Zo bezocht ik, culinair deskundige, een toprestaurant aan een voormalig autoweg tussen Apeldoorn naar Amersfoort. ‘De Vega Hert’ kon ik van verre al lezen op de lichtbak. Reserveren gewenst, las ik op  hun website, maar ik reserveer nooit. Het was al donker op de Veluwe en rondom dit restaurant dat uitsluitend met vega vlees werkt, tenminste dat wordt beweerd. De reviews werden  gemiddeld met een 9.8 beoordeeld. Ik ging naar binnen en werd hartelijk ontvangen door- naar later bleek- de eigenaar.  Dit is het meest diervriendelijkste restaurantvan ons land, vertelde  de eigenaar toen ik binnentrad en vroeg’Vega hertenvlees?‘ Klopt, onze vega jagers zoeken naar de vega balans en houden zo mooi het wildstand niveau in stand. De eigenaar ging verder met zijn uitleg en ik luisterde aandachti.g

U moest eens weten dat ik  bij bekend staat als de slechtse klant van de poelier. Maar, en vega hert heeft toch vlees op de botten?,vroeg ik. Klopt,maar dat weet dat dier niet. Ik bleef verbaasd en verward, maar ik wilde dat vega hertenvlees gaan proeven.

En?, hoeveel gangen wilt u? We hebben een keuze uit 3, 5 of 7. De 7 gangen kost 188,00 euro en dat is inclusief een fles wijn naar keuze t.w. 65, 75 euro. Ik neem de 7 gangen, was mijn antwoord. Wilt u alleen zitten of aan die tafel, hij wees met zijn rechterwijsvinger naar de grootste tafel bij het raam met uitzicht op een verlicht deel van het nabij gelegen bos.

In de verte zag ik de autolichtjes die als lichtvliegjes in de nacht verdwenen.

Prima, zei ik en zag dat ik de enige zou zijn, er lagen tijdschriften en kranten keurig gerangschikt naast een een tafelmodel mooi versierde kerstboom. En wat wilt u drinken? is van ‘het huis’!

Hebt u een Petrus? Meneer dat is 1 van de duurste rode wijnen  op deze wereld. Excuus, zei ik en vroeg om een Merlot. De gastheer verdween en ik zag dat hij even zijn hoofd schudde, zo van “een gast die ook nog wijnkenner is’, nou dat ben ik toevallig en het was een klein testje.

Dus, een 7 gangen diner met Vega hertenvlees, ik ben benieuwd naar de wijn. Ik keek naar buiten toen ik geweerschoten hoorde. Aha, de jacht gaat verder en nam een slok van het glas wijn dat – kort voor dat schieten  begon- op tafel gezet en ja gelukkig ook met een glas  koud water, dus Chapeau.

Langzaam kwamen en meer gasten naar binnen en aan mijn tafel kwam een ouder echtpaar, de vrouw nerveus pratend en om zich heen kijkend. ‘ Stil nu  en hou je mond alsjeblieft Annemiek, er wordt naar ons gekeken’.  Herbert je bent gek om zojuist jouw geweer te gebruiken, ben je nu helemaal belatafeld.  Ik schoof een stukje dichterbij en nam een ander tijdschrift van de tafel. Nou, nou schat, hoorde  ik Herbert tegen zijn Annemiek  fluisteren.  Wat nou nou s.c.h.a.t., wat nou en ze maakte aanstalten op te gaan staan. Blijf nu even zitten schat, ik begon te schieten om er zeker van te zijn dat we geen geen kippenvlees aan het spit gegrild zien op onze borden verschijnen. Je hoorde geen schoten, maar ‘plof, plof’ en nog een paar ‘ploffen’ want het zijn eigenlijk kippen die moeten ploffen, zo vies vet zijn ze.

Mevrouw, meneer welkom! Een Vega hertenvlees 3, 5 of 7 gangen diner of zojuist vers geleverde kippen?, maar eerst een drankje van het huis. Wat wilt u graag drinken mevrouw?  Hebt u een Petrus?

Categorieën: Hokusai bon

Nummer 22

Verwarde, inmiddels Anno 2021 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de eigenheimer onder de eigenheimer, maar dat alles geheel terzijde.

4 reacties

van Gellekom · 9 december 2019 op 10:41

Volgens mij een tent met potentie. Misschien valt er, vega-technisch gezien, nog winst te behalen en dan denk ik aan een bedrag van 3 cijfers voor de kommapunt. Al met al geef ik een 8

  Nummer 22 · 9 december 2019 op 15:05

  Dank u waarde van Gellekom. Momenteel zijn de tijdelijk geopende winkels waar plof materialen worden verkocht of geleverd na een online bestelling weer open. De waanzin ten top. ‘”Lontje in de hond houden” is in de vorige eeuw een etiket tekst. Wordt het nu anders? Lontje in de kip houden? Kippen zijn al slachtoffers van de legbatterij industrie en hebben de hond met lontjes in hun kont verdrongen naar de 124e plek op de jaarlijkse ranglijst.
  Op
  1: De plofkip. Waar te nemen op Schevingen en Duindorp op 31 december a.s.
  2. De verdwenen hand of handen in vele schuurtjes, garages, achter verlaten schoolgebouwen of zelfs gewoon in de huiskamers
  3. Een ontploft oog of ogen
  4. Andere ontplofte lichaamsdelen, huizen, garages, auto’s

  Kortom, de omzet van de vuurwerkverkopers zal weer meer stijgen dan in 2018.

  Hiep hiep hoera dus…. niet. Ons milieu is het grootste slachtoffer. De mens die expirimenteerd, kruit in metalen buizen propt, blijft staan om te kijken of het lontje brandt, het projectel in de hand houdt, de losers die onze zorgverzekeringspremies laat stijgen.

  Daar hoorden zijn vuurwerk ontploffen, is een hit. Met een andere top 2000 hit: En dan die handjes de lucht in, de ogen eruit.
  Tot slot: Wie niet meer zien, horen, voelen, ruiken en proeven door eigen schuld oppakken wat rest aan lichaamsdelen en gaan puzzelen wat hoort bij wie, maar dat geheel terziijde.

  Ik wens u , ook namens het O.I.L. (1955) een vuurwerkvrij oudejaarsavond en een mooi, gezond, plofvrij kip, bilogische vlees of een vegetarisch supper 2020. Share your love!

Hans Schoevers · 10 december 2019 op 07:41

Nummer 22, jouw met prachtige couleur locale omschreven verhaal over het restaurant slaat helemaal om een frontale aanval. Staat nummer 22 op ploffen? In ieder geval met plezier gelezen. Fijne feestdagen gewenst!

  Nummer 22 · 10 december 2019 op 11:20

  Dag Hans, alleerst wens ik jou een gezond en liefdevol 2020!
  Ach, ik ‘ ontplof’ niet maar wordt zo langzamerhand ‘ziek’ van het oeverloos en herhalend gezeur over an alles en nog op de televisie. Rutte die tich naar een neuroloog moet gaan omdat er vermoeden is dat hij lijdt aan spontaan geheugen verlies, lang termijn geheugen verlies… ‘gedoe’, declaraties, ik kan me nists herinerinneren, heb geen memo,dat is mij zeker niet bekend, etc. etc… om te ontploffen dat weer wel..

Geef een antwoord