In deze wereld waarin je toch vooral bang moet zijn voor plotseling toeslaande verkrachters, moordenaars en overvallers, vrees ik nog het meest voor de snel oprukkende rollatorbrigade. Eén lid in het wild is niet eens zo’n ramp, maar het idee dat er met de vergrijzing steeds meer bijkomen, doet me af en toe naar adem snakken.
Voor de duidelijkheid: ik heb het niet over alle ouderen, zelfs niet over alle rollatorrijders. Ik heb het over de ongeorganiseerde misdaad van de rollatorbrigade. Over vrouwen, want rollatormannen worden niet toegelaten, die op de een of andere manier aan hun rollator het recht ontlenen om de maatschappij te terroriseren.

De supermarkt zien ze als hun territorium en dat laten ze weten ook. Ze duiken vol vaart op uit een rij, waardoor je, als je niet heel atletisch bent, bovenop hun karretje belandt. Waarna ze, als ze dan eindelijk na een spoor van vernieling de kassa bereiken, hun macht gebruiken om de boel zolang mogelijk op te houden. Want zij hebben ook rechten. En als ze ook maar het vermoeden hebben dat je daar aan twijfelt, laten ze je dat weten ook.

Op hun gemak deponeren ze vanaf de band hun boodschapjes in het rollatormandje, waarna ze doodkalm op zoek gaan naar hun portemonnee. Onder de boodschappen, op de bodem van het mandje. Een kwartiertje later hebben ze de 13,50 aan kleingeld uitgeteld en snauwen ze de caissière toe dat ze het niet na hoeft te tellen omdat zij vroeger nog wél leerden rekenen.
Het engste is dat ze met de week brutaler worden. Zo begaf gisteren de kassa van de buurrij het, ik stond nog maar net in de rij dus liet netjes de mensen voor die al langer stonden te wachten dan ik. Een lid van de rollatorbrigade bleef op een wonderbaarlijke herrijzenis wachten van de andere kassa. Toen een medewerkster duidelijk maakte dat dit dezelfde dag niet meer zou gebeuren, stormde ze met haar tot shovel verbouwde rollator op me af en snauwde ‘ik was eerder dan jij’ en stootbumperde zichzelf voor me in de rij.

Ik was zo verbouwereerd over haar onbeschofte gedrag dat ik niet eens meteen kon reageren. Wel golfde er een stoot adrenaline door me heen waar je een olifant nog mee in beweging krijgt. Ik zag voor me hoe ik haar met mijn winkelwagen omver zou gooien door keihard tegen haar nukkige, beetje ingezakte enkels te rijden en ik vervolgens een voor een mijn biologische aardappeltjes door haar strot zou duwen totdat de puree uit haar neusgaten kwam.
Hoe komt zo’n mens op het idee zo lomp te zijn? Omdat ze van de generatie is die om die ene gehaktbal moest vechten en die zo snel mogelijk zonder kauwen door moest slikken voordat een van haar zes broers hem uit haar mond weggraaide? Nou dan heb ik gisteren toch mooi een stukje armoedige jeugd gecompenseerd. Ze mocht die hele zak aardappelen hebben, zomaar gratis, gepureerd en wel.

En de rest van de rollatorbrigade in mijn supermarkt kan voorlopig ook beter even op haar hoede blijven. Met nog die ouderwets gedegen lagere school opleiding zullen ze de uitdrukking oog om oog, tand om tand best begrijpen.


22 reacties

Ma3anne · 26 juli 2010 op 08:43

Wat een nare column is dit.
Een geintje over rollators is prima, maar ik vind dat je ergernis om die ene dame wel heel groteske vormen van haat naar de ouderen in het algemeen aanneemt. Lekker haatzaaien. Schijnt te moeten deze tijd.
Bah.
Het getuigt in elk geval van erg weinig empathie.

Gegroet,
Ma3, oudere in aantocht.

pally · 26 juli 2010 op 10:36

Ik moet zeggen, Anti, dat ik hem wel geestig vind. Ik moest erg lachen om de spekvette overdrijving.In een column moet dat kunnen volgens mij. 😀

groet van Pally

SIMBA · 26 juli 2010 op 10:41

Je had hem misschien beter onder “Gein en ongein” kunnen inzenden want nu zat ik even te twijfelen hoe serieus het was. Maar ik kan er wel om lachen en het is ook behoorlijk herkenbaar 😀

Pluiskop · 26 juli 2010 op 11:50

Erg leuk geschreven vind ik.
Leuke details vooral.
Zitten erg herkenbare dingen in.

Heb absoluut een zwak voor de ouder wordende mens, maar vind dat een beetje zeuren over hen, prima kan in een column.
Tenslotte gaat het alleen om de woeste leden van “de brigade”, en niet alle ouderen en rollatorgebruikers.

Amusant stukje 😀

arta · 26 juli 2010 op 15:35

😆
Ik moest er wel om lachen… Volgens mij zijn de moeders met kinderwagens trouwens minstens net zo erg…

Mien · 26 juli 2010 op 22:15

Er staat ons nog heel wat te wachten van de rollatorbrigade.

En er helpt maar één ding: [b][u][url=http://www.dijonart.com/local/cache-vignettes/L400xH312/lilian_bourgeat_punaises-57c9b.jpg]klik hier[/url][/u][/b]

Anti-column met bijzondere insteek.

Mien Au

LouisP · 26 juli 2010 op 22:33

Anti,
’t is zoals Pally het zegt, een column, en dan mag er iets worden aangedikt.Ik vind het teruggrijpen naar hoe het er vroeger aan toe ging wel goed gevonden. Opleifing en grote gezinnen en zo.

groet,
Louis

Anti · 26 juli 2010 op 22:51

Ik heb even gewacht op reacties van trouwste der trouwe gezellen, Mien en Louis…(niet alleen voor mij hoor maar ook columnx-ig algemeen)
Dank voor reacties, alle weldenkende, opbouwende en natuurlijk vooral positieve 😀 kritiek altijd welkom. Met de reactie waarin ik van ‘haatzaaien’ word beticht kan ik helemaal niks, voel me het ene moment ronduit beledigd, waar ik het volgende moment denk: leer verdomme lezen’.
Ik vind het jammer dat andere reacties voor een groot gedeelte bestaan uit het weerspreken van deze erg kortzichtige indruk. Had liever de blanco reacties gehad…maar aan de andere kant vind ik het ook echt heel errug lief dat jullie de moeite hebben genomen mijn grappig bedoelde, ironische, uit het leven gegrepen’ column te verdedigen.
En Simba, goede tip…gein en ongein wellicht betere categorie 😕

Ma3anne · 27 juli 2010 op 00:55

Ik heb eigenlijk helemaal geen zin om me te verantwoorden, maar om je te laten zien wat je bij lezers op kunt roepen en waarom, wil ik mijn reactie wel een keer nader uitleggen. Misschien dat je je dan minder beledigd voelt.

[quote]….door keihard tegen haar nukkige, beetje ingezakte enkels te rijden en ik vervolgens een voor een mijn biologische aardappeltjes door haar strot zou duwen totdat de puree uit haar neusgaten kwam.[/quote]

Bij deze zin kreeg ik dat nare gevoel, omdat ik een beeld van mijn oude moedertje voor ogen kreeg, met wie ik een paar dagen voor haar dood boodschappen deed. Ze wilde alles nog zo graag zelf doen, maar kreeg commentaar van een agressieve jongedame, dat ze moest opschieten. Ze werd daar erg verdrietig van, want ze kon gewoon niet sneller. Ik zag tranen in haar ogen. En ik vroeg me af of die jonge dame doorhad wat ze aanrichtte.

Aan die jongedame herinnerde jij me, toen ik bovenstaande zin las. Wellicht dat ik daarom nogal fel reageerde. Ik heb het niet zo op agressie naar zwakkeren toe. Ook niet als het enkel ‘op papier’ staat en voor de grap bedoeld is. Ben zelf eerder geneigd om het juist voor zwakkeren op te nemen als het nodig is.

Bovendien denk ik, aan je kwaliteit van schrijven te zien, dat jij dit soort ‘humor’ helemaal niet nodig hebt om een goede column in elkaar te flansen.

Dees · 27 juli 2010 op 07:41

Vind hem wel leuk. En ik heb het zelf meer met dames van rond de vijftig, die altijd ongegeneerd voordringen, na het bestijgen van de roltrap de weg versperren voor de stroom mensen achter hen, omdat ze even willen kijken welke kant de leukste winkels heeft, enz. De Amerikanen gebruiken het mooie woord entitlement. Die mensen denken dat ze het recht hebben op dat gedrag, dat idee krijg ik iig wel eens.

Verder, Ma3, snap heel goed dat het je raakt, maar dat maakt Anti’s stukje geen haatzaaien, of fout, toch? (sorry, weer niet blanco)

Anti · 27 juli 2010 op 09:44

Dank je Dees voor je leuke reactie en dank je voor de moeite Ma3anne voor je toelichting. Ik denk niet dat we elkaar in deze zullen vinden. Ik ken ook ontzettend lieve oudere dames en heren waar ik zeer veel respect voor heb. Maar ik kom er dus ook regelmatig tegen die hun ‘kwetsbaarheid’ blijkbaar een reden vinden onbeschoft te doen. En dan vind ik het hypocriet omdat ze tot een kwetsbare doelgroep behoren, daar dan maar softer over te doen.

En dat dit dan vanwege persoonlijke omstandigheden niet goed valt, kan ik me indenken maar om daar meteen een algemeen oordeel ‘haatzaaien’ enzovoorts aan te koppelen vind ik echt aardig wat bruggen te ver.
Vind trouwens de biologische aaardappeltjes juist mijn beste vondst van het hele stuk 😕

schoevers · 27 juli 2010 op 16:07

Sorry, ik kan hier de humor niet van inzien, maar dan ook echt niet.
En uh………..ik kan lezen.
Ik raad je aan later niet voor mijn rollator te verschijnen!

Anti · 27 juli 2010 op 16:54

Ben je beslist de eerste man die lid mag worden van de rollatorbrigade, Schoevers 😀 . Alvast gefeliciteerd!

DreamOn · 27 juli 2010 op 23:24

[quote] Wat een nare column is dit.
Een geintje over rollators is prima, maar ik vind dat je ergernis om die ene dame wel heel groteske vormen van haat naar de ouderen in het algemeen aanneemt. Lekker haatzaaien. Schijnt te moeten deze tijd.
Bah.
Het getuigt in elk geval van erg weinig empathie.

Gegroet,
Ma3, oudere in aantocht.[/quote]

Jeetje, Ma3anne, en je bent ook wel erg aan het oefenen om een oude zeurpiet te worden, zeg. Ik lees tegenwoordig alleen nog maar van die ‘zwaar-op-de-hand-reacties’ van jou.
Mens, waar is je gevoel voor humor gebleven?
Ik vind het een leuke column, met plezier gelezen! 😀

Anti · 27 juli 2010 op 23:43

Dank je Do! Vind je wel erg hard voor Ma3anne…ik heb je wel eens subtieler aan het werk gezien 😀 .

Ma3anne · 28 juli 2010 op 08:03

@DO: Zoveel schrijf ik hier niet meer, dacht ik. Of wel? Dat is me dan helemaal ontgaan.
Je hebt gelijk: Mijn inspirators die mijn gevoel voor humor aanwakkerden hier zijn helaas uit beeld verdwenen. Er valt weinig meer te lachen voor mij, vergeleken met ‘vroegah’. Gelukkig heb ik in real life nog hopies lol, dus maak je geen zorgen!

@Anti: lief, dat je het voor me opneemt, maar ik kan wel tegen een stootje hoor. 😉

Mien · 28 juli 2010 op 08:19

Of topic en eigenlijk ook weer niet:
@DO en Ma3:
Met bijna 5000 reacties achter je naam mag je zo af en toe best wel verzuren.
Zolang je geen rollator nodig hebt bij het schrijven komt alles goed.
Let good old times roll!!! :hammer:

Ma3anne · 28 juli 2010 op 08:28

off topic @Mien: goeie tip van je. Ik zal de laptop weer eens gewoon op tafel zetten in plaats van op de rollator. Misschien schrijft dat lekkerder. 😀

DriekOplopers · 28 juli 2010 op 10:58

Deze column gewoon met een vette grijns op mijn smoel in één adem uitgelezen. 😆

Anti · 28 juli 2010 op 11:38

Dank je Driek!

DriekOplopers · 28 juli 2010 op 15:21

[quote]Mijn inspirators die mijn gevoel voor humor aanwakkerden hier zijn helaas uit beeld verdwenen. Er valt weinig meer te lachen voor mij, vergeleken met ‘vroegah’.[/quote]

Hmm, ik beschouw dit niet echt als een stukje vriendelijkheid naar de huidige generatie CX’ers toe.
🙁
Maar ja, die zin ligt de rollatorbrigade in de mond bestorven: “Vroegah was alles beter…”
😉

senahponex · 29 juli 2010 op 15:54

Een heerlijk overdreven column zoals het moet. :wave: 😆

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder