Klaas is nog maar net aan boord van z’n boot of heel Nederland heeft alweer de kerstkolder in de kop. Hoewel ik een hekel heb aan kerst en alles wat erbij hoort hoop ik stilletjes wel op een witte kerst. Ik vind sneeuw leuk.. Sneeuw is leuk voor kiekjes. Toen ik nog actief en enthousiast kerstkaarten verstuurde maakte ik een hele leuke foto van de buurkat in de sneeuw. Maar dat beest is inmiddels dood. Daarom durfde ik ‘m niet meer op een kerstkaart te zetten. Dat is zielig. En aangezien ik sindsdien nogal inspiratieloos ben gebleven verstuur ik dus ook geen kerstkaarten meer. Scheelt wel een hoop zooi. Aan de andere kant versier ik mijn huiskamer wel ( een beetje). Oké misschien hypocriet, maar wel gezellig, en het houdt voor de familie in ieder geval de schijn hoog dat ik niet weer in een feestdagendepressie zit. Ik hou wél van kaarsen in deze donkere dagen. Ze geven sfeer en ruiken meestal lekker. Dus kaarsen in de aanslag. Waxinelichtjes, van die kleintjes, in aluminiumbakjes, druipkaarsen, leuk op een spiegel, .gewone kaarsen voor in de kandelaar, kortom kaarsen zat. Elk jaar koop ik wel een stel . Kom ik van de week bij de Hema zie ik daar een bordje met “rustieke kaarsen” . ?
Nou, als er iets gezellig is …..

rus·tiek (bn.)
1 landelijk, bij het platteland horend of passend
2 in zijn natuurlijke toestand gelaten

Dus ik ben aan het kersthamsteren geslagen. Dikke, grote, kaarsen in allerlei verantwoorde vormen en kleuren. Rustiek dus, in hun natuurlijke toestand gelaten. Biologische kaarsen. Scharrelkaarsen. Kaarsen zonder toegevoegde suikers. Omdat ik een mooie kaars niet kan weerstaan heb ik mij schaamteloos een hele zak vol aangeschaft. Meer onder het mom van “zet een kaars voor je raam vannacht “ dan echt toe te geven dat ik toch in de commerciële kerstval getrapt ben.Kerstdagen, kerstmutsen, kerstmannen, en vrouwen, (lang leve de kerst-emancipatie), kerstkaarten , kerstkransjes , kerstbomen …. Nog zoiets. Wij hebben of halen met zijn allen zo’n 2,5 miljoen kerstbomen in huis. Geweldig, er kan in ieder geval niet gezegd worden dat we niet groen doen denken en snuiven.
Ik ben niet groen , m.a.w. geen kerstboom in mijn woonkamer. Er is sowieso iets afstotelijks aan een stervende boom in je huis . Het is niet alleen knap lastig om een grote boom (vaak afgezaagd) in een bakje met water te zetten. Maar die dingen overleven het gewoon niet., zodat ie er tegen 3-koningen als een verdorde graftak bijstaat. Laat staan al die naalden in je tapijt die je na een jaar nog steeds overal terugvindt, en dan dat gehannes met slingers , ballen , lichtjes. Ik heb er een kerstbroertje dood aan. “Dan neem je toch een nepperd’ hoor ik sommige mensen zeggen. Een nepboom ? Alsjeblieft zeg ,de kerstgroeten ,doe mij dan maar liever een lekkere rustieke kaars van de Hema, misschien wel met dennengeur (om toch nog een beetje kerstsfeer op te snuiven.)

De kerstballen.


Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

2 reacties

pally · 16 december 2009 op 12:12

Kersttijd column die hoewel goed geschreven, mij qua inhoud niks extra’s brengt. Nou ja, gewoon wel leuk om te lezen.

groet van Pally

Prlwytskovsky · 16 december 2009 op 18:26

Snappum. Ik heb de zaak ook versiert meer om opmerkingen van “heb je geen kerstboom?” te voorkomen, en meer van dat gezeik.
Maarrrrr … een kaarsie op zijn tijd, en zeker met deze donkere dagen, daar gaat echt de vlam in.

En een nepboom is slechter voor het milieu dan een echte. Krijgen we dat weer.

Geef een antwoord