Ben je blij, met alle spullen die je aantrof in mijn handtas? Fijn hè, dat ik net 250 euro had gepind. Dat maakte het echt wel de moeite waard, die tas van mij! Een goede buit, zo noemt jouw soort dat toch? Of is dat alweer een verouderde term? Trouwens, wat kan jou het schelen. Toch leuk meegenomen, zo’n zakcentje! Dat ik daar keihard voor heb moeten werken is tenslotte niet jouw zorg. Slimme plek ook. De pasruimte van een bruidsmodezaak. Samen met een vriendin was ik naar die winkel gegaan om jurken te gaan passen voor de mooiste dag van mijn leven; de dag dat mijn vriend en ik gaan trouwen. En toen zag ik dé jurk hangen. Toen ik deze droomjurk aanhad, voelde ik me net een prinses. De japon was ietsje aan de lange kant, dus ik liep met de verkoopster mee om er even een paar schoentjes bij aan te trekken, om te kijken, of de jurk ingekort moest worden.

Toen heb jij je kans gegrepen, hè? Slim van je. En je had ook maar kort de tijd, want ik zei al snel tegen mijn vriendin: “Shit, mijn tas staat nog in de paskamer.” Grappige opmerking, althans in jouw ogen, want die tas stond er natuurlijk allang niet meer! Die had jij! Mijn vriendin ging direct kijken en kwam mij onthutst vertellen dat de tas er niet meer stond. Onmiddellijk heeft zij mijn mobieltje gebeld. En kreeg mijn voicemail. Gek hoor, want ik weet zeker dat mijn telefoon aan stond. Waarom had je mijn telefoon uitgezet? Was je nog in de winkel, of zo? Ben je niet de zaak eerst uitgelopen, zo ver mogelijk bij de ‘plaats der delict’ vandaan, om pas verderop te kijken wat er allemaal in mijn tas zat?

Je vindt mij vast heel stom. Echt zo’n type dat erom vráágt om beroofd te worden. Welke trut laat er nou haar handtas met zoveel waardevolle spullen in een pashokje staan! Je hebt vast erg om mijn naïviteit moeten lachen. En om het feit dat ik geloof in het goede van de mens. Pardon, geloofdé, want dit is natuurlijk wel een levensles voor mij. Die heb jij mij gegeven! Ben je nu nog trotser op jezelf?

Ik stel me zo voor, dat je mijn handtas eerst even vluchtig hebt doorgeneusd en vervolgens gauw naar huis bent gegaan. Daar heb je een hoekje van de eethoektafel vrijgemaakt en mijn tas omgekieperd. Een soort Sinterklaasfeest! Allemaal cadeautjes. Toch?
Je hebt natuurlijk eerst het geld geteld. Ruim 250 euro! Kijk, dat was een leuk begin. Verder kwam je in mijn portemonnee mijn rijbewijs tegen, een foto van mijn aanstaande echtgenoot, dat prachtige gedicht, dat hij voor mij heeft geschreven. Dat krantenartikeltje gaat trouwens over mijn dochter, die toen drie jaar was. De brandweer moest haar toen bevrijden uit een benarde positie, maar dat is een heel ander verhaal. Leuk hè, dat ik dat artikeltje al die tijd heb bewaard. Dat zat dus al tien jaar in dat vakje van mijn portemonnee!

Kán je trouwens wel wat, met mijn rijbewijs? Je had alles compleet, want ook mijn kentekenbewijs en autosleutels zaten in die tas. Een strippenkaart. Huissleutels van mijn huis in Rotterdam en van dat van mijn vriend in Amsterdam. Hij heeft de sloten inmiddels vervangen. Best duur nog, joh! Gelukkig is dat niet jouw zorg. Wat ben je nog meer tegengekomen in mijn tas. O ja, mijn kortingkaart van de NS. Sorry trouwens, dat ik wél meteen mijn bankrekening heb geblokkeerd, maar dat leek de brigadier van het politiebureau toch beter. Ook heb ik meteen mijn mobieltje laten blokkeren. Best nog een gedoe hoor, want ik moest nu ook weer een nieuwe SIM-kaart aanvragen. Kost toch ook weer 20 euro, omdat ik mijn nummer wil behouden. En dan moet ik ook nog een nieuw mobieltje kopen.

Mijn paspoort zat ook in die tas. Ik sta best leuk op die foto, vind je ook niet, dief? Wel vervelend, dat ik nou helemaal zonder legitimatiepapieren zit. Eigenlijk mag ik geeneens auto rijden. Maar gelukkig had ik wel kopietjes van al deze belangrijke documenten, dat is dan weer een troost.

Hier heb je waarschijnlijk ook niet helemaal bij stilgestaan; doordat jij mijn geld, mijn autosleutels en autopapieren had, kon ik ook niet meer met mijn auto naar huis. Bovendien kon ik ook niet, toen de parkeertijd verlopen was, een nieuw kaartje uit de automaat halen en die achter mijn voorruit leggen. Dus wilden ze mijn auto wegslepen. Gelukkig heeft de politie dit weten te voorkomen. O ja, rook je trouwens? Jij even mazzel! Twee pakjes caballero in die tas! Sorry, dat ik dat ene pakje al wel had aangebroken.

Heb je trouwens in mijn agenda gezien, hoeveel afspraken ik heb en hoeveel dingen ik moet regelen de komende tijd? Dit komt, omdat ik naar Amsterdam ga verhuizen, daar net een baan heb gevonden, een school voor mijn dochter, en doordat ik mijn werk op de basisschool waar ik werk, aan het afronden ben. Dus eigenlijk kwam het qua drukte niet zo goed uit, dat je uitgerekend nu mijn handtas hebt gestolen.
Zo’n adressenboekje is ook best handig, vind je ook niet? Ik heb daar in de afgelopen jaren ontzettend veel telefoonnummers en adressen verzameld van mensen die mij dierbaar zijn.

Verder ben je natuurlijk nog wel wat rommeltjes tegengekomen; zakdoekjes, ach, altijd handig, een lipstick, kauwgom, maar gelukkig had ik mijn tas net een beetje opgeruimd. Een mens zou zich anders nog gaan schamen ook, vanwege de troep!

De tas zélf is ook best leuk, tenminste, ik was er altijd wel aan gehecht. Er past ook veel in. Maar goed, dat hoef ik jou niet te vertellen. En mocht je je zorgen maken: gelukkig was mijn ex-man zo aardig om van zijn huis in Berkel en Rodenrijs naar Rotterdam te rijden en daar de reservesleutel van mijn auto te halen, plus de kopietjes van mijn autopapieren, en deze zaken naar Amsterdam te brengen. Dit kostte hem zijn zaterdagavond, maar ik was er blij mee. Dus autorijden kon gelukkig weer, al mag het officieel niet. Maar de politie heeft me geadviseerd om het proces-verbaal bij me te houden, zodat ik kan aantonen waaróm ik mijn papieren niet bij me heb. Maar daar weet jij alles van! Toch?

Vandaag heb ik het proces-verbaal een aantal keren gekopieerd op mijn werk. Want verschillende instanties hebben dat nodig. Als ik mijn rijbewijs opnieuw ga aanvragen, voor een nieuw kentekenbewijs, voor een paspoort, een kortingkaart van de NS, enz. Vandaag heb ik de eerste al opgestuurd naar Telfort in verband met mijn nieuwe SIM-kaart.
Ik moet nog heel wat telefoontjes plegen en ik hoop dat het een beetje binnen de perken blijft qua kosten.

Maar je ziet, dief, het komt uiteindelijk allemaal wel weer goed. Blijft natuurlijk wel het feit, dat het mijn spullen waren. Dingen waar ik aan gehecht was. Zaken waar jij niks aan hebt. Spullen waar jij vanaf had moeten blijven. Zelfs mijn vriend zou nooit zomaar in mijn handtas kijken. Omdat de handtas van een vrouw zo enorm persoonlijk is. Zo ook die van mij. Mijn hele leven zat er zo’n beetje in.

Weet je, wat ik ook zo jammer vind? De lol was er onmiddellijk vanaf, van het trouwjurken passen, bedoel ik. De jurk die ik op het oog had, is in mijn beleving nu bezoedeld. Die winkel wil ik nooit meer in. Wat begon als een feest eindigde in een drama. Van bruidsboetiek naar politiebureau. Van een stralende, aanstaande bruid tot een verdrietig slachtoffer.

Dat heb jij gedaan!


DreamOn

DreamOn publiceert sinds 2006 columns op het internet. Zij schrijft over alles wat haar bezighoudt. Vaak (te) breedsprakig, maar dat is een leerpunt! In het dagelijks leven is DreamOn pedagogisch coach en heeft ze haar man, kinderen, familie en vrienden lief.

11 reacties

SIMBA · 3 juli 2008 op 08:27

Jeetje DO, wat ontzéttend naar! Goed dat je het zo opgeschreven hebt; jij schrijft een stukje boosheid van je af en ik word eraan herinnerd dat ik soms slordig met mijn spullen omspring.

arta · 3 juli 2008 op 08:54

Inderdaad, heel vervelend. Vaak beseft men niet dat de diefstal op zich niet het enige probleem is, maar juist de rompslomp die er op volgt.

Waarschijnlijk omdat je zo boos bent, val je wel regelmatig in herhaling, waardoor het een onnodig lang stuk is geworden…:-)

pally · 3 juli 2008 op 09:28

Getver Do, wat akelig voor je! In zo’n winkel zijn mensen er vast speciaal op uit omdat degene die past in een soort roes is. Wat moet je dan doortrapt en verrot zijn!
Je hebt het mooi en (wel erg)uitgebreid van je af geschreven en de ‘ookjes’ buitelen over elkaar heen. Maar als je daarmee je frustaties bent kwijt geraakt, oké, geen probleem. Ga door met je verheugen op wat wel fijn is. Dit zijn maar spullen, toch?

groet van Pally :kus:

lisa-marie · 3 juli 2008 op 12:43

Heftig en net dat het gebeurd is als je je jurk van je dromen aan hebt.
Leef met je mee. 🙁
En inderdaad je handtas is net je leven en zo enorm persoonlijk.

axelle · 3 juli 2008 op 20:28

Wéér zo’n zieke vent (of was het vrouw in een jurkjeswinkel) die ervandoor gaat met andermans verleden en toekomst. Zièk zièk zièk!!!
Mooi néérgeschreven in ieder geval! En veel succes met de nieuwe jurk én echtgenoot!!

dashuri · 3 juli 2008 op 20:30

Ik vind het echt een ongelofelijk leuk stuk. Ook al schrijft men hierboven dat het nogal lang uitvalt -waar ik trouwens absoluut niet mee akkoord ga. Geen enkel moment dacht ik: jee, nu diept ze het toch wat té ver uit, net zoals ik me ook geen enkel ogenblik heb verveeld aan eventuele taalfouten. Gewoon een héérlijke column & ontzettend fijn, lacherig geschreven.

Liefs!
dash

lagarto · 3 juli 2008 op 20:49

potver[size=large][color=CC0000]DO[/color][/size]me watun rotstreek

DriekOplopers · 3 juli 2008 op 23:06

Droevig en cynisch. Tuig heeft maling aan alles, en trapt je genadeloos op je hart. Wel heel mooi opgeschreven!

En één ding beloof ik je: je handtas kunnen ze jatten, je verloofde niet! Nooit!

Voor altijd

je Driek

Dees · 4 juli 2008 op 10:22

Dappere dodo, dat is echt kút. Het voorval en het schrille contrast. Wel denk ik dat dit een typisch voorvaal is dat je eerst moet laten zakken voor je er een stukje over schrijft, de boosheid is zo hevig dat de effectiviteit van je stukje erdoor wordt opgeblazen.

Neuskleuter · 4 juli 2008 op 11:25

Het is erg duidelijk dat je de ervaring van je af wilde schrijven. Het is daardoor iets minder scherp als column. Maar ik heb het moeiteloos in een stuk doorgelezen. Wat een gedoe is het ook. En wat heb je veel in zo’n handtas zitten! Dat maakt het wel weer interessant, want de inhoud van de tas zegt best veel over Do. Als het interieur net niet was opgeruimd, zou het nog leuker zijn.

Wat zou die dief dan aantreffen? Tweedehands zakdoekjes? Gebruikte treinkaartjes? Een consumptiemunt van het laatste festival die niet meer geldig is? Ik hoop eigenlijk vooral op die tweedehands zakdoekjes. Heel veel. Van jouzelf, van je dochter, van je verloofde, omdat jullie allemaal net verkouden waren. Dat zal die dief/vegge leren! 😀

DreamOn · 4 juli 2008 op 21:54

Bedankt voor het meeleven! Natuurlijk realiseer ik me, dat het een hele lange column is. En ik heb ook een paar dagen gewacht met het schrijven. Maar wat mij wel opvalt, als ik mijn verhaal met anderen deel, dan komen er verhalen boven die soms al tientallen jaren geleden zijn.

Zo sprak ik bijvoorbeeld mijn moeder, en zij vertelde onmiddellijk het verhaal van haar gestolen handtas: meer dan veertig jaar geleden!!
Nou, zólang wilde ik het maar niet laten slijten, voordat ik in de pen klom… 😉

Dit soort dingen maken me boos en verdrietig en het is toch onvoorstelbaar dat wij als mensen altijd maar bezig zijn met het voorkomen van diefstal? ’s Avonds sluit je de deuren af voordat je naar bed gaat, ’s morgens zorg je dat alles op slot zit als je naar je werk gaat… en dat, omdat er gewoon mensen op deze aarde rondlopen die niet met hun poten van de spullen van een ander kunnen afblijven.

Dat is een gegeven, waar ik op zich aan ‘gewend’ ben, natuurlijk weet ik dat er heel veel rottigheid in de wereld bestaat.
Maar als ik de impact zie van zo’n gebeurtenis…dat duurt wel even, voordat ik daar overheen ben.

Al zet ik op zijn minst maar één dief aan het denken, dan heb ik mijn doel met deze column bereikt.

Dat het niet alleen om het stelen gaat, maar ook de emotionele waarde van spullen. In feite zit ik het minst met die 250 euro.

Ik ben nu een week verder, en nog steeds me helemaal suf aan het regelen om al mijn zaken weer in orde te krijgen. Waardeloos.
Dus: let goed op je spullen, want een diefstal zit maar in een klein paskamertje… 😥

Geef een reactie

Avatar plaatshouder