Jan Peter Balkenende is inderdaad een beetje een apart geval. Hij heeft een bril en doet inderdaad een beetje denken aan Harry Potter. Het lijkt me inderdaad ook iemand die vroeger hevig gepest werd in de klas omdat hij altijd de hoogste cijfers haalde, nooit spiekte, en altijd braaf deed wat de docent hem opdroeg. Maar! Zijn dit niet een beetje de voorwaarden geweest voor wat hij later geworden is. Minister president van Nederland. En tegenwoordig word ik misselijk van de publieke omroep die de beste man keer op keer belachelijk proberen te maken. Al zou het een paar keer gebeuren oké, dan hebben we er allemaal vrede mee. Maar wat je nu ziet is ronduit misselijkmakend. En ik altijd in me goede trouw denken dat de publieke omroep neutraal was. Hou toch op zeg. Jeroen Pauwe is bijna nog linkser dan Jan Marijnesse. Paul Witteman… de zogenaamde altijd integere Paul Witteman is partijdiger dan welke journalist van zijn niveau dan ook. En dan het “top programma” van de VARA, kopspijkers. Altijd zon leuk programma waar we met Zn allen om moeten lachen op zaterdagavond. Ik zet m tegenwoordig gewoon uit als ik die cabaretiers weer eens de zelfde stomme grapjes over Balkenende zie maken. Het is gewoon een linkse hetze van de publieke omroep en daar word je gewoon ziek van. Laat Jack Spijkerman het met ze grote mond een keer gewoon houden bij fragmentjes waar mensen zich vergissen. Dat gestook tegen het rechtse kabinet moet nou maar een keer ophouden. Ga maar lekker met ze allen protesteren op het plein in Amsterdam maar hou op TV je waffel en doe wat je moet doen. Het ergste van alles is dat het ook helemaal niet correct is. Hoor ik Paul Witteman aan minister de Geus nadat hij gezegd had iets minder geld in een sociale zekerheid te willen investeren vargen: “Meneer de Geus? Gaat u nou het heel sociale zekerheid stelsel omverwerpen?” Dat is toch gewoon niet normaal meer. Onafhankelijk journalist. Mooi niet! De Geus je zit dit soort dingen gewoon tegen een politieke rivaal te vertellen op de TV. Om nou te zeggen dat het gewoon allemaal linkse honden zijn en dat ze hun bek moeten houden gaat misschien iets te ver maar ik kan er best inkomen dat woedende rechtsgezinde mensen dit wel eens roepen. Wouter Bos? ja die doet alles goed. De grootste hypocriet die er rondloopt in Den Haag is Wouter Bos. Die heb ik nog nooit op enige integriteit kunnen betrappen. De meest kwijlende en populistische politici die er is komt er altijd met een sisser vanaf. Dus mensen de keuze is aan jullie: of word weer onpartijdig en gooi die linkse sukkels van een Jeroen Pauwe en Paul Witteman van de buis, of ga zo door maar kom er dan ronduit vooruit dat jullie een links staatstelevisiestation zijn. En tegen Jack Spijkerman en ze vriendjes. Ga zo door! Er zijn vast nog wel meer grappen over Balkenende te verzinnen! Bravo!


7 reacties

archangel · 28 oktober 2004 op 13:20

[quote]Jan Peter Balkenende is inderdaad een beetje een apart geval. Hij heeft een bril en doet inderdaad een beetje denken aan Harry Potter. Het lijkt me inderdaad ook iemand die vroeger hevig gepest werd in de klas omdat hij altijd de hoogste cijfers haalde, nooit spiekte, en altijd braaf deed wat de docent hem opdroeg. Maar! Zijn dit niet een beetje de voorwaarden geweest voor wat hij later geworden is. Minister president van Nederland. En tegenwoordig word ik misselijk van de publieke omroep die de beste man keer op keer belachelijk proberen te maken.[/quote]

Ik kan daar best een stukje in meegaan, al vind ik ook dat het zo’n gigantische vaart niet loopt. Als politicus (of filmster of bekend muzikant) ben je nou eenmaal een stukje publiek bezit, en dan word je door je uiterlijk of gedrag vanzelf een dankbaar slachtoffer voor spot of kritiek.

Maar waar ik erg allergisch voor ben, is het toontje van de rest van je stuk. Ik word het zo langzamerhand een beetje zat als elke aanval op conservatief gedachtengoed wordt gepresenteerd als een nietsontziend offensief van ‘links’, waarbij voor het gemak iedereen die geen CDA/VVD/LPF stemt maar even over eén kam wordt geschoren.

Als je er nou nog een degelijke argumentatie aan toe had gevoegd, had ik je stukje absoluut met meer interesse gelezen. Maar in plaats daarvan merk ik alleen al aan je spelling en grammatica dat het je erg hoog zit; je taalgebruik draagt alle kenmerken van iemand die steeds driftiger schrijvend zijn gal zit te spuwen.

Wat mij betreft is een column een prima format om je mening uit te dragen, maar zonder aandacht voor stijl, vorm en argumentatie verandert je stukje in inhoudsloos getier. Getier van de variant die ons dagelijks via allerlei media bereikt, die ons geen nieuwe inzichten oplevert, en die door de meeste mensen dus ook als betekenisloze ruis wordt weggefilterd.

Een gemiste kans!

tontheunis · 28 oktober 2004 op 14:37

De engel spreekt ware woorden… Wat een tirade. Kennelijk werkt links als een lap op de stier.

In de hele geschiedenis van het cabaret is er gepersifleerd. Vooral op kopstukken in de politiek. Wouter Bos is de laatste tijd zo stil dat je hem niet eens meer een kopstuk kunt noemen. Maar in Koefnoen zetten ze hem afgelopen week wel neer bij Char op de bank. Dus… Ook Woutertje ontkomt niet aan de spot van cabaretiers.

Dat Balkenende en zijn kabinet zo onder vuur worden genomen, is, gezien de domme dingen die ze doen, niet iets over je te verbazen en al helemaal niet om boos over te worden.

Wim Kan was een socialist in hart en nieren en zijn beste persiflage was die van Joop den Uijl.

Als column is je schrijven niet zo goed van kwaliteit, maar als uitlaatklep werkt het (hoop ik) wel voor je.

TT

Raindog · 28 oktober 2004 op 15:04

De stijl en grammatica doet inderdaad een gedreven verontwaardiging vermoeden. Dat is jammer, want op die manier kan deze column misschien iets te gemakkelijk afgeserveerd worden als getier uit een van de vele onderbuiken die onze hedendaagse hollandse samenleving rijk is. De inhoud vind ik namelijk wel degelijk de moeite waard om aandacht aan te besteden als onderwerp.

Het is een publiek geheim dat journalistiek Nederland voor het overgrote deel links geörienteerd is wat betreft de persoonlijke politieke kleur. Op de tv-redacties tref je vooral de NRC’s en de Volkskranten aan. Dit hoeft niet erg te zijn wanneer we op de professionaliteit van iedereen die die programma’s maakt kunnen vertrouwen en eerlijk is eerlijk, ook ik heb daar heel erg grote vraagtekens bij. Toch vind ik een Jeroen Pauw bijvoorbeeld door de bank genomen zeer professioneel, al zal het bloed heus wel eens kruipen waar het niet gaan kan. Bovendien vind Pauw een erg goede interviewer en een zeer aangename presentator. En cabaret, ach… dat is nu eenmaal cabaret, zelfs al is het doodsaai of afgezaagd.

Maar is het punt wel waar eigenlijk? Zijn onze media soms in meer of mindere mate gekleurd door de persoonlijke signatuur van hun makers? Een paar voorbeelden in dit kader. Ik pak de draad even op bij de oorsprong van het huidige klimaat; Fortuyn. Wie herinnert zich Ferry Mingele niet die het partijprogramma van de NSB of een ander racistisch clubje voor de camera toonde om de vergelijking met Fortuyn te maken? Dat was een dure vergissing waar Mingele later spijt van heeft gehad. Toch was het niet zomaar een vergissing, het was een vergissing die voortkwam uit een bepaalde common attitude. En nog zie ik dat soort stemmingmakend reportages op tv. TweeVandaag heeft er een patent op. Bij de reportages die ik daar soms zie kijk ik soms naar de aftiteling in de verwachting om daar de naam van Jan Marijnisse of Wouter Bos of zo aan te treffen. Bovendien is het soms zelfs regelrechte onzin. Netwerk bij tijd en wijle van hetzelfde laken een pak. Iemand onlangs de reportage over het zogenaamde leed bij de zogenaamde middenklasse gezien? Het was een pure stemmingmakerij-reportage. Over de programma’s van de Vara hoeven we ook niet erg lang te praten. Het gelijk is geen gelijk als Van Dam het niet heeft. Het Lagerhuis is een verzameling salonfähige betweters en het is altijd duidelijk hoorbaar welke opinie, links of rechts, op het meeste applaus mag rekenen. Dan tenslotte de commerciëlen. Ik noem slechts BvD, of FNV-tv zoals het in mijn boekje heet. Vast heel, aardige jongens hoor, maar ze hadden zich mooi tot voetbal moeten beperken. Ik vermoed dat in hun geval zelfs de mening voor de kijkcijfers is, tegenwoordig keurig geprogrammeerd op een tijdstip dat Nova op 3 bijna ten einde is. Dat zegt iets; kennelijk heeft men het gevoel in dezelfde vijver te vissen.

Iemand vorige week VPRO’s Tegenlicht gezien over de afschuwwekkende invloed en manipulatie van Fox-Network in Amerika? In zo’n erge of geconcentreerde mate is het hier gelukkig nog niet het geval. Toch kun je je afvragen of hier niet iets soortgelijks aan de hand is zij het vele malen breder verspreid maar toch even geconcentreerd bij mensen die ons van nieuws en berichtgeving voorzien. Ik durf rustig te stellen dat het hier wel degelijk aan de hand is maar vele malen subtieler waardoor het bijna ongemerkt gaat. Dat is meteen het verraderlijke ook. Het is echt wel iets om je zorgen over te maken. In de tweede plaats is het een belangrijk argument om de gehele publieke omroep rigoreus af te schaffen. Tv naar Brits model waarbij we ons in eerste instantie niet meer hoeven af te vragen wie het eigenlijk uitzendt omdat het eens iets uit zou kunnen maken! Mijn krantenabonnement kies ik zelf wel. Qua nieuws, berichtgeving en opinie op tv vind ik het vaak heel duidelijk dat er voor mij gekozen is, gekozen door iemand anders, waar ik geen prijs op heb gesteld.

Wat mijn kleur is, is niet zo’n groot vraagstuk. Sylvain Ephimenco schreef in zijn column in Trouw onlangs een open brief aan degene die er nu mogelijkerwijs over na zou kunnen denken het wapen op te heffen richting Balkenende. Dit in de trant zoals Volkert van der G. deed. Hij schreef het als een waarschuwing, in feite als een bede om het vooral niet te doen. Laat die kogel toch alsjeblieft niet weer van links komen. Maar schrik niet als het gebeurt, want op de persoon van onze Minister-President is nu al sinds zijn aantreden een hele subtiele en langgerekte karaktermoordaanslag gaande. Degene zonder zonde werpe de eerste steen, maar tot nu toe durft niemand dat werkelijk. Want velen hebben schuld. Maar om daadwerkelijk die eerste steen te gooien, daar heb je straks alleen nog maar zo’n idioot als Van der G. voor nodig, een alibiverschaffer voor verschillende karaktermoordenaars.

Misschien toch eens iets om over na te denken voor het zover is?

rrobin · 28 oktober 2004 op 17:23

JP wist van te voren dat zijn standpunten controverse zouden oproepen, en hij nam dat voor lief. Dat het SBS volk het niet begrijpt is niet verwonderlijk. Het fiasco gaat pas beginnen als we een vervolgkabinet krijgen wat qua gedachtengoed lijnrecht tegenover dit kabinet staat. Het zou wel weer typisch Nederlands zijn 🙂

Ik ben geen fan van het CDA, maar ik heb wel degelijk respect voor het optreden en zijn doorzettingsvermogen.

Bakema_NL · 28 oktober 2004 op 18:03

Dat de media voor het overgrote merendeel links georiënteerd is was me allang duidelijk. Triest om te zien en lezen, maar gelukkig hoef je iets niet te lezen en die tv schakel ik dan meteen over….als ik al kijk trouwens, is nogal zeldzaam.

John_van_Leverdingen · 29 oktober 2004 op 13:29

De publieke omroepen links georiënteerd? Ja en? Volgens mij is er niets mis mee. Omroepen zijn niet in het leven geroepen om neutraal te zijn, maar om het grote publiek brood en spelen te bezorgen.

In principe is elke politici links, maar de meesten kunnen zich dat niet permitteren. Om links te zijn moet er geld in het laatje zitten, anders lukt je dat niet.

Als Nederlander zou je trots moeten zijn op een kabinet dat durft te stellen dat de centen op zijn. Want net zo makkelijk doen ze alsof en laten een begrotingstekort ontstaan dat niet verantwoord is (de manier van Duitsland dus).

Nee, met rechts heb ik weinig, met links heb ik ook al meestal ruzie. Als Limburger val ik onder het Gouverneurschap, zodat ik inderdaad met Den Haag niets te maken heb. Maar misschien kan ik daarom (als buitenstaander) zeggen: hé Nederlanders, jullie staan er toch maar mooi voor! Dat is de instelling van Piet Hein en andere oude grootheden. Niets mis mee. En dat linkse komt wel weer zodra er wat geld bij elkaar geschraapt is.

ignatius · 31 oktober 2004 op 14:44

Even lekker rechts reageren: iemand die er blijk van geeft elementaire grammatica en spelling niet te beheersen heeft slechts het recht om zijn mond te houden en geen kritiek te leveren of een kritische houding aan te nemen, want dat is links! Dus bij deze word je het stemrecht ontnomen, dien je je mond te houden en alles voor zoete koek (kritiekloos) te slikken. Wil je geïnformeerd worden lees dan De Telegraaf.

Met reactionaire groet,

Ignatius

Geef een reactie

Avatar plaatshouder