Ayan heeft gesproken. Dat valt me steeds op wanneer ze weer een opinie heeft. Dat zoveel mensen er op reageren alsof het Orakel van Delphi de jaarcijfers van Shell komt verkondigen. Maar goed.
Mevrouw Ayan heeft iets tegen het besnijden van vrouwen. Nou, ik ook! Het lichaam is gewoon van een mens zelf en daar moet iedereen met z’n poten van afblijven. Helemaal smerige egoïstische fundamentalistische machtswellustelingen van jonge meisjes! De achterliggende gedachte van vrouwenbesnijdenis is van een misselijkmakende achterlijkheid dat je je afvraagt hoe het kan dat zulk gedachtengoed nog kan bestaan in de hedendaagse wereld. Dat zelfs in dit land meisjes geprest worden om zo’n pijnlijke, levensbedreigende, mensonterende en, als dat voor u geen reden genoeg is, nongeïntegreerde marteling te moeten ondergaan. Dus iedereen die zich tegen het besnijden van vrouwen keert, heeft groot gelijk en vooral vrouwen hebben daarbij het volste recht van spreken en verdienen onze steun waar het maar nodig is. En de sukkel die ervoor is, blijft áf van de clitoris!

Maar nu heeft ze iets gezegd over het besnijden van jongetjes. Dat dat ook gemeen is en eigenlijk inhumaan. En volgens mij is dat ook zo. Want ik ga een kindje ook niet zijn pinkje afsnijden omdat ergens in een of ander stokoud boek staat dat dat moet omdat jongetjes zonder pinkje heiliger zijn en uitverkorener dan jongetjes mét een pinkje.

Maar dan… Dan staat niet alleen het Arabisch volksdeel hier te lande op (want die staan op bij álles wat Ayan zegt), maar ook het CIDI roert zich. Wát een gemeenschappelijke verontwaardiging tussen twee volkeren, zeg! Je zou bijna gaan hopen dat de gezamelijke ontsteltenis de weg naar de onderhandelingstafel zou kunnen openen, maar helaas. Die massamoord interesseert het CIDI minder. Men vreest namelijk een antisemitische hetze, zegt men. Pardon? Is het weer zo laat? Als iemand ook maar een kritisch geluid laat horen over oude riten die in het jaar kruikje thuishoren, dan wordt plotseling een hele litanie van stal gehaald die uiteindelijk uitmondt in twee woorden: beginnend antisemitisme.
Kijk, wie zegt dat het hygiënischer is, heeft wellicht een punt. Dat weet ik niet. Daar heb ik niet zo’n kijk op want ik reinig mijn onbesneden Johannes (ik ben van huis uit katholiek) dagelijks en ook nog eens zeer intensief (maar niet té want, ik zei het al, ik ben van huis uit katholiek). Het zou kunnen dat de besneden uitvoering van de Lulhannes hygiënischer is dan de oorspronkelijke versie, maar ik vraag me dan soms in gemoede af waarom de onvolprezen almachtige (van welk merk dan ook) dat velletje er ooit aan heeft gezet. En ik moet er ook niet aan denken hoe ons ALLER aardsvader Abraham zijn kroost van dat lebbertje ontdaan heeft want verder dan werktuig van vuursteen was men in die tijd nog niet. Het heeft de uitvinding van de Gillette Turbo Mach 4 niet genoeg bespoedigd, dunkt mij…

Maar goed, mocht de hygiëniste (nee, niet de mondhygieniste, heren humoristen…) het ermee eens zijn, dan kan ik me er nog wat bij voorstellen dat je het laat doen bij je nageslacht, maar laten we eerlijk zijn: de meeste mannekes zetten het op een brullen wanneer ze van hun velleke worden ontdaan. En niet omdat ze het zo koud hebben.
Dus doet het pijn, meneer Naftaniel van het CIDI, en u moet geen onzin gaan lopen te verkondigen dat dat niet zo zou zijn. U moet iemand die op hele menselijke gronden tegen de verminking van een kinderlichaam is, niet met Adolf H. op dezelfde lijn plaatsen. Daar moet u eens mee ophouden, want zo langzamerhand verliest die reden steeds meer haar geloofwaardigheid.

Want ik vind iedereen die een kind pijn doet door een stukje van zijn of haar lichaam af te snijden op grond van een of ander regeltje in een boek, gewoon een hele grote lul! Dat heeft niets met anitsemitisme te maken. Dat is gewoon menselijk mededogen.
Als je toch iets wilt verwijderen ten teken van de volwassenheid, neem dan de blindedarm maar. Dat lijkt me op voorhand al logischer dan in de geslachtsdelen van kinderen te snijden.

TT


9 reacties

sally · 8 oktober 2004 op 16:52

Thontheunis een column naar m`n hart.
Honderd procent mee eens.
Saai van mij, maar het is nu eenmaal zo.
Kan er niets aan toe voegen.
Stoppen met die flauwekul.
liefs Sally

Ma3anne · 8 oktober 2004 op 17:59

Ter aanvulling: Van een (Nederlandse) vriendin, die jaren geleden in de VS beviel van een jongetjestweeling, weet ik, dat daar jongetjes altijd besneden worden onmiddellijk na de geboorte. Haar was geen toestemming gevraagd. Het bleek routine te zijn. Reden: hygiëne.

En eerlijk gezegd, why not.

Het besnijden van meisjes is een heel ander verhaal. Daar worden vitale delen weggehaald en dat heeft alles te maken met vrouwenonderdrukking. En daar word ik altijd weer verschrikkelijk triest van, als ik daarover lees of hoor of aan denk.

Dees · 8 oktober 2004 op 19:53

In Australie wordt zo’n tachtig procent van het manvolk reeds vroeg ontdaan van de voorhuid. Dat dat pijn doet geloof ik overigens graag. Toch waren veel mannen die ik sprak daar er blij mee. Extra uithoudingsvermogen en extra hygiene.

Er is m.i. een wereld van verschil tussen het besnijden van mannen en van vrouwen. Bij vrouwen is er van welk pluspunt dan ook geen sprake. In tegendeel, deze doelbewuste verminking leidt in veel gevallen tot nare ontstekingen, op plaatsen waar lustgevoelens het veld moeten ruimen voor pijn. En dat als een soort [i]voorzorgsmaatregel[/i], uit angst voor de ‘gevaarlijke’ lustbeleving van een vrouw.

Dat religieuze en historische motieven niet eeuwig als leidraad kunnen blijven gelden, ben ik met je eens. Maar als de besnijdenis van mannen verboden zou worden, zou er los van die discussie waarschijnlijk ook nog een hele andere ontstaan. Eentje waarbij het veel lastiger is om een afweging te maken tussen de voor- en nadelen dan bij de zinloze marteling die veel jonge vrouwen moeten ondergaan…

Bakema_NL · 8 oktober 2004 op 21:19

[quote]Want ik vind iedereen die een kind pijn doet door een stukje van zijn of haar lichaam af te snijden op grond van een of ander regeltje in een boek, gewoon een hele grote lul! Dat heeft niets met anitsemitisme te maken. Dat is gewoon menselijk mededogen.[/quote]

Je hebt gelijk, dat is een lul. En nog een eikel ook. Dat soort mensen zou je het vel over de oren trekken.
Zou best kunnen dat het hygiënischer is, maar daar heb je nog wat anders voor ook, het heet zeep, gecombineerd met water werkt dat ook nogal hygiënisch.
Ik vind met dat soort zaken altijd dat het op vrijwillige basis moet gebeuren en met gezond verstand. Dus kleine kinderen moeten niet met dit soort dingen geconfronteerd worden nog. Het is mijn grootste probleem met veel geloven, dat “moeten” en van jongsaf al vaak. Afsnijden van de klitoris is gewoon niet te filmen, de vrouw is een legbatterij en stortplaats en meer niet, gaat me nogal te ver.
Waarschijnlijk zal mijn zoontje besneden worden, niet omdat ik me tot de islam ga bekeren en hij met mij, maar om medische redenen…..ik krijg al de kriebels als ik er aan denk, terwijl het weinig voorstelt als je er over leest.

Mup · 8 oktober 2004 op 22:16

Op de praktijk waar ik stage liep, kwam een zogenaamde besnijdenisarts. Enerzijds was ik blij dat het niet in een achteraf kamertje, maar deskundig gebeurde, anderzijds begreep ik het snijden in een gezond lijfje niet. Nog niet. Traditie, geloof? Ik kan er gevoelsmatig helemaal niks mee.
Dat mannen er achteraf geen moeite mee hebben, oke, maar die kinderen hebben geen keus. En voor wat betreft het uithoudingsvermogen, er is vaak ook sprake van een verminderde gevoeligheid.

Als tip voor geinteresseerden, over vrouwenbesnijdenissen: Mijn woestijn van Waris Dirie,

Groet Mup.

Li · 8 oktober 2004 op 22:33

Eigenlijk vind ik dat iemand zelf moet kunnen bepalen of hij besneden wil worden of niet. En dat kan alleen als je oud en wijs genoeg bent.

Maar de opmerking van Mup zette me wel aan het denken. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n ingreep, in het geniep, op de keukentafel ofzo wordt verricht.. 😮

melady · 8 oktober 2004 op 23:10

Mooi besneden.. eh beschreven Ton..

Een vriend van mij is besneden in zijn land van herkomst. Hij was nog maar een jochie van amper 6. Samen met heel veel jochie’s van dezelfde leeftijd, werden ze publiekelijk besneden, omwille van het geloof.
Er was één scheermesje.
Hij viel flauw, zoals alle kleine mannetjes flauw vielen.
Daarna kwamen de ontstekingen..helse pijnen…
Maar hij was nu een man.

Hij is nu bijna 40 en is uiteindelijk wel gelukkig met het feit dat hij besneden is…maar hij heeft deze traumatische ervaring nog steeds niet verwerkt.

Melady 🙂

ignatius · 8 oktober 2004 op 23:19

Hier heb ik niets maar dan ook niets aan toe te voegen.

pepe · 10 oktober 2004 op 09:58

Afschuwelijk dat men kinderen zoiets aan kan doen. Heel goed geschreven column.
Pijnlijk om te lezen, ik kan daar niet zo goed tegen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder