Ik heb etalagepoppen altijd al een beetje griezelig gevonden. Onbeweeglijk, zoals een slang die zich voorbereidt op de aanval, staren ze je aan met hun lugubere ogen.
Het wordt binnenkort nog spookachtiger. Hun ogen zullen niet langer dood zijn. De poppen gaan naar jou kijken. Een Italiaans bedrijf vindt dat we nog niet genoeg elektronisch bespied worden in stations, in luchthavens, in straten en op pleinen. Zij gaat het gegluur nog verfijnen door camera’s te plaatsen achter de ogen van etalagepoppen.
Het gaat bovendien om slimme camera’s, waarvan de beelden geanalyseerd worden door een computer.
Door de gezichtsherkenningssoftware is het mogelijk om te weten of de pop naar een vrouw, man of kind kijkt. Zelfs het ras en de huidskleur wordt herkend.
Het bedrijf gaat nog een stap verder. Binnenkort wordt er ook spraakherkenningssoftware gebruikt om de gesprekken van consumenten te volgen.

De poppen worden nu al gebruikt in drie Europese landen en in de Verenigde Staten, met spectaculaire gevolgen. Zo heeft een winkelmanager dankzij de spionerende etalagepoppen ontdekt dat er veel kinderen langskomen in de late namiddag. Onmiddellijk heeft hij veel meer kinderkleding in de etalage gezet.
Aan een andere flukse winkelier vertelden de poppen dat er na vier uur meer Chinezen door een bepaalde ingang binnenkwamen. Prompt heeft hij een Chineessprekende bediende aangeworven en bij die deur gezet.

Ik heb de neiging om zo’n pop neer te slaan met een hamer, maar dat lijkt mij dom, want nog voor ik enige actie zou kunnen ondernemen zal zij al gezien hebben dat ik met een hamer binnenkom en bliksemsnel al mijn gegevens doorzenden naar de veiligheidsman plus de politie.

Er valt wat voor te zeggen om onder de palmbomen te leven in wat primitievere omstandigheden. Ik zie hier op het eiland Bali nog niet zo snel glurende poppen in de etalage staan.

Categorieën: Maatschappij

4 reacties

Meralixe · 3 december 2012 op 09:10

Ze doen maar met al hun tactieken om de consumptie naar zich toe te trekken. 😉
Maar… he… beste Wayan, te pas en te onpas ons er aan herinneren hoe goed het is in Bali kan ook behoorlijk op de zenuwen werken hoor! :hammer:

Libelle · 3 december 2012 op 10:10

Ik kijk alleen maar naar poppen die lingerie laten zien en dan met name naar de kruisjes. Gewoon om te zien of ze daar iets fatsoenlijks van gemaakt hebben.
Brrr, hoe is’t op Bali?

Wayan · 4 december 2012 op 02:00

Meralixe en Libelle, men leeft niet ongestraft onder de palmbomen, d.w.z. er zijn hier ook minder aangename zaken !

arta · 4 december 2012 op 15:19

Ik las inderdaad een stukje over die gluurpoppen in de krant… Bah! Misschien moet ik ook maar naar Bali verhuizen! 😉

Goed geschreven, Wayan!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder