Mensen, ik vrees het ergste:
Ik moet bijeenkomsten gaan volgen van de CA.
Helaas, kuch, bestaat deze niet…
Maar áls er een Chocoholics Anonymous was, moest ik er zeker heen… Symptomen van chocoholisme:

1 – Er gaat geen dag voorbij dat je aan chocolade denkt.
2 – Je koopt minstens drie keer in de week chocolade (en bent dus arm)
3 – Je weet precies welke dingen er in de celebration-doosjes zitten…
4 – …en hoe ze smaken (lekker.)
5 – Je hebt in januari al je eerste paaseitjes verslonden
6 – Je eet elk jaar minstens 5 chocoladeletters…
7 – …en koopt ze ook als december voorbij is, en ze dus in de aanbieding zijn. Chocola is immers chocola.
8 – Je kunt in een paar seconden meer chocolademerken opnoemen dan je op twee handen kunt tellen (Dat zijn er dus *tromroffels* meer dan tien)
9 – Je hebt van alle bovengenoemde chocoladesoorten wel papiertjes in je la liggen
10 – Je hebt vaak een stiekeme chocovoorraad in je bureaulade
11 – Als je chocolade koopt voor iemands verjaardag, moet dat op de dag zelf zijn, anders verdwijnt het op miraculeuze wijze.
12 – Je eet wel eens plastic of metaal omdat je er vanuit ging dat het chocolade was
13 – Je lust alles met chocolade erin
14 – Je weet hoe dik je van choco wordt en het zal je een worst wezen!
15 – Als je zonder chocolade zit, gooi je gewoon een pak hagelslag achterover. Met of zonder funnies. Chocopasta wil ook nog wel eens. Maar niet van de Aldi.
16 – In supermarkten heb jij binnen drie seconden ontdekt waar het gangetje met de choco is.
17 – Als je naar de supermarkt gaat en je jezelf hebt beloofd geen chocolade mee te nemen, kom je terug met chocolade
18 – Als je naar de supermarkt gaat je jezelf heb beloofd dat je chocolade mag, sta je uren tussen de schappen omdat je niet kunt kiezen en uiteindelijk loop je met 5 soorten naar de kassa. De caissière kijkt hierbij nooit verbaasd want je komt minstens elke week.
19 – Mensen die geen chocolade eten worden door jou onmenselijk gevonden. Net als mensen die minder dan een keer per week chocolade eten. Dat kán gewoon niet.
20 – Je motto is een dag geen choco gehad een dag niet geleefd, je bedenkt vaak nieuwe recepten met chocolade die helaas chocolaas uitgeprobeerd moeten worden door jou, je droomt over chocolade en je hallucineert chocolade, je wilt later een huis van chocolade en je wilt graag een paar repen chocolade mee in je doodskist voor de lange tocht naar het hiernamaals. (Dat jullie alvast weten wat jullie moeten doen, als ik een keer sterf aan een overdosis. Je weet maar nooit?)

(De kleine lettertjes)
(bewijs voor punt 8)
Milka * Verkade * Dairy Milk Cadbury * Dove * Delicata * Ritter Sport* Chocolonely * Wonka * Australian * De Heer * Fair Trade * Droste * Kinder * Hellema * Toblerone * Lindt * Nestlé * Côte d’Or – Belgische?
(bij punt 10)
Deze voorraad is niet echt een voorraad, want binnen een dag leeg
(bij punt 13)
Met uitzondering van banaan-choco shakes van Burger King. Echt waar, eerlijk, en niet bepaald heerlijk.
(bij punt 14)
Die worst is figuurlijk bedoeld!

Als er vijf of meer van deze punten bij jou geconstateerd zijn, denk ik dat je jezelf wel de titel chocoholic mag geven. Met of zonder trots. Gelukkig zijn er bij maar een paar… wacht. Ik vrees dat álle punten hierboven voorkomen bij een zekere Matz. Slik.
NB, in een geval van aankruisen van 0 komma 0 punten van De Lijst hebben wij hier te maken met het andere uiterste – en verzoek ik de dader in kwestie dringend een psychiater te eh, boeken. Wie nooit eens droomt van een stukje bruine brosse choco mankeert wat meer dan mening mankement, oja, jazeker.

I am not a chocoholic, I am not a chocoholic, Ik ben geen chocoverslaafde, Ich bin keine chocojunkske, I am not a chocoholic and ook keine chocofreak and I’m no chocoholic, not a chocoholic, geen chocoverslaafde, je ne suis pas une addicte au mit von avec duu chocolat?

Vandaag was dus het toppunt. Ik schaam me er echt voor. Daarom zou die “CA” wel geschikt zijn misschien. Gisteren kocht ik, alvast voor pasen, voor 10 euro chocolade bij Thomas Greens. Ook kocht ik de halve HEMA leeg. Ik nam me voor zoveel mogelijk te bewaren maar er is al niks meer over. Toen vond ik mezelf zielig. Ik heb de hele nacht gespendeerd aan het denken aan chocolade en het bedenken van chocolade en chocolademelk recepten (ooit begin ik een chocomellerie met Andor en worden we beroemd. Voor handtekeningen vragen wij alvast vijf euro) en oja het drinken van chocomel. Vanochtend toen de chocomel op was sloeg de wanhoop toe, het kastje open en de XXL mét funnies hagelslag ging eraan. En de ukkie chocopasta (die met dat eeuwige suffe stripje) ook. Ik had me namelijk net bedacht dat het GEEN koopzondag was. Oh, no! Weet je hoe kut zondagen zijn voor een chocoholic. Nee wacht, bij het ziekenhuis was de AH vast open, en de Milo! Aha… Wat een slecht, ik bedoel meesterlijk plan. Mathilde ontdekte tien euro in haar portemonnee, ze ontdekte een hele leuk doos celebrations en een surprise eitje en de tien euri was op. De celebrations een uur later ook. Wat ik nu heb is een heel tof celebrationsblik, en nog helemaal vol. Met papiertjes. Nu probeer ik mezelf wijs te maken dat het niet erg is, dat ik het blik gekocht heb omdat die zo mooi was en niet voor de chocola, en dat ik vooral NIET misselijk ben nu, en oja, dat ik ervan ga leren. Ha, ha…

Op de fiets op de weg van het ziekenhuis naar hier zat ik de hele tijd mantra’s op te zeggen. Fc-Groningen supporters keken mij nogal vaag, vreemd en verward aan. Of ze waren gewoon verbaasd dat Groningen had gewonnen vandaag dat kan ook. Matz een chocoholic, are you kidding? Ach, ik ga vooruit – ik zit in ieder geval niet meer in de ontkenningsfase. Volgende keer zal ik in ieder geval mijn mantra’s in mijn hoofd opzeggen in plaats van hardop. Ze werken bij mij toch niet…

I am not a chocoholic, I am not a chocoholic, Ik ben geen chocoverslaafde, Ich bin keine chocojunkske, I am not a chocoholic and ook keine chocofreak and I’m no chocoholic, not a chocoholic, geen chocoverslaafde, je ne suis pas une addicte au mit von avec duu chocolat?

In welke taal ik het ook probeer – ik krijg het maar niet geloofwaardig over mijn lippen…

Categorieën: Gein & Ongein

10 reacties

Mosje · 7 september 2006 op 11:40

Dus als ik het nou goed begrijp houd jij wel van chocola?
😛

Vermakelijk stukje, maar wel veeeeeeel te lang. Je had er behoorlijk in kunnen schrappen, alleen al in die 20-puntenlijst.

Wright · 7 september 2006 op 11:56

Geweldig lachwekkend geschreven, leuke titel ook.
Ik vind het stof voor een kort filmpje, het script is kant en klaar! Erg knap, zeker gezien je leeftijd.

DreamOn · 7 september 2006 op 12:11

Leuk verhaal, mét leestekens, super!

Misschien kun je een dealtje maken met Lalauw, die werkt bij de HEMA..o nee, dan kom je er nog niet vanaf.
Ik heb mijn chocoladeletter nog, van 5 december. Je mag em zó van me hebben!
Ik val namelijk onder punt 19!
Kijk wel uit met al die chocola, anders loop jij over een aantal jaren ook alleen nog maar rond bij de sportschool en het zwembad om af te vallen! 😀 😀

Dees · 7 september 2006 op 18:42

Sorry, geen tijd om te lang te reageren, moet ff naar de choco- eh supermarkt. Heel erg leuk stukje. En dan ook nog over een onderwerp waar het cliché Bridget Jones achtige schrijven om de hoek ligt. En dat doe je dan net niet.

Vergeetmijniet · 7 september 2006 op 23:54

leuk en lekker. ik heb gelijk zin om in alle kasten te gaan zoeken. maar ja, de chocola was vanmiddag al op.

Li · 8 september 2006 op 00:38

Smaakvol. U wordt bedankt mevrouw Matzness.
Dat wordt weer een doos vol uitproberen…en vervolgens weer op de weegschaal staan.
Merci! 😛

Li

DriekOplopers · 8 september 2006 op 10:21

Herkenbaar. Ik vrees dat ik in aanmerking kom voor behandeling. Maar gelukkig ben ik niet de enige hier. Gedeelde smarties zijn halve smarties 😀

Driek

Chantal · 8 september 2006 op 12:35

Het toeval wil dat ik hier tijdens het lezen van je column een vreselijk grote chocoladereep aan het wegwerken ben… (echt waar).. nu smaakt ie extra lekker 😀

KingArthur · 8 september 2006 op 13:37

Ik had hier nooit zo veel chocolade van kunnen maken. Dat er nog zoveel over te vertellen is. Leuk. Eet graag chocolade maar beperk dit wel ander zit ik binnen de kortste keren onder de puisten.

Lisa_ · 13 september 2006 op 19:27

Hej Mathilde!
Leuk stukje, wordt het niet tijd om je site ook te promoten onder je columns? 🙂
-x- Lisa

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder