“Hallo, spreek ik met de heer Visscher? “
Ja , dat geloof ik wel, u zoekt mij?…

“ik bel even namens de gemeente, u heeft nog een rekening openstaan”.
Hoezo rekening? “U moet uw onroerend-zaak belasting nog betalen”.
Hoezo moet?
“Nou, u heeft toch een rekening gehad?”
Ja klopt, maar u heeft niet aangegeven waar u het geld aan gaat besteden….

“Hoe bedoelt u?”
Nou zoals ik het zeg, u moet aangeven hoe u het gaat besteden.
(stilte)
“u denkt dat ik gek ben?”
Hoezo?

“ik bel namens de gemeente, niet namens een gesticht of zo”.
Ja dus?

“U moet betalen”.
Dat dacht ik niet. Als ik bij u bijstand aanvraag, moet ik toch ook aangeven en opgeven waarom ik het nodig heb? En hoe mijn geld besteed is waardoor ik in de bijstand kom?
(stilte)
“Hm, maar dat is geen reden om niet te betalen..”

Ik dacht van wel, als ik u geen geldige reden voor bijstand opgeef, krijg ik ook niks.
Ik wil eerst een goed overzicht en onderbouwd graag. Kunt u het geld echt niet via iemand anders innen die het wel kan betalen? Mijn geld is al op, ik moest een nieuw bankstel kopen dus ja…er is niks meer.
“Dan krijgt u een deurwaarder op uw dak”
Ja die is lekker, als ik geen extra bijstand krijg, maak ik er toch ook geen rechtszaak van?

“Meneer Visscher, u denkt slim te zijn, maar u moet toch betalen”
Dat wil ik nog wel eens zien, u zegt dat ik moet betalen maar waarvoor? Ja de onroerend-zaakbelasting, maar waarom? Omdat het zo hoort? Ik wil eerst weten wat u met het geld gaat doen. Ik betaal nooit zomaar wat, ik wil een goed gevoel hebben dat er iets nuttigs met het geld gebeurt. Der gemeente heeft berekend dat er dit jaar geld overblijft, waarom zou ik dan betalen? Ik kan het zelf beter gebruiken. Als ze het echt tekort komen , komen ze maar weer, dan kan het nog altijd. Ga eerst het eigen geld maar opmaken.

“U wilt dus echt niet betalen?”
Dat zeg ik niet, ik betaal alleen als het echt nodig is, en dat is het niet. Ik betaal niet als de gemeente het toch overhoud, dat is onnodig en geeft alleen maar administratieve rompslomp dat moet u aanspreken. Ze beleggen het anders toch maar, en we hebben gezien dat dat verkeerd kan aflopen.
Ik heb een speciaal formulier ontwikkeld waarop u kan aangeven waarom u het geld wilt. Ik wil een motivatie. Dat doe ik ook met collectes aan de deur. Ik wil eerst weten waar het aan wordt besteed. Dat kunnen de meeste collectanten niet vertellen. Dan denk ik: waarom haal je dan wat op? Ik mail het even door , kan dat, wat is uw mailadres?

“U houd me voor de gek”.
Ja, dat zei ik ook toen ik bijstand aanvroeg en daarom kreeg ik niks. Als u het formulier snel invult kunt u misschien nog een voorschot krijgen. Hm, dat kan nog voor 5 uur vanmiddag, Morgen ben ik er niet, verder werk ik halve dagen, begrijpt u, het is nu 4 uur, dus dat kan nog net……

Categorieën: Maatschappij

7 reacties

FatTree · 14 augustus 2009 op 13:45

Ik vind het moeilijk om met je te sympathiseren in deze column. Belastingen worden onder andere juist geheven om het mogelijk te maken dat er bijstand verleend kan worden.

Jij wilt van het geld dat jij ‘gekregen’ hebt (je woont zelfs in een koopwoning, hoe luxe van mijn belastingcenten), niets afstaan omdat jij een reden aan moest geven waarom jij gratis geld wilde krijgen?

Overigens kun je altijd bezwaar aantekenen tegen als je denkt dat je in je recht staat.

Prlwytskovsky · 14 augustus 2009 op 18:49

Natuurlijk. En qua column is het niet verkeerd nee: hijs zelfs leuk!

Maar aan de andere kant moet ik toch Fattree gelijk geven. Helemaal mittum eens.
Als jij geld ‘krijgt’ zeur dan niet over wat men jou in rekening brengt. Toch? Retorish gezien?

Trouwens: welkom op CX. 😉

Tjemme · 14 augustus 2009 op 20:05

Het gaat mij erom met deze column de zaken eens om te draaien. Hoe zou het zijn als een belasting innende instantie hetzelfde door mij wordt behandeld als andersom. Dat levert leuke situaties op. Het gaat dan niet zozeer om welke belasting dan ook. Het is maar een voorbeeld.
En ach, betalen moeten we uiteindelijk toch.

pally · 14 augustus 2009 op 22:17

Ik vind die omdraaiing wel grappig. Maar het geheel is toch wel wat langdradig geworden.Dan gaat de pit eraf. Overigens niet gek voor een eerste. welkom hier,

groet van Pally

(jammer dat je in de titel de clou al weggeeft)

DriekOplopers · 15 augustus 2009 op 09:57

Leuk bedacht. Ik vind je column gewoon een veelbelovend debuut hier. Punt uit.

En: welkom!

klapdoos · 15 augustus 2009 op 12:00

Iedereen moet betalen en waarom jij niet met een eigen huis? Wat een luxe in deze tijd. Maar wel een leuk stukje, ben het ook met FatFree eens hoor je kunt altijd bezwaar aantekenen, goed voor de werkgelegenheid. Weet je zeker dat jouw belastingcenten in ieder geval ook op die afdeling terechtkomen, want dat personeel moet ook betaald worden…
groet van leny en welkom op x :stom:

Garuda · 17 augustus 2009 op 21:44

Gratis geld wilde krijgen?
Voor zover ik weet wordt ook de bijstand betaald uit onze belastinggeld.

Verder snap ik zijn gedachte wel, als wij iets voor elkaar willen krijgen gaat daar heel veel tijd en rompslomp over heen, terwijl hun er als de kippen bij zijn.

Leuk debuut!

Geef een antwoord