Mocht je denken dat je het allemaal voor elkaar hebt: een leuke woning, lieve partner, schattige kinderen en een goede baan…think again! Ik weet niet hoe de functie officieel heet, maar je hebt het pas echt gemaakt als je als ambtenaar werkt bij de overheid als bedenker van campagnes. Je zou zelf een naam voor de functie kunnen bedenken: campagnemedewerker, beleidsinitiator of gewoon loser. Laten voor de leesbaarheid van deze column de naam campagnebedenker bij de overheid nemen. Loser is zo…confronterend. Waarom is een baan als campagnebedenker bij de overheid dan de baan van je leven?

Elke dag om negen uur naar je werk en vijf uur weer naar huis. Een echte negen-tot-vijf-baan. Even tussendoor: een negen-tot-vijf-baan bestaat helemaal niet. Niemand in Nederland heeft een fulltime baan van negen tot vijf. Alleen mensen zonder pauze, of mensen die een half uur per dag niet achter het bureau zitten, omdat ze roken. Je hebt er wat wiskunde voor nodig om dit te snappen, dus ik laat het even bezinken. Terug naar onze helden bij de overheid, de campagnebedenkers. Wat voor mensen zijn het? Misschien wel van die saaie geiten-wollen-sokken figuren, die nergens verstand van hebben. Hun band met de realiteit is al een hele tijd geleden gaan lunchen en sindsdien niet meer terug gekomen. Van die mensen die het hardst om hun eigen grollen lachen. Het kunnen ook van die jonge hippe gasten zijn, die net afgestudeerd zijn van de kunstacademie. Na een paar maanden CWI, fris aan de maatschappij gaan deel nemen en uiteindelijk helaas belanden op de onderste sport van de trap van de reclamewereld. De wereld van de campagnebedenker bij de overheid. Laten we even kijken wat onze helden bij de overheid de laatste tijd bedacht hebben. “I love rechts rijden”. Denken die lui nou echt, dat mensen daardoor hun gedrag gaan aanpassen. Oh, er staat “I love rechts rijden” langs de weg. Nu ik erover nadenk, houd ik daar inderdaad van! En dan die dure TV spotjes erbij! Blije dansende mensen in het verkeer. Die heb ik nog nooit gezien op straat. Jij wel? Of deze dan: “de maatschappij dat ben jij”. Of: “wij hebben soms een iets te kort lontje in ons landje”. De overheid betaalt mee aan diverse oorlogen, betaalt ik-weet-niet-hoeveel subsidie aan de Europese boeren, een nieuw zorgstelsel wordt er door heen gedrukt, alleen maar om geld te besparen, de politie en justitie maken fout na fout en mogen gewoon blijven. En wij hebben een kort lontje? Vind je het gek? Moet je kijken wat ze met ons belastinggeld doen? Hoe dom denkt de overheid dat we zijn? Volgens de eenvoudige wetten van de logica komt een gevolg NA een oorzaak. Maar je zou bijna denken dat de burgers juist agressief worden door de overheid en haar campagnes.

Er is eigenlijk niemand die de campagnebedenkers van de overheid zou missen, als ze van de aardbodem verdwenen. Het enige dat zou veranderen, is dat er minder koffie gehaald zal worden op de afdeling waar ze werken. Ik heb gehoord dat er weer een nieuwe campagne is, dus ik ga snel TV kijken. Waarom? Ik ben misschien een mislukkeling, maar als ik naar die campagnes van de overheid kijk, voel ik me al een heel stuk beter.

Zantoz


2 reacties

Mosje · 7 mei 2006 op 19:08

Geef door: rechts gaat voor.
(vanmiddag nog gelezen)

Chantal · 7 mei 2006 op 21:18

[quote]Er is eigenlijk niemand die de campagnebedenkers van de overheid zou missen, als ze van de aardbodem verdwenen. [/quote]

Zo is het maar net! Ik lig ook altijd helemaal dubbel om van die zogenaamde “grappige reclames”. Dan de campagne: wat voor een eikel ben jij. Hoe komen ze erop? Het antwoord van de SP vind ik dan wel weer echt [url=http://www.watvooreikelszijnjullie.nl/]geweldig[/url]!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder