Het is nacht en ik sluip door de donkere straten. Onder mijn jas verstop ik een spuitbus. Ik ben het eerste en enige lid van de BBB ofwel de Boze Babyboomers. Boos denk ik terug aan de yuppenbar, waar ik per ongeluk verzeild raakte en waar ik botste met een zelfingenomen klojo. Met een glas whisky in zijn rechterhand en een filtersigaret tussen zijn wijs- en middelvinger geklemd, staarde hij mij provocerend aan. “ Jouw generatie richt ons ten gronden. Jullie zijn een ramp voor het land en hoe eerder die grijze golf voorbij is, hoe beter. Pas dan kan Nederland weer opbloeien.” Met zijn protserige mobiele telefoon tikte hij uitdagend op de houten toog. Woorden en geluid brachten mij tot het kookpunt en uit mijn oren ontsnapte stoom. Ik probeerde in te schatten in welk hokje hij paste. In dat van dronkelappen, humoristen, realisten, domoren of gevaarlijke gekken. Gezien zijn terugtrekkende haargrens, zou het niet lang duren of hij paste perfect in het kalende-yuppie-hokje.

Ikzelf vertoef graag in blond-, rood- of bruingeverfde hokjes maar hoor eigenlijk in het grijze gedeelte opgehokt te zitten. En omdat gekken niet grijzen besloot ik me niet gek te laten maken door deze kalende kakker. Ik durfde de confrontatie aan, maakte mezelf langer, verankerde mijn voeten op het parket en prikte mijn wijsvingernagel in zijn borstkas. “Jullie dertigers kunnen helemaal niet zonder grijs,”siste ik hem toe. “Wij babyboomers, hebben veelal een baan, doen vrijwilligerswerk, draaien een huishouden en zorgen voor onze kleinkinderen omdat deze oppasvorm veel voordeliger is dan de kinderopvang. Zo kan jullie generatie blijven werken om de hypotheek, auto en vakanties te betalen. En wie zijn er vaak aan het klussen in jullie woning omdat ze veel handiger zijn? Precies, de grote vergrijzers van de éénentwintigste eeuw. En dan heb ik het nog niet eens over de euroflappen die links en rechts ‘grijs’ worden toegestopt. Als wij oudjes daarmee zouden kappen, dan flikkert de economie pas goed in elkaar.” De yup was sprakeloos. Loerde verschrikt naar mijn vuurspuwende ogen en deinsde terug voor mijn giftige woorden. Drukte zijn sigaret uit, gooide de whisky achterover en mompelde iets dat op ‘sorry’ leek.

Triomf. Trompetgeschal. Tegengas. Voortaan spring ik in de bres voor alle BBB-ers. Bij elke yuppenwijk tover ik de spuitbus tevoorschijn en kladder met blokletters ‘Lang leve de grijze golf!’ op het trottoir.


Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

19 reacties

DriekOplopers · 1 maart 2007 op 00:18

Hee grappig! Mijn buurman rijdt ook in een grijze Golf…

Maar met plezier en instemming gelezen!

Driek Kaallopers

SIMBA · 1 maart 2007 op 08:26

Wow! Wat een superreactie! En dan zeggen ze dat “ouderen” niet assertief zijn 😆

arta · 1 maart 2007 op 09:43

Terechte verontwaardiging!
Heel mooi geschreven!
🙂

pepe · 1 maart 2007 op 10:13

Lachen 😆

Alleen moet het niet twintigste eeuw zijn? Nu leven we toch in de eenentwintigste eeuw? :lach:

Dees · 1 maart 2007 op 12:40

Hahaha, ik houd wel van de Li met een grijze bite, lekker geschreven.

Nana · 1 maart 2007 op 13:14

Aa 😀 rdig. Maar ik ben nog wel een dertiger en toch al grijs. Mag ik meedoen dan?

KingArthur · 1 maart 2007 op 15:13

Getuige de reactie van Nana en mijn persoonlijke ervaring komt de grijze golf eerder deze generatie.

Kees Schilder · 1 maart 2007 op 16:59

mag ik meedoen Li? Mijn handen jeuken

Arne · 1 maart 2007 op 18:17

geweldig..!

[quote]Boos denk ik terug aan de yuppenbar,[/quote]

haha..:-) zat gister naar Herman den Blijker de kijken van mijn tent is top. Kwamen ook van die Yuppen binnen… 😮 😆 vreselijk:-D

Arne

Prlwytskovsky · 1 maart 2007 op 18:38

Zonder filtersigaret, whiskyglas en provocerende blik ben ik het al grijzend met je eens: waar zouden wij zijn zonder ons?????????

DreamOn · 1 maart 2007 op 19:11

😀 Doet me denken aan die reclame, waarbij een ongelooflijke yup (wel grijs trouwens!) enorm zit op te scheppen (“Ik vlieg door het leven in first class, terwijl de rest in economie zit te suffen”) en dan een glas spa blauw in z’n smoel gesmeten krijgt!

Wel een grappige column. 🙂

Ma3anne · 1 maart 2007 op 20:24

Ik verlang na het lezen van deze column echt naar de dag dat mijn grijs helemaal door zal breken en we de barricades op kunnen.

We zullen ze eens een grijzegolfpoepie laten ruiken!
Dit-is-het-begin, wij-gaan-door-met-de-stijd!:hammer:

pally · 1 maart 2007 op 21:04

Helemaal met je eens Li! Al gaat bij mij het grijzen zeer langzaam.Ik hoor helemaal bij je club.
Wanneer gaan we ’s nachts posters plakken? ik ben er klaar voor, geweldig!
Lekker die Li-power! Hou ik wel van, in alle kleuren. 😆

groet van Pally

Trukie · 1 maart 2007 op 21:08

Wat een heerlijk stuk om te lezen. Tuurlijk de inhoud en de humor, maar ook het ritme (van de woordenregen) is heerlijk.

WritersBlocq · 1 maart 2007 op 21:55

Mooie Liactie!! Steengoed geschreven ook nog, heerlijk! Liefs, Pauline.

KawaSutra · 2 maart 2007 op 18:07

Zo te zien aan de reacties al lang niet meer de enige, Li. Die strijdvaardigheid geeft voor mij toch ook weer een beetje hoop voor de toekomst.
Prima column.

Mup · 4 maart 2007 op 04:22

Grijs heeft de toekomst!

groet Mup.

DiStefanO · 10 maart 2007 op 23:21

Als graffiti artiest kan ik dit enkel waarderen.

schoevers · 15 maart 2007 op 19:17

O LI, wat een perfecte column en wat een positieve reacties! Daar voeg ik er graag nog eentje aan toe. Mijn bloed kookt als ik ‘die’generatie over ‘mijn’ generatie hoor. Na 46 jaar werken, houd ik dit jaar op. Mijn negen jaar avondstudie heb ik tot de laatste cent zelf betaald en nu, jazeker met enige welvaart, betaal ik vol overtuiging voorzieningen en studies van de jongere generaties die op hun beurt weer uit kunnen groeien tot yup. Te wapen met spuitbussen en overal waar de schamperende yuppen huizen, spuiten we : LI for president! 😡

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder