA.
Om maar een merknaam te noemen.

Kees Schilder · 13 februari 2004 op 07:50

Ja, Cry Baby had ik ook kunnen draaien Li, maar daar heb ik niet meer aan gedacht.
Koffie bij Ma3anne? lijkt me geestig.En dan geen Senseo of Crema.Alleen het lezen van het woord al,doet mijn riool borrelen. Wat Crema is? Waarschijnlijk het geformateerde sap uit een Hemaworst.
groet en dank voor de reacties.Zij blijven motiveren.

deZwarteRidder · 13 februari 2004 op 08:56

good old janis, leek mij altijd meer een whiskey vrouwtje maar goed….leuke column Kees..gaat er altijd wel in smorgens..bij een bakkie senseo dark roasted
Rich@Rd

Mosje · 13 februari 2004 op 09:58

Hij is weer mooi Kees.
Ik geloof dat er al eens iemand reageerde dat sommige van jouw columns iets “strip”-achtigs hebben. Deze ook weer. Cool!
(Ben je liefhebber van stripalbums?)

Suus · 13 februari 2004 op 16:00

En jahoor, je hebt me weer flink aan het lachen gekregen….zelfs met een kater….weet wat je voelt alleen lag mijn voet niet open. Als jij vraagt naar bederf met een kater als de jouwe….hmmm, zou ik je een spiegel voorhouden geloof ik.

Mup · 13 februari 2004 op 21:38

Topper weer, merk dat als ik een dag uit de columnx-roulatie ben, ik me alleen bij voorgaande reacties aan kan sluiten, bij deze dus,

Groet Mup.

Kees Schilder · 14 februari 2004 op 07:56

Mosje; er zijn plannen om mijn “Jansen” verhalen in stripvorm uit te brengen.Geestig he? Of het lukt weet ik niet. Maar de bedenker vanhet idee (tekenenaar, schilder, musicus,schrijver,kortom kunstenaar) neem ik serieus en met hem ga ik het idee uitwerken.Ik houd je op de hoogte

viking · 14 februari 2004 op 13:37

Ik heb vanacht bardienst gedraaid (helaas Kees en Suus niet gezien) en weinig geslapen maar hier wordt kop weer vrolijk van. 😛

Ennuh Kees, ik zou die initiatiefnemer hiervan zeker aan zijn woord houden als ik jou was… 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder