Ik ben in de war.

Ik heb je boek gelezen. Nou ja….. men zegt dat het jouw boek is, maar voor zover ik kan zien, is het eigenlijk door een stelletje nomadische geitherders geschreven, ongeveer driehonderd jaar na de onfortuinlijke dood van jouw  zoon. Nadat ze klaar waren, werd het God alleen weet hoevaak herschreven, vertaald in tientallen talen, nog eens tientallen keer herzien en nu zijn er zoveel versies dat niemand weet welke de juiste is! Ik wou, dat jij, almachtig, alwetend en alziend wezen, ons één definitieve versie had gegeven. Het had ons een hoop ruzie bespaard, een aantal oorlogen, de honderden mensen die erover vechten en doodgaan elke dag, inclusief talloze onschuldige kinderen. Kom op makker, geef ons een teken! Laat ons nu zien wat je eigenlijk bedoelde.

Zoals ik net zei, ben ik in de war. Je boek geeft duidelijk aan dat je van alle mensen houdt, maar als dat echt zo is, waarom maak je geen eind aan al het lijden in ons wereldje? Heb je het druk of zo? Ik bedoel… je bent toch almachtig, dus waarom kun je kanker en HIV niet uit de wereld helpen? Nu ik daaraan denk, waarom heb je die in eerste instantie gecreëerd? Je hebt toch alles in de hemel en op aarde gecreëerd?

Vroeger vertelden mijn ouders mij dat er maar één JIJ was en dat alle andere goden namaak waren. Maar later kwam ik tot de ontdekking dat er andere mensen zijn in de wereld aan wie precies hetzelfde werd verteld, maar dat hun “één God” radicaal anders is dan degene waarover ik kreeg te horen. We kunnen niet allemaal gelijk hebben! Ik bedoel, wat is hier nou aan de hand? Als jij de enige echte bent, en je hebt al die wonderbaarlijke superkrachten, waarom kom je niet effe op de koffie en alles duidelijk maken? Net als je dat deed met Moses en al die andere mensen met wie je toen kletste. Dat brengt me ook in de war. Als je een paar duizend jaren geleden zo’n kletskont was, hoe komt het dat niemand de kans krijgt om met je te praten nu? Behalve natuurlijk mijn schoonzus, die zo te horen een “speciale relatie” heeft met Jou en babbelt elke dag met je. Tussen twee haakjes, ik was zo verbaasd toen ze dat zei, dat ik haar vroeg of ze jullie gebabbel voor mij kon opnemen, maar ze antwoorde dat ze jouw stem alleen hoorde in haar hoofd. Omdat ik weet dat je haar liefhebt, heb ik haar dan de naam van een goede psychiater gegeven.

En kan je me ook vertellen hoe dat zit met de wetenschappers? Ik heb wel HEEL veel van hun boeken gelezen, en ook hun programma’s op tv gezien, en alles wat ze zeggen klinkt erg aannemelijk. Als wat ze zeggen waar is (en wie ben ik om te zeggen dat het niet waar is?), dan schijnt het dat je helemaal niet bestaat! Ik moet eerlijk toegeven dat ik langzaam aan mijn twijfels heb. In feite, door jouw briljante creatie Facebook te gebruiken, heb ik gezien dat er ontzettend veel mensen zijn die mijn twijfels delen. Ik begrijp totaal niet, als het zo makkelijk is voor zo’n super-wezen als jij, dat je ons geen teken stuurt dat je er überhaupt bent.

Groetjes,

mens xx

Categorieën: Gein & Ongein

15 reacties

Meralixe · 7 september 2013 op 09:06

Ik las ‘Beste God’ en daar naast stond Gein & Ongein. Toen ben ik gestopt met lezen. God onder de noemer Gein & Ongein plaatsen is niet zo ’n best idee. 🙁

Mrbraintrain · 7 september 2013 op 09:30

Inderdaad een foute keuze qua rubriek. Column op zichzelf is lezenswaardig waard.

Spencer · 7 september 2013 op 10:13

Wat mij betreft mag God best onder Gein en Ongein. Samen met Sinterklaas en de Paashaas. Al was het alleen maar omdat zoveel gelovigen hun behoefte aan het bestaan van sprookjesfiguren veel te serieus nemen, met alle gevolgen van dien.

Yfs · 7 september 2013 op 10:35

Tja, hoe je het ook went of keert, het blijft een kwestie van geloven, dus je gelooft het of je gelooft het niet. Wel makkelijk om God overal de schuld van te geven, terwijl de meeste narigheid toch door de mensch zelf wordt veroorzaakt. Ondanks alle twijfels, in het meest wanhopige en duistere moment van het leven, vouwt ook de ongelovige de handen samen om zich tot God te wenden met de belofte zijn/haar leven te beteren als…..
Toch netjes dat je God met een hoofdletter schrijft 😉
Met gemengde gevoelens gelezen!

LouisP · 7 september 2013 op 12:25

Gemengde gevoelens, inderdaad, hier ook.
En dat is dan geschreven door een mens die in zijn stukken schrijft over zijn HIV besmetting. Die in andere stukken schrijft dat ie in Afrika als een soort God leeft en neukt wat ie maar neuken kan. Die schrijft dat ie prat gaat op het feit dat ie met zijn gezegende leeftijd, ondanks die besmetting, nog jonge Afrikaanse meisjes kan krijgen.
Met gemengde gevoelens gelezen, inderdaad..

Een stukje uit een column van Dat mens in Kenia..
Nou, ik weet dat het misschien wat arrogant klinkt, maar ik moet eerlijk zeggen wat er allemaal gebeurd is op die vlak. De tweede dag in Mombasa heeft huisgenoot haar vriendin Jane uitgenodigd om de dag met ons door te brengen. We hebben gezellig gewinkeld en ‘s avonds lekker gegeten en een paar borreltjes gedronken en ja, je raadt het al, ze ging heel graag met mij naar bed. Ik zal niet beweren dat, na ongeveer een jaar zonder, de seks geweldig was, maar de volgende dag voelde ik mijn zelfvertrouwen terugvloeien. Het is per slot van rekening niet elke dag dat een ouwe lul van 57 de kans krijgt om met een mooie dame van 25 te vrijen – nou, sindsdien is het eigenlijk wel bijna elke dag geworden. Ik ga naar een kroeg en er komt zo’n bloedmooi meisje naar me toe en zegt gewoon “Hi, how are you today?”, alsof ze me al jaren kent. Ik overdrijf niet, zo makkelijk is het voor een blanke (mzungu) hier in Afrika.

Oké dan, niet elke dag, maar wel bijna elke nacht als ik dat wil. Ik voel me af en toe een beetje schuldig, maar zoals u al weet, kan ik alles weerstaan behalve de verleiding. Vanavond, vrijdag, weer op stap en ik mag weer kiezen welke schoonheid ik mee naar bed wil straks. Ja, ik weet het, het is niet goed voor de ziel, maar één dezer dagen vind ik wel een vrouw waarmee ik iets meer wil – die liggen ook bijna voor het oprapen hier.

Nachtzuster · 7 september 2013 op 13:29

Deze column lees ik als een cabaret scene van bijvoorbeeld Theo Maassen of Hans Teeuwen. Op een dusdanig overtrokken manier een heilig huisje omver gooien dat je als vanzelf gaat relativeren. Ik vind hem leuk. Met name omdat hij dus onder Gein en Ongein geplaatst is. Misschien heb je wel rekening gehouden met tegenstrijdige reacties. Vanwege het onderwerp. Ook niet iedereen houdt van Maassen en/of Teeuwen. Niks mis mee, toch?

Mien · 7 september 2013 op 23:38

Tsja … superwezens worden niet geboren maar gemaakt.
Et la femme et l’homme a créé Dieu.
Ben benieuwd of je ook een open brief gaat schrijven aan Boeddha en Allah?
Wie weet komt er antwoord.
In ieder geval een column die vragen stelt.
Da’s lang geleden.
Geloof in eigen kunnen, zullen we het daar op houden?
Hebben we toch geen Goden of wetenschappers voor nodig, toch?

Libelle · 8 september 2013 op 19:11

Stel dat hij al ons wangedrag zou corrigeren, dan was het toch niet meer dan een hondenfluisteraar..

datmensinkenia · 9 september 2013 op 09:15

Gein & Ongein: Een weloverwogen beslissing en de juiste. God bestaat niet, heeft nooit bestaan en is naar mijn mening gewoon een grapje.

@Louis P: Waar doel je nou op? Ik snap jouw reactie absoluut niet. Ben je boos ofzo? In plaats van een aanval op mijn karakter, zou je misschien antwoorden kunnen geven op de vele vragen die ik stel.

  Meralixe · 9 september 2013 op 09:52

  Oooo!!! ik heb God deze morgen nog gezien hoor!
  Gewoon, ik zag de zon waar wij (aarde) al miljarden jaren feilloos rond draaien. Ik kwam op weg naar ’t bos voor mijn portie hartlopen een vrouw tegen, hoogzwanger met een kleuter van een drietal jaren oud aan de hand. Ze lachte naar mij. (de vrouw) Ik knikte vriendelijk terug en dacht, dit kan toch geen evolutie zijn….yes!!! God bestaat!!!

   Spencer · 9 september 2013 op 11:33

   En waarom dan niet?

    Spencer · 9 september 2013 op 11:56

    Kan het geen evolutie zijn. Bedoel ik.

     Meralixe · 9 september 2013 op 12:28

     Beste Spencer

     Met alle respect, hier op deze plaats, heeft het verleden me al geleerd, een discutie aangaan over dergelijke onderwerpen is zo goed als zinloos. Het is ten slotte ieders vrijheid te geloven wat hij (zij) wil. Wordt de discutie wat vinniger met dan nog de handicap van het geschrevene waar ik het in ’t café met Nachtzuster ook al over had, dan is het leutige en de ‘vriendschap’ vlug zoek. Dat wil ik ten stelligste vermeiden… : :inlove:

datmensinkenia · 9 september 2013 op 09:36

@Yfs: Ik schrijf God met een hoofdletter puur omdat het een naam is, zoals Nijntje of Willem Alexander, en niet uit respect voor een imaginaire superwezen. Ik heb respect voor mensen, maar geen greintje respect voor geloof.

Mien · 9 september 2013 op 17:44

Naar aanleiding van de reacties van Spencer en Meralixe en mijn grote verbazing dat er reclame verschijnt voor lidmaatschap van de EO boven aan de pagina kan ik niet anders dan dit eventjes onder het licht te brengen. > http://www.youtube.com/watch?v=TILaGyxq_5I

Geef een reactie

Avatar plaatshouder