Het is een warme zomernacht. Het raam, met hor, staat open zodat er af en toe een verkoelend windje de slaapkamer binnenwaait. Het dekbed heb ik uit de overtrek gehaald en ik ben onder het dunne laagje katoen gekropen. Mijn armen en gezicht zijn onbedekt. Ik sla mijn boek dicht, knip het leeslampje uit en sluit mijn ogen. En ik doe ze meteen weer open want in de verte klinkt een zacht gezoem dat steeds luider wordt. Het zal toch niet waar zijn…alweer die rotmug! Ik wikkel me, als een mummie, in het laken want het monster is dol op mijn bloed. Mijn echtgenoot ligt dekbedloos te slapen en heeft genoeg bloot waaraan Mug zich kan vergrijpen. Maar nee, ze moet mij hebben en het liefst voor een aantal maaltijden per nacht.

Het wordt wel erg warm en voorzichtig steek ik mijn neus buiten het overtrek. En dat is precies waarop die bloedzuiger hoopte. Met een opgewonden gezoem doet ze een aanval op mijn reukorgaan. Nijdig klap ik in mijn handen, sla mezelf bijna een bloedneus en hoop vurig dat ik haar heb vermorzeld. Heel even blijft het stil maar al gauw vliegt Mug met spottende zoemgeluidjes langs mijn oren. Ik knip het licht aan; zo kan ik niet slapen. Koelbloedig besluit ik op muggenjacht te gaan. Maar Mug is nergens te bekennen. Ik pak een handdoek en zwaai ermee langs muren, plafond, boeken en prulletjes. Ik pak de gordijnen, schudt ze uit en wapper met wat kleding. Mug is weg en blijft weg. Ik stap weer in bed en laat het licht branden. ‘Als ik haar zie dan is ze voor mij,’ denk ik bloeddorstig. Tien minuten verstrijken, het blijft doodstil. Ik waag het erop en schakel het licht uit. Het duurt precies tien seconden voordat het bzzzzzzzzz-geluid weer aanzwelt. Nu ben ik het zat. Ik stap uit bed, pak een stick met antiprikspul en smeer al mijn onbedekte lichaamsdelen vol met stinkende smurrie. ‘Nu ben ik niet te vreten,’ grijns ik tevreden voordat ik in slaap val.

Een paar uur later word ik wakker van een jeukend gevoel aan armen, benen en gezicht. Ik ben één grote muggenbult! Dit schreeuwt om een bloedbad en ik rust niet voordat ik die vampier te pakken heb. En opeens zie ik haar; op een onmogelijke plek boven de linnenkast. Ik pak een extra lang badlaken, stap op een stoel en haal flink uit. Maar Mug heeft naast een flink zoemgeluid ook een uitstekend gezichtsvermogen. Nog voordat de handdoek de muur raakt, is ze gevlogen. Wel sla ik een vaas aan gruzelementen. Ik geef het op en hoop dat Mug nu eindelijk genoeg heeft gegeten. Ik kruip helemaal in het dekbedovertrek en sluit de opening met een knijper. Duizend-en-één muggenvraagstukken spoken door mijn hoofd. Waarom moet ik zonodig meewerken aan de voortplanting van muggen? Waarom zuigt zo’n beest zich niet in één keer helemaal vol? Waarom zijn er geen ééndagsmuggen? Waarom moeten ze mij altijd hebben?

Categorieën: VC-Li

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

21 reacties

Wright · 1 september 2005 op 08:36

Haha, wie herkent het niet?:-D
Wat ik me wel afvraag: sliep ‘de husband’ gewoon door onder al dat geweld? Ik mis een beetje zijn reactie.

Dees · 1 september 2005 op 09:12

[quote]Waarom zijn er geen ééndagsmuggen?[/quote]

Als je nou raak slaat…. 😀

Tips: eet knoflook, of gebruik Deet… Dat werkt wel!

Geertje · 1 september 2005 op 09:17

[quote]Waarom moet ik zonodig meewerken aan de voortplanting van muggen? Waarom zuigt zo’n beest zich niet in één keer helemaal vol? Waarom zijn er geen ééndagsmuggen? Waarom moeten ze mij altijd hebben?[/quote]

Niet zo muggenziften hoor! :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

[quote]Mijn echtgenoot ligt dekbedloos te slapen en heeft genoeg bloot waaraan Mug zich kan vergrijpen.[/quote]

En bloot slaat dood! Dat weet je toch! 😀

Li · 1 september 2005 op 09:18

[quote]Wat ik me wel afvraag: sliep ‘de husband’ gewoon door onder al dat geweld?[/quote]

Kindergehuil, kattengejammer of muggenjacht, hij slaapt echt overal doorheen. Inbrekers kunnen rustig het hele huis leeghalen zonder dat hij het merkt. 😡

Dus ik prik deze zin er alsnog tussen Wright 😀

Li

Ma3anne · 1 september 2005 op 09:35

Hilarisch zo’n muggenjacht.
Die aanvulling over je man vind ik minstens zo grappig! 😀

Kees Schilder · 1 september 2005 op 09:52

En dat nadat ik de hele nacht op muggejacht ben geweest 😀 heerlijk weer!

WritersBlocq · 1 september 2005 op 10:04

Geen mooier vermaeck dan leedvermaeck! Een prachtige zzzzchets Li, van ietzzz zzzzzo vreeeeezzzzzelijk irritantzzzz. Groetjezzzzz!

Mosje · 1 september 2005 op 10:40

Het is nog niet helemaal wetenschappelijk bewezen -onze bioloog niet meer in ruste moet er maar eens onderzoek naar doen – maar het schijnt dat de zoembeestjes vooral vrouwenbloed lusten.
Ach, was je maar een man.

prikkels · 1 september 2005 op 11:23

Lekker is dat hé. Ligt er een vliegdekschip naast je maar neen die pokke zzzzzzzzzzz moeten altijd dat ranke jacht hebben.

Leuke en zeer herkenbare column. Behalve dan dat de mijne zeer licht slaapt en door mijn nachtelijke jachtescapades gelukkig wel wakker wordt, zodat we samen op jacht kunnen. 😮

KawaSutra · 1 september 2005 op 11:43

Er gaat toch niks boven de ouderwetse vliegenmepper. Altijd raak. Tegenwoordig heb je van die electronische. Die zijn helemaal perfect.

Vroeger thuis hadden we van die grote spuitbussen Vlido die we als kinderen bijna leegspoten in de slaapkamer. Achteraf bedenk je pas hoe gevaarlijk dat geweest moet zijn voor je eigen gezondheid. Dan toch maar liever een paar bulten.

Heel leuk verhaal maar je maakt wel van een mug een olifant. Ik begrijp dat meneer Li een olifantenhuid heeft?. 😀

Stanislaus · 1 september 2005 op 11:54

Mijn oplossing werkt altijd heel goed.
Ik blijf eerst heel stil liggen luisteren, bereken dan waar de mug zich ongeveer zal bevinden, rol zachtjes mijn bed uit, sluip naar de berging, pak mijn buks, ga wer stil in bed liggen, doe een klein lichtje aan, de mug zal dan op ca. 10cm van het licht gaan rondvliegen, ik leg aan, neem mijn tijd en dan……pang,
de mug is zijn angeltje kwijt! Welterusten.

Ma3anne · 1 september 2005 op 13:22

@Stanislaus: een mug met een angel? Het is toevallig wel d’r zuigsnuitje hoor, dat je eraf schiet. Wel sneu, zo’n mug zonder snuitje, lijkt me.

Trukie · 1 september 2005 op 18:38

Volgende keer toch maar iets eerder naar de logeerkamer wegsluipen. 😉
Maar nu hebben we er een prima column aan over gehouden.

Louise · 1 september 2005 op 18:57

Ach Li, laatst hoorde ik een exemplaartje rondzoemen in het donker en ik dacht stoer; negeren dat ding! Dat heb ik geweten. Na 5 minuten voelde ik giga bulten op beide armen en raakte ik helemaal in paniek. dacht een of andere enge allergische reactie te hebben.
Niks hoor. De mug had mijn armen als landingsbanen gebruikt en was systematisch ieder plekje langs gebutst. Heb 2 weken lang compleet voor schut gelopen.
Wat dat voor een mug was, ik weet het nu nog niet.

Maar wat ik wilde zeggen: heerlijk verhaal 😀

bert · 1 september 2005 op 19:46

[quote]Een paar uur later word ik wakker van een jeukend gevoel aan armen, benen en gezicht.[/quote]
Het is echt afschuwelijk. Het allerafschuwelijkst is dat je inderdaad echt het licht aan moet doen, 10 minuten zoekt en krabt, het licht van armoe maar weer uitdoet, meer vanwegen je ronkende partner, en voor je gevoel de rest van de nacht wakker ligt om niet opnieuw overvallen te worden.
Ik zet hier dan ook geen smileys bij want dit is verre van komisch.

champagne · 1 september 2005 op 20:56

Arghh..muggen! Ik ben laatst gecapituleerd…en dacht bij mezelf na een eindeloze nachtelijke oorlog tussen mug en mij: zuigen dan, kreng! Daarna was het rustig. Volgevreten muggen zijn stil is mijn ervaring 😉

Leuke column, Li

melady · 3 september 2005 op 00:50

[quote]alweer die rotmug[/quote]

Is het steeds dezelfde? Koester haar/hem als een huisdier en neem een klamboe.

Deze K-zomer heb ik nog geen mug in mijn slaapvertrek ontdekt.

Leuke column.

klungel · 6 september 2005 op 13:27

Erg leuk geschreven en ook een tip van mij 😀
Ik w8 altijd tot ie geland is op mijn lijf. Dat voel ik. En dan is het klap en dood, een schietgebedje en amen en slapen maar.

Doe ik dat niet houd mijn vrouw me de rest van de n8 wakker 😀

sally · 8 september 2005 op 00:24

Toch nog even een late reaktie i.v.m. mijn vakantie.
In Nederland heb ik nooit last van muggen. Maar zouden Italiaanse muggen van Hollandse vrouwen houden? Ik zat onder de bulten bij thuiskomst.

Leuke column Li
groet van Sally

Troy · 10 september 2005 op 13:20

Ik ken het probleem. Iedere godganse nacht ben ik bezig met het vangen van die !@#$ muggen. Volgens mij is er een epidemie van muggen in de Veluwe. Leuke column, Li.

Troy

Mup · 20 september 2005 op 15:05

Er is echt een goede soort mug, nl. de dooie!

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder