De een roept tegenwoordig nog harder dan de ander dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met de multiculturele samenleving. Van degene voor wie cultuur op zich al een lelijk woord is tot de intellectueel wiens kennis van die ‘andere cultuur’ tot voor kort alleen gebaseerd was op troetelallochtonen die Allah ver achter zich gelaten hadden, ook in de grachtengordel woonden en dus helemaal niet zo anders waren. Dat het een verrijking van de eetcultuur is, verder is het in de perceptie van de multiculturele samenleving zelden gekomen. Maar inmiddels is het bestaan van hoofddoekjes tot alle lagen en gordels van de bevolking doorgedrongen. En als symbool van de achterliggende, plotseling gewantrouwde andere cultuur, ligt het hoofddoekje in de vuurlinie. Aan argumenten geen gebrek. “Het hoofddoekje is symbool van de onderdrukking van de vrouw”. Jammer alleen dat niet alle islamitische hoofddoekdragende vrouwen daar mee zitten. Sommige ‘moslima’s, zelfs slimme, houden halsstarrig vast aan de uiterlijke symbolen van hun “achterlijke” cultuur. En ze versmaden de uiterlijke symbolen van de cultuur van het vrije westen, het naveltruitje, de minirok, en de ‘Lecolook’. En mannen lopen liever in een jurk met bijpassende baard dan in een pak met bijbehorende stropdas.

Toch is die stropdas, een symbool van westers cultureel erfgoed, nauwelijks moderner dan het hoofddoekje en de baard. De hardnekkigheid van de das in de westerse mode evenaart moeiteloos die van hoofddoekje en baard in de moslimcouture. Een modeontwerper heeft wat te verantwoorden als hij een kledinglijn voor mannen uitbrengt waaraan de stropdas ontbreekt. Het ding behoort namelijk tot de traditie. Dat is de eindfase van gewoonten en gebruiken, hoe merkwaardig ook, als ze voldoende uithoudingsvermogen bezitten. Het naveltruitje, een symbool in opkomst in de westerse cultuur, is nog niet zo vast verankerd in de traditie als de stropdas. Het naveltruitje wordt daarom een beetje meegesleurd door het hoofddoekje en is nu ook onder vuur komen te liggen, vooral op school. Om het verlies van traditionele normen en waarden een halt toe te roepen gaan zelfs stemmen op om het schooluniform in ere te herstellen. Misschien wel compleet met stropdas. Daarmee wordt duidelijk uit welke hoek de wind waait. Alleen de heersende cultuur kan met uitzicht op enig succes proberen de culturele speelruimte in te perken. Westerse mannen met stropdassen moeten niets hebben van multiculti. Of ze de culturele speelruimte nu met Allah of met Girlpower moeten delen.

Alsof trouwens niet elke samenleving multicultureel is. Dat is meestal geen probleem omdat alle levensvatbare culturen en subculturen de belangrijkste regels gemeen hebben. De regels die regelen hoe je met elkaar samen leeft. Dat je niet zomaar iemand mag vermoorden bijvoorbeeld. Uitgezonderd vijanden, die mogen onder bepaalde voorwaarden een kopje kleiner gemaakt worden. Daarvan maken alle culturen, niet in het minst de westerse, zo af en toe graag gebruik zoals ook de geschiedenis van de laatste eeuw nog laat zien. Het is misschien wel verstandig om geen vijanden van elkaar te zijn.

Het verbieden van hoofddoekjes lijkt soms een optie te zijn. Bijvoorbeeld om meisjes en vrouwen die hoofddoekjes niet uit vrije wil dragen de kans te geven om ervan af te zien. Maar zouden er geen elegantere oplossingen zijn? Een cultuur wordt het makkelijkst verspreid door stukjes cultureel erfgoed van concurrerende culturen te importeren. Hoofddoekjes kunnen best hip zijn. Als dat geen leuke uitdaging is voor de modeontwerpers!? De volgende uitdaging is nog spannender: de burka!


10 reacties

viking · 19 december 2004 op 10:53

[quote]De volgende uitdaging is nog spannender: de burka![/quote]
Je zal het zien: de burka die aanleiding geeft tot sexuele uitspattingen tot en met verkrachting.

Voorheen gold dan een te kort rokje en een inkijkbloesje als excuus om je aan vrouwelijk schoon te vergrijpen. Er zijn legio voorbeelden. Nu zal de man tot het uiterste geprikkeld worden door de vraag wat die geile teef al dan niet onder die burka aan heeft. Niets natuurlijk. Zo’n burka is gewoon de ultieme uitodiging tot verkenning van wat zó versluierd is. Ze willen het gewoon. En dat maakt multiculti dan weer zo fijn. Vrouwen willen uiteindelijk allemaal maar één ding…

Dat is toch wat je eigenlijk bedoelt he?

Kees Schilder · 19 december 2004 op 14:39

[quote]En mannen lopen liever in een jurk met bijpassende baard dan in een pak met bijbehorende stropdas.[/quote]
Bijpassende baarden? Ja hoor es, willen die moslimboys nou in de EU of niet?

Bakema_NL · 19 december 2004 op 20:13

Is de stropdas ook voortgekomen uit een religieuze ideologie?
Vreemde vergelijking. Al zal ik er niet mee zitten dat de stropdas helemaal verdwijnt, wat een imbeciel ding is het.

Mosje · 19 december 2004 op 20:23

Soms treedt wat ruis op Bakema. In je reacties.
😛

Wright · 19 december 2004 op 21:09

De geschiedenis van de stropdas gaat ver terug.

Volgens sommigen zelfs tot het jaar 1660. In die tijd brachten officieren van een Kroatische legereenheid een bezoek aan koning Lodewijk de Veertiende, beter bekend als de Zonnekoning. Deze officieren hadden felgekleurde zakdoeken om hun nek gebonden om zichzelf te versieren. De Zonnekoning was zo gefascineerd door deze nieuwe mode, dat hij nieuw regiment in het leven riep: het regiment van de Koninklijke Kroaten. De soldaten van dit regiment droegen verplicht een kleurige doek om hun nek. Het franse woord voor stropdas is “cravat”, hetzelfde woord dat de fransen gebruiken voor een kroaat.

(Hoop dat het zonder ruis is ontvangen, Bakema?)

sally · 19 december 2004 op 21:22

Een column om over na te denken.

🙂
groet
Sally

Bakema_NL · 19 december 2004 op 22:26

Ophangen die Cravaten.

Ma3anne · 20 december 2004 op 10:06

Ik kom uit het hoofddoekentijdperk. In mijn kinderjaren was het een doodgewoon kledingstuk voor de wat rijpere vrouw en in de zeventiger droegen we india-sjaals, dan wel boerenzakdoeken om ons hoofd geknoopt (knoopje achter in de nek).

Ik voel wel wat voor een burka zo langzamerhand.
🙂

pepe · 20 december 2004 op 22:17

Hoofddoekjes of stropdassen, mensen zou moeten mogen kiezen wat ze zelf willen dragen.

Mien · 21 december 2004 op 11:26

Waarom zijn columns over multiculturele samenlevingen altijd zo wollig, lang en breed uitgemeten …
Is dat wellicht inherent aan de lengte van het woord ..?!

Multifunctionele kledingtip:
Maak van de burka een biechtstoel!!!
Kruip eronder en confess …!!!

Mien B.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder