Is het je wel eens opgevallen, dat een man zijn interesse in een vrouw vertaalt in klusgretigheid? Mij wel. Zelfs de meest onhandige kluns die iets in jou ziet en jouw huis betreedt, zal zijn timmermans-, loodgieters- of winterschildersoog kritisch doch hulpvaardig door je huis laten gaan. Halverwege het eerste bezoekje signaleert hij minstens één mankement in jouw vrouwenhuis, waarover hij een opmerking zal maken.
“Het parket kan wel eens een opknapbeurt gebruiken.”
“De kraan op het toilet druppelt.”
“Wil je de kamer niet een keer gewit hebben?”
Wanneer tussen alle gezelligheid door dit soort opmerkingen valt, beginnen mijn alarmknoppen te rinkelen. Wat wil deze man van mij? Jarenlange ervaring heeft mijn intuitie op dit vlak tot in het absurde aangescherpt. Ik kan valse en ware beloftes inmiddels haarscherp onderscheiden en ken elke variatie in het kostenplaatje tot zes cijfers achter de komma.

De man die enkel vriendschappelijke bedoelingen heeft, biedt zijn diensten aan, maar onderneemt verder niets. Je mag hem altijd bellen als je hem nodig hebt voor een karweitje. Deze vriendschap zal onvoorwaardelijk blijken. Hij komt inderdaad als je hem belt en klaart zijn klusje blijgezind. Een kopje koffie of een pilsje als tegenprestatie is voldoende.
De man die de eerste avond meer wil dan een kopje koffie, legt je een plan voor en biedt zijn diensten aan voor een nader te bepalen tijdstip. Hij wil niet alleen je plafonnetje witten, maar desnoods de sterren van de hemel er eigenhandig opplakken. De prijs is een nachtje rollebollen. Wanneer je de fout begaat die prijs meteen in te lossen, kun je fluiten naar de uitvoering van zijn zelfvoorgestelde werkzaamheden.
De man die echt iets met je wil beginnen laat niet meteen het achterste van zijn tong zien. Zijn ogen tasten muren af, zijn blik blijft rusten op een loszittend stopcontact en hij staat af en toe op en peutert aan een slordige flap behang achter je radiator of een loshangend snoer. Hij zal bij het vinden van zo’n mankement altijd een genoeglijk ‘hm’ laten horen. Hij ziet veel achterstallig onderhoud; dat zal hem minstens een paar weken of maanden aan klusgenot opleveren. Dat bevalt hem wel.
“Zal ik een keer lekker voor je koken?” is meestal zijn eerste aanbod.

Mijn huiskamer en keuken zijn een slagveld. Overal kranten en afdekplastic. Het zootje aan hebbedingetjes keurig op een kluitje in een hoek. Meubels aan de kant geschoven.
De klusjesman heeft het groots aangepakt. Fluitend staat hij op de trap en hanteert verfkwast en -roller. Mijn huisje knapt zienderogen op. De tuinverlichting functioneert en de keukenkraan lekt niet meer. Het kastdeurtje hangt recht en zelfs de gordijnrails zit weer muurvast aan het plafond.
Ik schenk hem een koffie en mijn glimlach. Hij antwoordt met een blik van verstandhouding. De prijs komen we stilzwijgend overeen. Ik betaal hem graag. Een man die op zo grootse wijze en met zoveel plezier mijn huisje opknapt, moet wel erg gek op me zijn.

Deze klusjesman mag blijven. Gelukkig heb ik nog bergen werk voor hem liggen.


20 reacties

Wright · 17 juni 2005 op 20:32

[quote]Is het je wel eens opgevallen, dat een man zijn interesse in een vrouw vertaalt in klusgretigheid?[/quote]

Mmm, mijn buurman maakte laatst de opmerking, dat het hek wel weer eens aan een verfje toe was.
In welke catagorie valt hij nu?;-)

Mosje · 17 juni 2005 op 20:37

Ik mag wel zeggen heel herkenbaar. Je moest eens weten wat ik heb afgeklust in Nederland. Op mijn bestelwagen staat in grote letters: “Mosje klust, zodat jij het lust.”
😉

Een welgemeende opmerking: de term “rollebollen” is niet meer van deze tijd. Vooral de jongeren hier zullen het niet begrijpen, en veronderstellen dat het een manier van verf opbrengen is. Het ware beter te spreken van “neuken”.

Eddy Kielema · 17 juni 2005 op 20:51

[quote]Zelfs de meest onhandige kluns die iets in jou ziet en jouw huis betreedt, zal zijn timmermans-, loodgieters- of winterschildersoog kritisch doch hulpvaardig door je huis laten gaan. Halverwege het eerste bezoekje signaleert hij minstens één mankement in jouw vrouwenhuis, waarover hij een opmerking zal maken.[/quote]
Ik ben zo’n onhandige kluns, maar als ik nog een kans wil maken, zal ik nooit en te nimmer iets zeggen over het onderhoud van een huis. Vroeg of laat zal ik dan genadeloos door de mand vallen… 😉
Maar mankementen en reparaties in huis als metafoor voor de liefde gebruiken vind ik bijzonder origineel! Deze column heb ik met veel plezier gelezen.

bert · 17 juni 2005 op 21:22

[quote]Ik schenk hem een koffie en mijn glimlach.[/quote]
Weer zo’n leuke column, zo uit het leven gegrepen. Heb je nog meer klusjes Ma3anne?

WritersBlocq · 17 juni 2005 op 21:46

[quote]Wanneer tussen alle gezelligheid door dit soort opmerkingen valt, beginnen mijn alarmknoppen te rinkelen.[/quote]
Heb je piercings, dáár, Ma3? :laugh:
Ik heb hem 2 x gelezen, supertop(less?)verhaal!
Groetje, Pauline.

pepe · 17 juni 2005 op 22:40

Ik heb ook nog wel klusjes, kan ik jouw klusjesman lenen?
O nee, tuurlijk niet ik heb een lieve klusjesman in huis, zal hem met een glimlach verleiden 😉

champagne · 17 juni 2005 op 22:43

[quote]Halverwege het eerste bezoekje signaleert hij minstens één mankement in jouw vrouwenhuis, waarover hij een opmerking zal maken.[/quote]

Poeh…kritiek op mijn huisje? De arrogantie!
Komt nooit meer goed…wordt nooit wat.

Jouw column echter hierover is wel weer goed! 🙂

sally · 17 juni 2005 op 22:45

Shit , morgen komt de buurman wat klusjes klaren. Hij zal toch wel tevreden zijn met een pilsje na gedane arbeid? 😀

Ik vind `m super ma3anne! Je bent écht wel in vorm! Volgens mij heeft dat óók alles met je “klusjesman” te maken… 😉

liefs Sally

JAB · 17 juni 2005 op 23:50

Tjsa, persoonlijk ben ik meer het type dat niets van dit al uit zichzelf doet. Je hebt nu eenmaal mensen met linker- en rechterhanden. Ik behoor tot de eerste categorie. Schrijven doe ik ook met links overigens (wel een heel gezoek op mijn toetsenbord naar letters die eigenlijk verkeerd zijn weggezet). Enfin, weet je zeker dat jouw klusjesman niet toevallig je huisbaas is die zich erover verwondert waarom die huur niet wat hoger mocht zijn? Leuke column.
JAB

Louise · 18 juni 2005 op 07:46

Heerlijk, zo’n klusjesman! Ik kreeg ook beeld; zo’n lekkere vent die zich enorm bereid en alles-voor-jou-overhebbend al klussend door jouw huis beweegt, en dan jij; knipogend en glimlachend met kopjes koffie en dan ondertussen alles achter hem weer aan het afbreken. Zodat ie nog lekker lang bezig is 😉

En deze:
[quote]maar desnoods de sterren van de hemel er eigenhandig opplakken. [/quote]
😀

Gaat lekker dat schrijven van jou!

Kees Schilder · 18 juni 2005 op 08:36

[quote]Het ware beter te spreken van “neuken”.[/quote]

Mosje, Mosje toch…Doe het dan goed en zeg: Het is beter van neuken in plaats van “het ware beter”

Over de column: Geweldig! In ene woord

Dees · 18 juni 2005 op 09:44

😀

Mooie analyse van een van jouw type mannen, die nu dan meer dan dat is geworden…

Brengt wel vragen met zich mee dan, want kan je met klusjesman eigenlijk ook op vakantie, of heb je dan de vakantieman nodig? En als je dan met klusjesman op vakantie gaat, heb je dan te maken met een tentdoekreparatie en een scheutje olie in de rits, een butagasopvoering en een luchtbed plakactie? Just-a-wondering 😀

@Mosje: ‘rollebollen’ is retrohip en ‘neuken’ is zoooooo eighties passé…

Ma3anne · 18 juni 2005 op 10:09

@Wright: Was het jouw hek of een gezamenlijk hek? In het eerste geval zou ik op mijn hoede zijn, in het tweede geval valt hij onder de categorie ‘zelfklussende buurmannen’.

@Mosje: Waarom zouden mooie oude woorden moeten afschaffen omdat de jeugd ze niet meer begrijpt? (Ben met een landelijk leesonderzoek voor het Cito bezig. Je wilt niet weten hoeveel doodnormale woorden we dan zouden moeten schrappen! De kennis van de Nederlandse woordenschat mag hier en daar zwaar bedroevend worden genoemd, is mijn eerste, globale indruk).

@Eddy: Zelfs de grootste kluns maakt kansen. je kunt toch wel een schroefje aandraaien? Nou dan!

@Bert: Kun je snoeien? Graag! 😀

@WB: Ooooow, was DAT wat ik hoorde! :laugh:

@Peep: Ik zie jouw klusjesman nog die keuken plaatsen! Maar die boekenkast duurt wel lang hè? Doe je best!:laugh:

@Champ: O jee, ik zou toch maar een stukje behang lospeuteren of een drempel onklaar maken als ik jou was.

@Sally: Ken je buurman niet, maar misschien toch maar beter dat je man in de buurt blijft. 😀

@JAB: Klusjesmannen met twee linkerhanden zijn de aandoenlijkste.

@Louise: [quote]en dan ondertussen alles achter hem weer aan het afbreken.[/quote]
En wederom ben jij degene die me helemaal doorheeft! 😉

@Kees: Ja, ouderwets hè die werkwoordsvorm van Mosje. Scherrup! 😀

@Dees: De vakantieman is inderdaad de klusjesman. Je wilt niet weten wat hij allemaal afklust als we op vakantie zijn. Jaaaaaren achterstallig onderhoud! 😆

Louise · 18 juni 2005 op 11:07

[quote]En wederom ben jij degene die me helemaal doorheeft![/quote]
Slechte vrouw hè, dan krijg je dat 😀

Raindog · 18 juni 2005 op 11:24

Dit vind ik wel de allerleukste manier om m/v-columns te schrijven; niet zozeer de nadruk leggen op de verschillen laat staan die expliciet te benoemen, maar simpelweg als een observatie van de andere sexe met de nodige, onvermijdelijke, subtiele en even onuitgesproken gevolgtrekkingen ten aanzien van de eigen sexe. En daar dan ook helemaal niet ingewikkeld over doen.

Ma3, je bent echt heel erg op dreef vind ook ik.

Troy · 18 juni 2005 op 13:12

Ma3anne, wat heb jij mazzel met die mannen zeg! En dan inspireren ze je ook nog om een goede column te schrijven.En Mosje: Ik vind “rollebollen” humoristischer klinken dan “neuken”. “Neuken” klinkt wel erg plat en past ook niet in de stijl van de column…En zoals je weet; ik ben toch van de jongere generatie hier. Maar goed ieder z’n ding (of is die uitspraak ook alweer passe?).

Grt Troy

Domicela · 18 juni 2005 op 13:38

Leuk! Hebben is houwen met zo’n klusjesman, zeker als ‘ie het voor de koffie-met-glimlach doet!

KawaSutra · 18 juni 2005 op 16:14

[quote]Deze klusjesman mag blijven. Gelukkig heb ik nog bergen werk voor hem liggen.[/quote]
Dat zijn alleen nog maar kutklusjes zeker. Of laat je je daar niet over uit. 😀

melady · 18 juni 2005 op 19:55

Ook ik moet wel eens een k(l)usjesman inhuren… de laatste die ik had begon des s’morgens zo rond tienen aan het bier en ik kon bijna de hele dag genieten van zijn bouwvakkersslpeet. Mjammie Mijn kraantje begon spontaan te lekken….

Super geschreven! 😀

KingArthur · 19 juni 2005 op 03:20

Ik heb heerlijk genoten van deze column. Maaruh, je moet niet alle geheimen van de man prijsgeven hoor 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder