Met enkel de Schotse variant van de Appie als enige, grote werkgever die de hele middenstand kapot concurreert, liggen de banen hier niet voor het oprapen. Ook overheidsbezuinigingen, met name in de gezondheidszorg, zijn goed merkbaar en samen met het uitblijven van toerisme door het algehele economische klimaat draagt dit niet bij tot veel werkgelegenheid. Leven hier vraagt daarom veel flexibiliteit en creativiteit en dat houdt het uitdagend.

Spijt? Nee, anders wel dan ik me had voorgesteld. Ik ben mijn eigen spannende jongensboek binnen gestapt en nog lang niet aan mijn laatste hoofdstuk toe. Klagen hoor je mij ook niet omdat ik in vele opzichten in een bevoorrechte positie verkeer en ondertussen veilig ben geland. Maar het leven in Schotland mag rustig complex genoemd worden en het is nog een hele kunst om het hoofd boven water te houden. Je moet zo’n beetje van alle markten thuis zijn.

Zoals de blanke zuid Afrikaan die ruim dertig jaar geleden in Dunoon gestrand is en ik inmiddels mijn vriend mag noemen. Hij neemt elke klus aan die beschikbaar is. Van het repareren van oude muurtjes tot het schilderen van kamers en van het bouwen van schuurtjes tot het onderhouden van tuinen. Als we hier zo rond kuieren denk ik wel eens dat er geen enkel huis is waar hij nog geen klus heeft uitgevoerd.

Maar zoals zo vaak lekt het bij de loodgieter thuis, zo ook bij hem. Van consumptiemaatschappij heeft hij nog nooit gehoord en door zijn handigheid ziet hij overal nog een nut voor of weet hij hoe iets te repareren. Het ontbreekt hem echter enkel aan tijd om dat ook tot uitvoer te brengen. Soms denk ik ook wel eens dat mensen daar misbruik van maken door hem te vragen of hij nog iets kan gebruiken zodat ze op een makkelijke manier van hun eigen troep afkomen. Weggooien is een woord dat ontbreekt in zijn woordenboek en in de loop der jaren is hij geworden tot wat hier een ‘hoarder’ wordt genoemd. Tien halve fietsen, grasmaaiers waarvan de motor weliswaar nog functioneert maar de rest is weggeroest samen met ontelbare kruiwagens om nog maar niet te spreken van leidingen, rottend hout, plastic emmers en wat nog meer verzonnen kan worden, ligt overal verspreid. Kortom zijn huis en tuin zijn een grote junkyard geworden. Het liep de spuigaten uit. Zo erg dat hij een verordening had gekregen om de rotzooi op te ruimen omdat er klachten uit de buurt waren gekomen. En dat wond mij onnoemelijk op. De ironie! Iemand die altijd klaar staat om anderen te helpen maar niemand die een poot naar hem uitsteekt.

Samen zijn we begonnen orde in de chaos te scheppen en er zal nog heel wat tijd overheen gaan voordat de boel er een beetje ooglijk uitziet. Mijn hulp is daarbij niet geheel zonder eigen belang. Door de opruiming beschik ik weer over een voorraad haardhout zodat ik er warmtjes bij kan zitten en op deze manier ben ik graag een helpende hand die de andere wast.

Categorieën: Maatschappij

8 reacties

Mien · 10 april 2013 op 11:14

In elke crisis is creatief denken de oplossing.
Zo ook bij een economische.
Zet jullie beide handigheden gezamelijk in.
Als ware Willie Wortels.
Samen sta je sterk.
Met (uit)vindingrijkheid kom je een heel eind.
Succes daaro.

Mien Hoardhout

Ma3anne · 10 april 2013 op 14:21

[quote] Ik ben mijn eigen spannende jongensboek binnen gestapt en nog lang niet aan mijn laatste hoofdstuk toe. [/quote]

Gelukkig maar, want ik vind het genieten, deze verhalen.

Harrie · 10 april 2013 op 18:12

Schotse Appie. Hoe ziet die eruit? Als Piekema, maar dan met een kilt? Groetjes, Harrie

Li · 10 april 2013 op 22:51

Ja, ook ik vind het heerlijk om te lezen hoe het je daar vergaat. Hoewel ik deze column een beetje hakkepufferig geschreven vind. Maar misschien ligt dat wel aan mij hoor.

Ferrara · 11 april 2013 op 12:57

Gelezen op je site: “Het gaat om de interactie met andere mensen. Dat wil ik overbrengen.’
Dat laat je hier prachtig zien.
Succes gewenst in Schotland.

KingArthur · 11 april 2013 op 21:28

Dank voor alle reacties.
@ Li: Hakkepufferig? Dat klinkt niet zo lekker. Kan je aangeven wat je ermee bedoeld? Misschien kan ik het nog redden. 🙂
@ Ferarra: Tsjee, dat is alweer even geleden dat dat interview van me is afgenomen. In dat opzicht ben ik ook weinig veranderd.

    Li · 11 april 2013 op 22:40

    Tuurlijk wil ik aangeven wat ik ermee bedoel. M.i. zit er meer vaart in het verhaal als je met de derde alinea begint 🙂

      KingArthur · 12 april 2013 op 18:59

      Dank Li. Kan je helemaal volgen nu. Je hebt gelijk, kijken of ik er nog wat aan kan ‘kneden’. 🙂

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder