Als je de slavenhandel, plunderingen, schipbreuken en tyfus even buiten beschouwing laat, moet je toch concluderen dat de koloniale tijd een fantastisch mooie tijd was. In de Gouden Eeuw heerste Nederland over de wereldzeeën en een stel puike vakantieplaatsen. Tegenwoordig tellen we, met al onze bedrijven in buitenlandse handen, nog amper mee in de wereld. Zij zijn groot en wij zijn klein, en da’s niet eerlijk. We zijn te klein om het WK te winnen, want met 46 miljoen Spanjaarden tegenover 16 miljoen Nederlanders, is de kans op goede voetbalgenen eenvoudigweg drie keer groter. De kans op een Nederlandse Schumacher is vijf keer kleiner dan op een Jos Verstappen, en in de plaats van een charismatisch leider als Obama, maken we 18 keer meer kans op een Balkenende.

En dat merk je. Als Amerikaan kun je er trots op zijn dat jouw land als enige op de Maan is geweest en de wereld Internet gaf. Als Brit kun je opscheppen dat je aan de beschaving hebt bijgedragen in de vorm van Shakespeare, de Beatles en een wereldtaal. Zelfs als Duitser kun je, nadat je je eerst en uurtje kapot hebt zitten schamen, nog altijd zeggen dat je de beste auto’s ter wereld bouwt. Maar wat hebben wij, naast Doutzen Kroes en Tiësto, waar de wereld blij van wordt?

Het is natuurlijk grappig dat ze ons inhuren als er ergens gebaggerd moet worden, maar je kunt er niet omheen dat ons land te klein is om vliegtuigen te bouwen, of computers, oceaan-schepen of zelfs mobieltjes. We zijn te klein om zonder (en misschien zelfs met) België een WK te organiseren en we zijn zelfs te klein om succesvolle inwoners als Carice van Houten en Junkie XL in eigen land te houden.

Het lijkt erop dat toen Europa verdeeld werd, we net iets te laat waren in de stoelendans met onze buurlanden. Dat wil echter niet zeggen dat Nederland een slecht land is om in te wonen! We staan op de zesde plaats in de lijst van “meest ontwikkelde landen” en doen het dus een stuk beter dan dat geliefde België van Henk Westbroek (17e), die siësta houdende Spanjaarden (15e), of dat land van de [i]free and fat[/i], de Verenigde Staten (13e). We doen het dus erg goed. Eigenlijk kun je zeggen dat we het super doen! Daarom heb ik een nieuw voorstel voor de VN: het op vijf na, meest ontwikkelde land ter wereld zou ook recht moeten hebben op het, op vijf na, grootste land ter wereld: Australië!

Als bedrijven globaliseren, waarom kunnen landen dat dan niet? Ik snap dat we met wereldwijd 50 miljoen doden tijdens de Tweede Wereld-oorlog niet staan te trappelen om onze onafhankelijkheid op te geven. Maar denk jij ook niet dat Suriname het veel lastiger krijgt onder Bouterse, dan het zou hebben gekregen onder Rutten? En gaat het in Congo en Rwanda zoveel beter nu de Belgen er niet meer zijn?

Laten we daarom om te beginnen uit de EU stappen. Dat is toch niet meer dan een buurtvereniging van landen die toevallig aan elkaar grenzen. Je kunt je vrienden beter zelf uitzoeken, niet waar? Duitsland doet het vaak beter dan wij, maar een fusie met Duitsland lijkt me net zo onwaarschijnlijk als tussen Israel en Palestina. Fuseren met de Fransen lijkt me ook niet zo geweldig. Ruilen misschien wel. We zouden ook de 51e staat van Amerika kunnen worden, maar dan voorzie ik wel wat probleempjes met ziektekosten en andere vormen van beschaving zoals het homo-huwelijk, euthanasie en abortus. We staan immers niet voor niets hoger op de ontwikkelingsschaal.

Laten we fuseren met Engeland, dan krijgen zij eindelijk voet aan het vaste land en kan Robbie Williams in de Toppers. Bovendien hebben we dezelfde humor en kunnen we bezuinigen op: 1 x koningshuis, 1 x publieke omroep, 1 x leger en 1 x regering. En dan koloniseren, pardon, fuseren we ook met Finland, want dat was volgens Newsweek het beste land om in te wonen. IJsland krijgen we wel als we die Icesave schuld opeisen en met het restant van Landsbanki kopen we enkele Griekse eilandjes. “China de grootste economie ter wereld?”. Niet als ik het voor het zeggen krijg met mijn [b]V[/b]erening van [b]O[/b]orspronkelijke [b]C[/b]alimero-landen….


7 reacties

LouisP · 26 augustus 2010 op 20:24

RobertH.
en ja, je hebt weer een punt…meer dan een zelfs.
Prachtige vondsten erin…

gr.
Louis

Anti · 26 augustus 2010 op 21:27

Goede beschouwing met overtuigende en/of ironische argumenten. Ik vind hem boeiend en vermakelijk.

Avalanche · 26 augustus 2010 op 23:44

Een juweeltje vol rake grappen en prachtige vondsten. Bovendien leest deze column als een trein.

sylvia1 · 27 augustus 2010 op 07:36

Ja, er zijn niet veel van dit type columns op CX, dus blijf ze vooral schrijven. Je stuurt ze in onder Gein & Ongein en ik denk dat het inderdaad vooral humoristisch is, absurd, overtrokken. Grappige vondsten. Leuk om te lezen.

RobertH · 27 augustus 2010 op 13:59

Bedankt voor de reacties!
Robert

Fem · 28 augustus 2010 op 08:37

Wat ontzettend leuk gevonden!

Mien · 30 augustus 2010 op 16:44

Ach, NL faciliteert slechts op het wereldtoneel en doet helaas niet aan Godenverering van zijn inwoners.
Een gemiste kans om trots te zijn en trots te tonen. Dat los je zo één twee drie niet op met een Calimeroconcept.
Gewoon de helden de eer geven die hen toekomt, dan blijven ze vanzelf.
Leuke column.

Mien blijft ook

Geef een reactie

Avatar plaatshouder