Daar ging je dan, ouwe boef. Jij was een vriend van ons allemaal. Dat jij geen vriend van ons wilde zijn, kan me niets schelen. Je was van ons allemaal. Je was de man van de grote gebaren. Een paar supermarktmedewerkers in nood; je sprong in de bres voor deze oer-Hollandse jongens met de losse handjes die gewoon hun burgerplicht deden. Jij betaalde de boete, want je was een man van impulsieve acties. Je was een hoofdrolspeler in de permanente soapserie die het koningshuis heet, uitgezonden op elke nationale tv-zender. Iedereen kan tegenwoordig meeleven met je familie, het verdriet, de dolle pret, de familieschandalen. En jij was de held van de serie. Je deed precies wat er nodig was om die soap zo interessant te maken voor de duizenden kijkers. Jij maakte de roddelpers rijk. Spionage hier, SS-lid daar. Juan Peron zus, steekpenningen zo. En wat je ook deed, wat je ook uithaalde en wat voor verleden je ook had; uiteindelijk kon je niets fout doen. Je was onze James Bond. De man die confectiekleding een misdaad vond voor de menselijkheid en roze champagne dronk omdat het goed is voor de bloedsomloop.’

En terwijl elke Europese dynastie de zonen binnenshuis hield toen de Oranjes met de enige erfgename Juliana aan het leuren waren, bood jij jezelf vrijwillig aan. Je maakte van deze mollige bakvis een stijlicoon waardoor je in één klap de mannelijke adellijke helft van europa jaloers. En is het echt zo verwerpelijk dat je toegaf aan je lusten als je door honderden vrouwen aanbeden wordt? Je had een groot hart, zo groot dat één vrouw niet genoeg was.

Dat miljoen van Lockheed. Je zou gek geweest zijn om dat te laten lopen. Op deze manier werd je tenminste ontheven van een aantal taken waar je sinds je huwelijk met Juliana al vanaf wilde. Gewoon, een foutje, zodat je menselijk zou blijven temidden van het pluche van Soestdijk. Je had trouwens net als ons ook al zo’n teringhekel aan snelheidslimieten en reed geregeld een auto in de prak. Dat maakte je menselijk.

Je hebt gelukkig genoeg achtergelaten om de roddelpers weer jaren te voeden. Dat zag ik afgelopen week, toen je (officiële) nazaten op het bordes stonden te snotteren. De hongerige wolven van RTL Boulevard, Shownieuws en de Telegraaf stortten zich massaal op je buitenechtelijke dochter; vandaag met paginagrote foto op de voorpagina. Maar, weet je, daardoor worden we nog jaloerser. Want hoe heb je dat toch allemaal klaargespeeld? En ik zeg: laat de pers los op je verleden, laat ze speculeren over wat je hebt uitgespookt, over hoeveel buitenechtelijke kinderen er nog gaan volgen. Laat ze hun zegje maar doen.
Vaarwel ouwe schurk. Iedereen weet het allemaal zo goed. Maar jij weet het toch beter.


5 reacties

Ma3anne · 22 december 2004 op 08:57

Zo te lezen heb jij je jongensboeken-held gevonden. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus wat let je! Speel over, neem steekpenningen aan, rijd auto’s aan gort en hang de bon vivant uit. Veel plezier ermee. 😛

Wayan · 22 december 2004 op 12:20

Zie de geheime gesprekken van Bernhard in de Groene Amsterdammer :

http://www.groene.nl/2004/0450/mva_bernhard.html

viking · 22 december 2004 op 14:31

@ Ma3anne: niemand biedt mij penningen aan, ik heb maar één auto en daar ben ik zuinig op en voor een bon vivant ben ik te saai.

Maar als ik Bernhard was geweest…

Yiiiiiihaaaaaa!

WritersBlocq · 22 december 2004 op 16:17

Viking, als hij nog geleefd had, zou liebe Freund Bernhard jouw bon voor de vivant graag betaald hebben 😉

sally · 22 december 2004 op 21:43

Ik vind het wel een leuk geschreven column.
Of ik het met alles eens ben is punt twee.
groet
Sally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder