Golf is een mooie sport. Voor alle lagen van de bevolking bestaat de mogelijkheid om te spelen en iedereen kan even goed zijn. De beste golfspeler van de wereld, Tiger Woods, verdient er tientallen miljoenen dollars per jaar aan. Zijn handicap benaderd de nul. Iemand met een beetje talent die net zijn “golfvaardigheidsbewijs”, zeg maar het rijbewijs om over die mooie groene grasmat te mogen lopen, heeft gehaald en met handicap 36 speelt, zou met een beetje geluk van hem kunnen winnen. Golfspelers zijn net duivenmelkers. Hebt u wel eens op een verjaardag gezeten waar twee duivenmelkers in dezelfde kamer zitten? De hele avond wordt gesproken over de overnachtingsvlucht van St. Vincent, krachtvoer, gerookte hammen die als hoofdprijzen worden uitgereikt bij de lokale duivensportvereniging enzovoort. Nietszeggende informatie zeg maar.
Zo gaat dat ook met golfspelers. Die lullen het liefst de hele dag over golf. Zelfs als de zon schijnt en de lucht is strak blauw is het geen mooi weer. Nee, het is mooi golfweer.
Golf heeft de naam dat het een sport is die veel met zakenrelaties wordt beoefend. Nou, ik betwijfel het. Het is de ideale gelegenheid voor een vertegenwoordiger geworden om met toestemming te spijbelen.
En dan die vrouwen. U kent ze wel, die met die zonnekleppen. Het clubhuis zit er vol mee (clubhuis, geen kantine). Ik heb echt nog nooit één van die types fatsoenlijk golf zien spelen. Maar omdat hun man tandarts is en je jezelf als tandartsvrouw natuurlijk niet met de patiënten van je man kunt vereenzelvigen omdat je aanzien hebt, speel je golf. Motoriek nul, maar dat maakt niet uit. Bij elke slag roepen ze “oh, wat stom van mij” om aan te geven dat ze eigenlijk veel beter kunnen dan wat ze zojuist lieten zien. Zelfs na 30 keer, valt het nog steeds niet op dat dit dus eigenlijk de standaard spelwijze betreft. Maar daar wordt verder geen woord over gerept. Ook niet op verjaardagen en wel om de volgende redenen; 1: Die vriendin die erbij was, de vrouw van Diederick, voorzitter van de raad van bestuur van een beursgenoteerde onderneming, speelt zelf even slecht, zo mogelijk nog slechter. Of 2: Mensen uit de adelijke kringen val je uit fatsoen niet af. Stel je voor dat iemand van de klootjesvolkkring het hoort.
Misschien is het wel dat ze er allebei geen verstand van hebben en oprecht denken dat wat ze aan het doen zijn echt de perfectie benadert. In dat geval is het natuurlijk niet erg dat ze er geen hout van bakken.
Zo ziet u maar dat golf eigenlijk gewoon een “way of life” is. Een soort van religie, compleet met extremisme en allerlei afwijkende overtuigingen. Het boekje met de spelregels als bijbel. Mocht je bal onverhoopt op een vrijwel onbespeelbare plaats terechtkomen, zet dan de “tien geboden van de golfsport” even overboord en schop de bal naar een beter bespeelbare plek. Zorg er wel voor dat niemand het ziet!


3 reacties

SIMBA · 13 oktober 2007 op 14:31

Ik ken het golfwereldje niet, ken ook niemand die golf speelt. Maar zoals jij het beschrijft zie ik het als buitenstaander ook. Maar ik vind het okee, ieder zijn ding!
Leuk geschreven!
[quote]dat ze er geen hout van bakken.[/quote]
Ik ken deze uitdrukking niet, leg eens uit…

DriekOplopers · 14 oktober 2007 op 18:22

[quote]Zelfs als de zon schijnt en de lucht is strak blauw is het geen mooi weer. Nee, het is mooi golfweer. [/quote]

Meesterlijke zinnen die in één keer de vinger op de zere plek leggen. Briljant!

Hulde!

Driek

Ineke · 15 oktober 2007 op 10:45

Speel je zelf golf? Ik wel. En menig countryclub wordt overspoeld door tandartsvrouwen, huisartsvrouwen, chirurgenvrouwen e.d. die iets te hard praten, te lang in de zon hebben gezeten en lippenstift op hun tanden hebben zitten. De meesten van hen hebben absoluut de slechtste motoriek ever; de bal komt nooit waar hij zijn moet en de korte broeken waar ze in spelen zouden verboden moeten worden. Jammer, want de sport op zichzelf is erg leuk, maar de mensen die het beoefenen zijn vaak een stuk minder aangenaam. Omdat ik al van jongs af aan speel, merk ik gelukkig ook een omslag in de golfcultuur. Steeds minder is golf een elitesport en steeds vaker wordt deze beoefend door jonge mensen die echt van de sport houden en er serieus mee omgaan. Helaas ben ik zelf niet zo briljant in welke balsport dan ook, dus ook niet in golf. Hoewel dus op jonge leeftijd begonnen zal ik altijd diegene blijven wier bal eindigt in het water, de bunker of op de verkeerde green 😆 . Maar ik heb er plezier in en kan altijd erg lachen om de zonnekleppen-vrouwen die de dag op de golfbaan liever doorbrengen met een glas wijn in hun handen, dan een 18-holes baan te lopen.

Goede column!

Groeten,
Ineke

Geef een reactie

Avatar plaatshouder