Sinds Maxima gezegd heeft dat De Nederlander niet bestaat, is er een heel debat losgebarsten over de vraag of er iets is dat een Nederlander tot Nederlander maakt, en zo ja, wat. Een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden bleek. De periode rond de jaarwisseling stond voor mij onverwacht in het teken van voortschrijdend inzicht op dat vlak. Ik realiseerde me dat vuurwerk, en wel het zelf afsteken daarvan, raakt aan de kern van het Nederlandergevoel. In de meeste landen mag de burger daar, om voor de hand liggende redenen, alleen vanuit de verte naar kijken en steken goedopgeleide specialisten de lontjes aan. Het is namelijk gevaarlijk. Maar Nederlanders gaan op oud en nieuw met doodsverachting de straat op. Terwijl raketten ze om de oren vliegen en bommen aan alle kanten ontploffen staan ze elkaar op straat af te lebberen. Op het moment dat ze hun geluk tarten wensen ze elkaar een gelukkig nieuwjaar. En terwijl geld ontbreekt om slachtoffers van natuurrampen of oorlogsgeweld elders ter wereld een deken te sturen, gaan er weeksalarissen op aan de oudejaarsavondmunitievoorraad.

Sommigen stellen zich tevreden door midden op het slagveld de explosies en raketlanceringen gade te slaan. Anderen lopen met zakkenvol zware explosieven te sjouwen en brengen die op strategische momenten en plaatsen tot ontploffing. De meest veeleisende bommengooiers zoeken lang van tevoren hun toevlucht in het illegale circuit om te vinden wat van hun gading is. Nacht na nacht voor de grote nacht slapen ze een paar centimeter boven de onder hun bed verstopte voorraden duizendklappers, clusterbommen en raketlanceerinrichtingen. Voor de creatieven is zelfs dat niet genoeg. Brave huisvaders die normaal geen vlieg kwaad doen, richten op zolders van doorzonwoningen wapenlaboratoria in en leven met behulp van de zaag, pvc pijpen en grote hoeveelheden kruit hun eigen visie uit op het begrip ontploffing.

Zelfs vrouwen zijn in de ban van de jaarlijkse geweldsexplosie. Leuke meisjes die normaal alleen interesse hebben voor meisjesdingen en muziekidolen, staan, kleumend in te dunne winterjasjes bewonderend toe te kijken terwijl puisterige jongetjes vuurpijl na vuurpijl de lucht in schieten en granaat na duizendklapper tot ontploffing brengen.

Politiemensen die op een doordeweekse dag fietsers aanhouden omdat het licht van hun lampje een niet voorgeschreven kleurtemperatuur heeft en niet onder de juiste richtingshoek de wereld in schijnt, moeten lijdzaam toezien dat al dagen voor het grote licht- en geluidsorgasme horden opgeschoten jongens, het ouderlijk gezag negerend, zwaar beladen met zakken knal- en siermunitie het gebruik van de openbare weg voor fietsers en wandelaars tot een hachelijke onderneming maken, zelfs als ze niet bewust mikken op weggebruikers. Na het hoogtepunt ligt het slagveld bezaaid met resten van explosieven, glasscherven en blindgangers. Er zijn plaatsen waar jaar na jaar het wegdek moet worden hersteld omdat het nu eenmaal een traditionele locatie is voor heidense vreugdevuren. Het mag allemaal want De Nederlander beschouwt dit als een grondrecht. Geen overheid moet het in zijn hoofd halen om de Nederlander dit deel van zijn identiteit af te nemen. Er zou een volksopstand uitbreken. Integendeel, elk jaar schakelt De Nederlander een tandje bij. De akoestische en visuele impact wordt elk jaar krachtiger en ongelukken kosten geen vingers meer maar hele handen en armen en zelfs levens.

Wat zou het feit dat vuurwerk in zo’n mate deel uitmaakt van de Nederlandse identiteit nu zeggen over de aard van die identiteit? Het is niet iedereen gegeven om kunst voort te brengen, topsporter of wetenschapper te zijn of anderszins carrière te maken. Maar een lontje aansteken met als resultaat dat iedereen in de wijde omtrek de impact mee moet maken, ligt binnen het bereik van iedereen die vakken kan vullen. De Nederlander is een muis die brult?


14 reacties

arta · 2 januari 2008 op 17:17

😆
Heerlijke column!
Een feest van herkenning. 😀

trawant · 2 januari 2008 op 17:17

Honder procent mee eens en zo goed onder woorden gebracht dat het mij de moeite bespaart..!

Gesublimeerde geldingsdrang is het, als je in je dagelijks leven en op je werk je mond niet open kan doen, dan is het lekker van je af knallen met ouwejaar.
Bij ons in de stad bleven ze doorgaan terwijl er op anderhalve meter van de grond al niets meer te zien viel.
Nee. die 250 euri moesten en zouden weggeknald worden.
80 miljoen,,! En iedereen maar euforisch over de opbrengst van serious request ( 5, met Balkenende verdubbelaar inbegrepen..)
De hartverscheurende dommigheid , het is haast niet te verdragen.
En het allerergste; de mist werd bij ons smog van de ergste soort ( twee en een half keer de concentratie fijnstof van de Zeer Ernstige categorie ..), de rotzooi drong door alle kieren onze huis binnen.
Brandende ogen en keel en ademnood voor mijn vrouw tot 8 uur s’morgens.
Een mooi begin, nou ja ik hou erover op..
Dank je Maurits..

lisa-marie · 2 januari 2008 op 17:34

Met heel veel plezier gelezen,goede column en raakt de kern. 😀

lagarto · 2 januari 2008 op 17:42

Wel een lekker knorrig geschreven stuk..Ik ben het er alleen niet mee eens..ik vind het prachtig, die knallen en die spetterende kleuren. Jaren geleden reden ze op ons dorp met oude auto’s op elkaar in tot ze het niet meer deden en dan staken ze die in de fik. Super spannend schouwspel..maar het mag nie meer..regeltjes regeltjes regeltjes..al maar meer, ik worderniegoedvan.
Groeten en een knal van Lagarto. 😉

pally · 2 januari 2008 op 17:51

Goed geschreven, Maurits en zeer waar!

De 5e alinea begint met een wel erg lange zin. je raakt een beetje buiten adem als je hem leest. Ik denk dat je hem beter in twee of drieen zou kunnen hakken.

De laatste alinea is leuk, maar 3x ‘iedereen’ vind ik wel wat teveel.

Het zijn kleinigheden, het blijft een goeie column, :wave:

groet van Pally

Trukie · 2 januari 2008 op 18:27

Maurits ik wordt nog enthousiast over jouw terugkeer 😉
Deze schrijfstijl en deze gedachtengangen lees ik heel graag van je.
Ik ben het met je eens.

pepe · 2 januari 2008 op 20:08

Een rake(t) column.
De vaart zit er goed in, de woorden vliegen als raketten.

Geen cent van mij wordt besteed aan deze traditie. Het is ook een mannelijke bezigheid, volgens mij.

Grumpy-old · 2 januari 2008 op 20:29

Dit literaire vuurwerk bracht wederom een tsunami van reacties tot onploffing.

Of zoiets 😆

geinige column :wave:

KawaSutra · 2 januari 2008 op 20:37

Het zou wel saai zijn zonder vuurwerk maar al zou iedereen maar een kwart afsteken van wat nu gebruikelijk is, dat zou al een prima stap zijn. Beter voor de ouderen, voor de dieren, voor de luchtkwaliteit en ongetwijfeld ook beter voor de veiligheid.
We hebben nu al ontploffende kerstbomen op een dorpsplein dus wanneer is het genoeg?
Goeie column.

WritersBlocq · 2 januari 2008 op 22:16

Ik word gewoon geïnspireerd door deze duizendknaller van een column. Ik vind dat je CX echt naar een hoger niveau tilt weet je.

Van een zin als deze:
[quote]Politiemensen die op een doordeweekse dag fietsers aanhouden omdat het licht van hun lampje een niet voorgeschreven kleurtemperatuur heeft en niet onder de juiste richtingshoek de wereld in schijnt, moeten lijdzaam toezien dat al dagen voor het grote licht- en geluidsorgasme horden opgeschoten jongens, het ouderlijk gezag negerend, zwaar beladen met zakken knal- en siermunitie het gebruik van de openbare weg voor fietsers en wandelaars tot een hachelijke onderneming maken, zelfs als ze niet bewust mikken op weggebruikers.[/quote]

word ik gewoon een beetje geil 🙂

Ma3anne · 2 januari 2008 op 22:51

Na het lezen van deze column moet ik de conclusie trekken, dat ik geen Nederlander ben. Ik haat namelijk vuurwerk.
Aangezien het Nederlanderschap wel op mijn identiteitskaart staat vermeld, klopt OF deze column niet OF mijn identiteitsbewijs.

Oke, Maurits: op naar column nummer drie.

Li · 2 januari 2008 op 23:02

Mijn applaus klinkt als een duizendklapper.
Houd het VEC-stokje nog maar even stevig vast Maurits.

Li

Maurits · 3 januari 2008 op 00:24

Lagarto, Je bent dus eigenlijk precies de Nederlander van wie ik de identiteit beschreven heb.

Van die megalange zin waarvan Pally buiten adem raakt, wordt WritersBlocq zowaar zelfs een beetje geil. Ik krijg eindelijk door hoe ik bij vrouwen kan scoren :kus:

[quote]Mijn applaus klinkt als een duizendklapper.
Houd het VEC-stokje nog maar even stevig vast Maurits.[/quote]
Dank je Li. Dat stokje heeft me het duwtje gegeven dat me weer eens bij CX over de vloer bracht. Was verrast over het welkom dat me ten deel valt. Maar ben benieuwd hoe lang het duurt voor ik hier weer mensen op stang gejaagd heb 😉

Kees Schilder · 3 januari 2008 op 13:57

[quote]Maar ben benieuwd hoe lang het duurt voor ik hier weer mensen op stang gejaagd heb [/quote]

kan nooit lang duren jou kennende. Nee,geintje, Maurits.Petje af hoor.Soms hoor ik hier mensen zich afvragen hoe een column ern nu precies moet uitzien.Nou,zou ik zeggen, lees Maurits! Verder commentaar overbodig.
Ben echt blij dat je weer terug bent.En niets ten nadele van alle andere schrijvers hier maar ik hoop dat je maandcolumnist blijft

Geef een reactie

Avatar plaatshouder