Een aantal dagen geleden toen ik in bed lag had ik erge dorst. Ik besloot naar beneden te gaan. Al snel besefte ik dat ik niet de enige was die uit bed was. Mijn broertje zat op zijn knieën in de badkamer voor de douchemat. Ik vroeg wat hij aan het doen was, maar hij wees me erop dat ik stil moest zijn en dat hetgeen waar hij naar aan het kijken was erg lief was. Ik had het niet gelijk door, maar ineens zag ik het: Een vieze dikke bromvlieg!

Ik zei tegen mijn broertje dat hij dat beest maar moest laten zitten en naar bed moest gaan. Mijn broertje wilde dat niet en pakte een wc-papiertje waarmee hij de bromvlieg in een potje deed. Hij nam het mee naar zijn kamer en begon de bromvlieg te bekijken. “Brommie”, zei hij. Ik vond het allemaal wel best, zolang ik weer kon gaan slapen. Ik gaf mijn broertje een kus, dronk wat water en ging weer naar bed.

Toen ik goed en wel lag kwam mijn broertje weer naar mij toe. “Farfalla, bromvliegen eten toch poep?” Ik schrok. Mijn broertje kennende zou hij zo een drol neerleggen om de vlieg in zijn behoeften te voorzien. Ik maakte hem duidelijk dat bromvliegen heel lang zonder eten kunnen en dat hij hem de volgende dag maar moest vrijlaten. Hij zei tegen mij dat dat goed was en ik was al lang blij dat ik eindelijk rustig kon gaan slapen.

De volgende ochtend moest ik vroeg werken. Zoals gewoonlijk ging ik, voordat ik wegging, mijn broertje een knuffel geven. Toen ik op mijn broertjes kamer kwam, lag mijn broertje niet gewoon in zijn bed. Hij had zichzelf helemaal in de hoek gepropt. En daar midden op zijn bed, in een potje, zat zijn Brommie, nog steeds springlevend!

Categorieën: Gein & Ongein

23 reacties

pepe · 14 september 2005 op 09:23

Zo, je bent weer helemaal terug Farfalla, lees ik 🙂

Maar hoe kun je nu zeggen dat een brommie vies is! Ga er maar eens gerust voor zitten en zie hoe een vlieg bezig is zich 100 x te wassen, eerst de voorpootjes over het bolletje, dan de vleugels. Zo werkt ie z’n hele lijfje af en begint vervolgens weer opnieuw.

Leuk geschreven!

KingArthur · 14 september 2005 op 10:04

Een lief verhaal. Maar ben het ook helemaal eens met Pepe. Neem eens de tijd om insecten te bestuderen in hun gedrag. Zo heb ik laatst met bewondering nog bekeken hoe een spin een web aan het bouwen was. De manier hoe het beest over de eerste draden beweegt, zijn pootjes gebruikt om de draden te bevestingen en de hele methodiek die het gebruikt, fascinerend.

Eeuuhm, Archangel je hebt helemaal gelijk. Nou ja, ik bedoel het is ook zo’n ‘vies, klein’ beestje.

archangel · 14 september 2005 op 10:28

King toch! Je weet toch wel dat een spin geen insect is he? 😉
Leuke column Farf!

Outsider · 14 september 2005 op 10:57

[quote]King toch! Je weet toch wel dat een spin geen insect is he? [/quote]

Om eerlijk te zijn, heb ik altijd gedacht dat een spin een insect is. Verdomme, moet ik ook nog in het woordenboek opzoeken wat een insect is. Ach, laat ook maar, ik moet ook nog stofzuigeren en de was ophangen.

Geertje · 14 september 2005 op 11:13

‘Als ze bestaan werken ze bij Unive’, toch?:-P

Lieve column. 🙂

Ma3anne · 14 september 2005 op 12:18

Mijn volwassen dochter en ik (euh, nou eigenlijk mijn dochter en niet ik) hebben gisteren een steekvlieg gevangen en in een glas gedaan om te bekijken. Ontzettend mooi om te zien, maar goor man, dat steekkontje!

Leuke column!

archangel · 14 september 2005 op 13:05

@ alle liefhebbers (kan ik eindelijk ook weer eens de bioloog uithangen :-D): spinnen zijn natuurlijk verwant aan insecten, het is ook helemaal niet raar dat daar soms verwarring over bestaat.

[img]http://www.miegje.com/phylo.jpg[/img]

Zoals je ziet hebben spinnen en schorpioenen (Chelicerata), duizend/miljoenpoten (Myriapoda), kreeftachtigen (Crustacea), en insecten (Hexapoda) een gemeenschappelijke voorouder in de evolutie. Ze onderscheiden zich voornamelijk van elkaar door het aantal pootjes, en het bouwplan van het lijfje.
Spinnen hebben dus acht poten:

[img]http://www.miegje.com/spin.jpg[/img]

en insecten hebben er zes:

[img]http://www.miegje.com/insect.jpg[/img]

En hoewel ik echt wel toegeef dat er veel insecten en andere geleedpotige beestjes zijn die ‘vies’ zijn, zijn de meeste prachtig om te zien. En verder, tja…. het zal de doorsnee mens een worst wezen, maar zonder insecten zou de wereld zoals wij die kennen niet bestaan.

Tot zover mijn semi-offtopic gelul 😉 Ik dank u voor de aandacht.

wendy77 · 14 september 2005 op 13:33

He jakkie 😉

Lief zo’n broertje en een mooie bron van inspiratie. leuke column

klungel · 14 september 2005 op 14:58

Hierzo moet ik altijd alles vangen met een glas. Maar voor we het buitenzetten gaan we altijd eerst uitgebreid kijken 🙂

Leuk geschreven hoor.

WritersBlocq · 14 september 2005 op 15:11

Leuke column! En mooie plaatjes in de reactie!

melady · 14 september 2005 op 17:55

[quote] Zoals gewoonlijk ging ik, voordat ik wegging, mijn broertje een knuffel geven. Toen ik op mijn broertjes kamer kwam, lag mijn broertje niet gewoon in zijn bed. [/quote]

Je had een broertje minder kunnen typen.
Lief zusje ben je zeker.

[quote]Ze onderscheiden zich voornamelijk van elkaar door het aantal pootjes, en het bouwplan van het lijfje.[/quote]

Arch-angel..ik loop op twee pootjes, het bouwplan van mijn lijfje is vrouw en ik ben schorpioen.

Dus ik ben een Chelicerata.
Mooie nickname.

Outsider · 14 september 2005 op 18:01

Bedankt, Archangel, voor de uitleg en de mooie foto’s. Zo ziet men maar weer, dat het eenvoudigste insect het grootste kunstwerk overtreft.

Troy · 14 september 2005 op 18:24

Toevallig zeg: ik heb gisteren een langpootmug gevangen en in een potje gedaan. Wisten jullie dat een mug zelfs met één poot nog kan vliegen? Moet je niet zien hoe, maar het gaat…:-) Leuk geschreven.

Grt Troy

sander83 · 14 september 2005 op 18:47

Lieverd,

Alweer een hele leuke column van je. Je bent inderdaad weer helemaal terug. En mensen, er zullen nog veel meer colums komen als het aan mij ligt. Ik zal haar blijven stimuleren nu ik dit allemaal lees. Erg goed gedaan!!!

Liefs,

Sander

Mosje · 14 september 2005 op 19:01

Had mijn ex in een glazen potje gepast, dan was zij niet mijn ex.
😕 😛

Wright · 14 september 2005 op 19:10

Hey Sander83, ben jij soms Farfalla’s zaakwaarnemer? 🙄
Aandoenlijk stukje! 😉

[quote]Had mijn ex in een glazen potje gepast, dan was zij niet mijn ex.[/quote]
Als jij niet naast de pot gepist had, zul je bedoelen… 😛

Mosje · 14 september 2005 op 19:15

@wright:
:laugh:

KawaSutra · 14 september 2005 op 20:30

Leuk verhaal. Mijn zoontje verzamelt slakken, gelukkig niet in zijn bed. 🙂

Bakema_NL · 14 september 2005 op 21:19

Van de week had ik Stingie rondvliegen…zwartgeel, agressief en voorzien van een angel………..die heeft het potje niet gehaald, wel is hij zeer aandachtig mijn pas geschilderde muur gaan bekijken waarna hij zelfs zo goed was om mijn rode kater tot tussendoor-snack te dienen…toch nog aardig van zo’n etter.

Li · 14 september 2005 op 21:48

Zolang het niet Prikkie de Mug is, vind ik alles best.
Mijn zoon had ooit een vlieg als huisinsect en hij noemde hem Sjonnie.
Toen Sjonnie op een dag dood in de vensterbank lag, was hij intens verdrietig.

Li

WritersBlocq · 14 september 2005 op 21:59

@ Li: Prikkie de Mug Deet niks verkeerd, daar is een sprookje over geschreven. Prikkie de Mug Deet het voor een Prikkie. Deet de Daad kwam langs, en Prikkie de Mug werd Prakkie de Mug. Helemaal kapot.
Zielig hè? 😉

Dees · 14 september 2005 op 22:00

Ah gossie…

Lieve column!

🙂

Louise · 14 september 2005 op 22:04

wat boft jouw broertje met zo’n lief zusje 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder