Onlangs is weer de igNobelprijs toegekend aan een aantal wereldburgers dat onsterfelijkheid verdient. Voor wie hem nog niet kent: de igNobelprijs is een prijs voor prestaties die lachwekkend zijn. Een eend die homosexuele necrofelie bedrijft, bijvoorbeeld, of het magnetisch laten zweven van een kikker (beide prestaties hebben Nederlandse igNobelprijswinnaars opgeleverd). Ook de vrede heeft een igNobelprijs. De Britse marine heeft die bijvoorbeeld ooit gekregen vanwege een serieus bedoelde opdracht om bij oefeningen heel hard ‘boem!’ te roepen in plaats van munitie af te schieten.

Een hele opmerkelijke vond ik ook de prijs die tv-dominee Jack van Impe kreeg voor de belangwekkende ontdekking dat zwarte gaten de hel zijn. Wetenschappelijk gezien heel kolderriek, maar voorts toch ook best wel een vondst, vind ik. Ze zuigen alles op, zelfs het licht en ze vermorzelen alles tot op het kleinste deeltje.

Hier en daar zal er een fervent SF-lezer zich achter de oren krabben. Niet zelden wordt er gereisd via zwarte gaten. Duizenden lichtjaren of gewoon duizenden jaren in een flits. Jammer als je daarvoor door de hel moet.

Maar ach, de hel is vandaag de dag ook niet meer zo’n ramp. Hij bestaat vast en zeker uit van die kleine rode gehoornde mannetjes die samen heel hard ‘heet!’ roepen als je binnenkomt.

Ik heb even opgezocht wie dit jaar de winnaars waren. Ook de illustere Daisuke Inoue was erbij. Hij wordt gezien als de uitvinder van karaoke en kreeg de igNobelprijs voor de vrede. Voor ‘providing an entirely new way for people to learn to tolerate each other’.

[url=http://www.jvim.com/]De site van Jack van Impe[/url]
[url=http://www.improbable.com/]Annals of Improbable Research (bedenkers van de prijs)[/url]
[url=http://www.improbable.com/ig/ig-pastwinners.html#ig2004]Winnaars igNobel 2004 [/url]

Categorieën: Gein & Ongein

3 reacties

viking · 18 oktober 2004 op 09:02

[quote]Niet zelden wordt er gereisd via zwarte gaten. Duizenden lichtjaren of gewoon duizenden jaren in een flits. Jammer als je daarvoor door de hel moet.[/quote]
Om korter bij huis te blijven: je hoeft niet via zwarte gaten door de hel en doorgaans zijn de afstanden een stuk kleiner. Maar hel is het wel. We noemen het ‘openbaar vervoer’.

Bakema_NL · 18 oktober 2004 op 19:12

Wat heeft iedereen toch tegen het openbaar vervoer? Ik red me er prima mee, geen gezeik in van die kutfiles, ik betaal er helemaal niks voor, dat doet de baas en met het geld wat ik aan een auto uitspaar doe ik verdomd leuke dingen. Heerlijk, mijn hele leven blijf ik zonder rijbewijs, bevalt me prima…….hoef ik alvast niet meer te wennen als de olie op is.

ignatius · 18 oktober 2004 op 23:57

Stel, je vindt een posterschietmachine uit (een handig apparaat dat het bevestigen van posters aan muren etc. zeer vergemakkelijkt), kom je dan ook in aanmerking voor zo’n igNobelprijs? 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder