Even met het stadhuis van Kampen gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. De burgemeester in de buurt?” Maar nee hoor, ik kreeg de burgemeester niet zomaar aan de lijn. Ik werd doorverbonden met de stadhuiswoordvoerder, die mij danig aan de tand voelde of ik soms van De Stentor was. Zo’n behandeling wenst ik niet te pikken, dus ik bromde: “Dat mochten ze willen bij De Sentor, zo’n topcolumnist. Ik schrijf voor ColumnX!” O, dan was het goed. Toch nog de Kamper burgervader aan de lijn. Jan Oosterhof wilde graag weten, waarom ik hem aan zijn kop kwam zeuren. Dus ik stak van wal: “Zeg grapjas, hoe haal je het in je hoofd, De Stentor van informatie uit te sluiten? Prima krant. En bovendien ben je als overheidsdienaar gewoon verplicht, de burger goed te informeren. Iedere krant dient dus altijd antwoord te krijgen als die je wat vraagt.” Burgemeester Oosterhof was dat niet met mij eens. Want De Stentor had een vals artikel geschreven over een Bouwinspecteur Der Gemeente. En dat kon natuurlijk niet door de beugel. Ik vond van wel: “Flikker nou gauw een eind op! Kranten zijn doorgaans heel zorgvuldig in hun berichtgeving, dus als er een negatief artikel over een van je medewerkers staat, dan zal ‘ie het er wel naar gemaakt hebben. En als het je niet bevalt, ga je maar naar de Raad voor de Journalistiek, of desnoods naar de rechter. Je lijkt die Aleid Wolfsen uit Utrecht wel. Nog zo’n censuurburgemeester!” Arm Kampen. Bestuurd door een randdebiel die in geen enkele andere gemeente als burgemeester te handhaven zou zijn… Heeft ook het onderwerp ‘Bestuurlijke Vernieuwing’ in zijn portefeuille. Wat een giller! Bestuurlijke Vernieuwing? Bestuurlijke Vernieling zul je bedoelen!

Ruim begrip, trouwens, dat ‘Bestuurlijke Vernieling’. Als je nou in een stemhokje de rode potloden vernielt, valt dat dan ook onder die noemer? Is echt gebeurd. In Sint Annaparochie. Daar brak iemand de punten van de stempotloden, en smeet die op de grond zodat niemand nog op de PVV kon stemmen. Het stembureau doet geen aangifte tegen hem. Want onder welk misdrijf moet je die actie nu scharen? Vernieling, illegale afvalstorting of overtreding van de kieswet? Joost mag het weten. Of ik het trouwens eens ben met die actie van die meneer? Nee. Iedereen mag stemmen wat ‘ie wil, dus ook op de PVV. En voor alle duidelijkheid: ik ben bepaald niet blij met de glorieuze uitslag voor de PVV, maar zo werkt de democratie nu eenmaal, en daar sta ik van harte achter. Zelf heb ik trouwens op de SP gestemd. In eerste instantie wilde ik PvdA kiezen, maar die hebben een lijstverbinding met GroenLinks. En ik zal nooit -en dus ook niet via een omweg- stemmen op de enige partij in Nederland die ooit heeft getracht, mij als columnist de mond te snoeren. Want niet alleen bij het CDA, maar ook bij GroenLinks is het geen probleem, lastige columnisten hun pen, of cartoonisten hun potlood af te pakken.

Over potloden gesproken. Cambuur. De Trots Vin Ljouwerd De Fiere Provinsjehoofstee ofzoiets. Fries lullen als de beste, maar voetballen ho maar. Elf potloden op een voetbalveld. Gedegradeerd. Stelletje mietjes op het gras. Over mietjes op het gras gesproken: van de weeromstuit heeft het COC van Friesland het formeel aanwijzen van een park als homo-ontmoetingsplaats voorgesteld. Gezellig, al die potloodventers onder elkaar. Kan het hele team van Cambuur zich laten uitwonen! Maar toch slaagt COC-directeur Van Baalen er op onnavolgbare wijze in, de lachers op zijn hand te krijgen. Het park dat hij voor zijn homo-contactpunt wil aanwijzen heet de “Groene Ster”. Van Baalen hoort dus overduidelijk bij de 10% van de mannen die kleurenblind zijn… En hij pleit voor een speciaal bord om hetero-bezoekers van het park vooraf te waarschuwen voor de viezigheid waarmee ze kunnen worden geconfronteerd. Een bord met twee mannen die hand in hand lopen. Maar wat moet men dan wel niet denken van dat blauwe ronde verkeersbord met die volwassen meneer die een klein kind aan de hand heeft? Juist: dat bord promoot een flink leeftijdsverschil.

En zo’n verschil in leeftijd is een goede zaak. Want uit onderzoek blijkt, dat mannen met een partner die aanzienlijk jonger is, een veel kleinere kans hebben, op jonge leeftijd te sterven dan mannen met een partner die niet jonger is. Onderzoekers vermoeden dat dat komt, doordat jongere vrouwen beter voor hun echtgenoot zorgen. Geweldig. Mevrouw Oplopers is dik 8 jaar jonger dan ik, dus ik kan nog jaren mee! Bofkont die ik ben. Al was het gisteren wel even schrikken. Toen zei ze: “Wat oud is, is niet meer lekker.” Maar gelukkig doelde ze op de koffie. Gelukkig heeft de koffie in huize Oplopers geen enkele kans om oud te worden. Qua koffiegebruik heeft mevrouw Oplopers veel weg van een bodemloze put.

Maar de échte bodemloze put van Amsterdam is de Noord/Zuidlijn. Nóg zo’n beschamend voorbeeld van Bestuurlijke Vernieling. De tranen biggelen me over de wangen. Zo’n jaar of 8 na het genomen aanlegbesluit verzint eindelijk iemand een keer, dat het wel een goed idee is, om een kosten/batenanalyse op het project los te laten. Onvoorstelbaar. Wat mij betreft kunnen alle verantwoordelijke Amsterdamse politici en topambtenaren naar huis. Overigens is het maar de vraag, of die voorzitter van die commissie die alle ellende nu eens een keer goed tegen het licht heeft gehouden, daar nu wel de aangewezen voor persoon was. Want hij voorspelt dat Amsterdam geteisterd zal worden door verzakkingen, als ze eindelijk die metrotunnel eens gaan boren. Ik hoorde het hem echt zeggen: “Het gat is altijd een ietsje groter dan de plug.” Fout. Het gat is altijd een ietsje kleiner dan de plug, die je er vervolgens met een hamer in ramt. Maar niet volgens de Commissie-Veerman dus. Wanneer de nieuwe Amsterdamse metro volgens zijn inzichten wordt gebouwd, flikkert de boel al in mekaar voordat de eerste metro ook maar een meter heeft gereden. Hoe dan ook: de Noord/Zuidlijn is er in Amsterdam doorgedrukt door de PvdA en de VVD. In dat licht bezien, is het wel gerechtvaardigd dat beide partijen bij de Europese verkiezingen hebben moeten inleveren. Wat dat betreft is dat gekrakeel over de verkiezingswinst van de club van die geblondeerde idioot misschien niet helemaal terecht. Uiteraard, Wilders en de zijnen zijn totaal geschift, maar om nou te suggereren dat de andere, gevestigde, partijen nou van die slimme clubs zijn… Trouwens, het kan altijd erger. Want het slechtste nieuws van deze week komt van de zijde van een heel andere geblondeerde mafkees. Ras-entertainer Roel Driesvink. Die heeft aangekondigd dat hij zijn memoires gaat schrijven. Het boek moet met Kerst in de winkel liggen. Mijn feestdagen zijn alvast verpest…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

3 reacties

Mien · 8 juni 2009 op 16:37

Om het in BBQ-terminologie te houden:
Wederom een vette vleesspies.
Het vet druipt er vanaf, van al die stukjes onderwerp.
Hoe selecteer je toch al dat columnvlees?
Soms zijn de stukjes vlees wel wat overdone.
Soms is het vlees een beetje onbekend en daardoor niet vertrouwd.
Maar het blijft knap al dat rijgen.

Mien vlees noch vis

Kuin · 8 juni 2009 op 16:40

Ha Driek,
Ik ga even op drie dingen reageren.
1) Cambuur is niet gedegradeerd, maar heeft promotie niet weten te bewerkstelligen en blijft dus waar het al zat; de Jupiler League.
2) Ook SP is niks om voor te stemmen. Mij sprak ‘Samenwerken: ja, Superstaat; nee’ wel aan.
3) Mag ik bij jou komen zitten tijdens de feestdagen? Kunnen we samen schuilen voor die Roelvink. Kan hij niet gaan poseren voor een nieuw verkeersbord met zijn hoofd erop die we dan bij de stemhokjes neerzetten? Een potlood schuin door zijn hoofd. Dat schrikt zelfs SP-stemmers nog af hoor ik net…! Geintje.

Oh ja, we zijn het ondertussen al wel gewend, maar je bruggetjes zijn weer indrukwekkend.

Prlwytskovsky · 10 juni 2009 op 18:14

Pracht verhaal weer.
En die Noord-Zuidlijn mogen ze van mij meteen doortrekken. 😉

Geef een antwoord