Echte schoonheid zit alleen van binnen. Yeah right! En daarom laten heel wat mensen zich graag van buiten verbouwen én van binnen. Want iedere imperfectie dient te worden weggepoetst. Wanneer je niet meer tevreden bent met de resultaten die je uit je beautycase haalt, dan ga je naar een plastisch chirurg. Een mooi uiterlijk is allang niet meer genoeg. Het moet perfect zijn. Een van de bekendste etablissementen waar dat in Nederland kan, is de Clinic for Injectables van Connie Breukhoven.

Mevrouw Breukhoven zelf is een uithangbord voor haar eigen kliniek. Al houdt ze stug vol dat ze alleen wat melkzuurinjecties heeft genomen. Dat ze er zo perfect uitziet heeft alles te maken met sporten, gezond leven en wat cremetjes (want je moet wel weten wat je verkoopt natuurlijk) van haar eigen kliniek. Tuurlijk Con. Je lippen raken bijna je voorhoofd en je kan je man er op een meter afstand mee zoenen, maar jij hebt nog nooit wat laten doen aan die lieftallige lipjes van je. Maar dat terzijde.

Okee, na het perfectioneren van onze buitenkant, moet ook de binnenkant een grondige beurt hebben. De psychiater vaart er wel bij. Als je op dieet bent, heb je al gauw een eetstoornis en ben je een temperamentvol type dan moet je aan angermanagement doen. Uhuh.

Ondanks alles hebben we niet het idee dat er iets mis is met ons. Het is gewoon weer de zoveelste nieuwe trend die we dan ook innig omhelzen. Kijk naar een willekeurige soap en je ziet er mensen die bij het minste of geringste probleem naar de psychiater hollen. Ook wereldsterren lopen de deur plat, dus het is al lang geen usance meer. Vroeger moest je flink gek zijn als je naar een psychiater ging, nu word je voor gek versleten als je niet meegaat in deze hype.

Elke imperfectie of deze nou aan de buitenkant of aan de binnenkant zit, moet worden weggewist. Ongewenste eigenschappen afgeleerd of geanalyseerd. En voor elk probleem is er wel een pasklare oplossing. Alle gekheid op een stokje. Het lijkt alsof je niet tevreden mág zijn met je uiterlijk én je innerlijk als je al die realityprogramma’s moet geloven. We leven in een maatschappij waarin de uiterlijke perfectie hoogtij viert.

Gelukkig beseffen velen naarmate ze ouder worden dat een dergelijk ideaalbeeld wel perfect, maar ook totaal oninteressant is..


16 reacties

Stanislaus · 24 augustus 2005 op 17:19

En zo is het maar net!

champagne · 24 augustus 2005 op 18:08

Mooi verwoord en ik onderschrijf je verhaal volledig! 😉

Dees · 24 augustus 2005 op 18:41

Beetje uitgekauwd onderwerp. Maar ach, met een makeover en een lift was het toch weer prettig leesbaar.

KawaSutra · 24 augustus 2005 op 18:43

Helemaal mee eens!

Louise · 24 augustus 2005 op 18:47

[quote]Gelukkig beseffen velen naarmate ze ouder worden dat een dergelijk ideaalbeeld wel perfect, maar ook totaal oninteressant is..[/quote]
Voor sommige bankrekeningen dan wel net iets te laat 😀
Het moet idd niet veel gekker worden. Ik hoorde laatst dat het al vrij normaal was om zelfs het vrouwelijk geslachtsorgaan (netjes hè) een beetje op te leuken; de bandjes een beetje aan te trekken. Das nog eens een originele invulling van het begrip ‘grote beurt’ 😀

Ma3anne · 24 augustus 2005 op 18:48

[quote]dus het is al lang geen usance meer.[/quote]
Je wilt zeggen, dat het juist wél [i]usance[/i] is, denk ik.
Je schrijft goed, maar het onderwerp is nogal gemakkelijk scoren.

prikkels · 24 augustus 2005 op 18:51

Aha de strakke dozen beurt.

Och ik vind het niet zo’n probleem als mensen graag willen, mits ze het zelf graag willen en niet omdat de omgeving vindt dat er hier een velletje, daar een rimpeltje teveel zit. Want dan zit het bij de psychiater echt pas vol, men is dan nog steeds niet blij. Enig idee hoe dat komt?

Vele mensen die eerst innerlijke healing nodig hebben storten zich op het uiterlijke plaatje omdat dat ons gedicteerd wordt. Kijk én dat vind ik nou zonde en ook van het geld, want tevreden zullen ze dan nooit zijn.

Nick · 24 augustus 2005 op 19:00

Ik ben plastisch chirurg, maar scoren bij de mensen die zich daar gemakkelijk voor lenen, doe ik niet. Littekens verwijderen of minder zichtbaar maken, flaporen corrigeren, dat soort dingen daar houd ik mij mee bezig.

prikkels · 24 augustus 2005 op 19:13

Ja Nick, die plastisch chirurgen zijn er ook. Dat besef ik terdege. Maar laten we eerlijk zijn: in deze huidige consumptiemaatschappij gaat het om het uiterlijke plaatje. Chirurgen die opereren omdat iemand een hazelip, wratten, of flaporen heeft daar worden geen kostbare programma’s en zendtijd aan besteed.

By the way, welkom op Column X.

Trukie · 24 augustus 2005 op 19:42

Het lijkt alsof je niet tevreden mág zijn met je uiterlijk én je innerlijk als je al die realityprogramma’s moet geloven.

Alle gekheid op een stokje.

En het stokje het raam uit, riepen wij er dan achteraan.

Als je realitypulp niet hoort, leest of ziet, blijft je portemonnee vol muntjes.

Leker snel en rigoreus verwoord, Prikkel.

Geertje · 25 augustus 2005 op 00:16

Prikkelend geschreven. Uiterlijk heeft gelukkig niets met uitstraling te maken. 🙂

Fred · 25 augustus 2005 op 00:57

[quote]Gelukkig beseffen velen naarmate ze ouder worden dat een dergelijk ideaalbeeld wel perfect, maar ook totaal oninteressant is[/quote]
Het zijn juist de oudjes die zich laten verbouwen, de jeugd heeft het minder nodig.
Ik denk ook dat de meesten naar een psycholoog gaan en de psychiater links laten liggen. Toch een wezenlijk verschil. En essentieel in mijn ogen.
Ik denk dat deze column anders had gekund. ik mis wat, o.a. tegenargumenten om het niet te doen.
Het is een beetje als een penalty krijgen en zolang treuzelen dat de scheidsechter maar afblaast.
Er had meer in gezeten, denk ik dan maar in al mijn onschuld.
En laten wel wel wezen… Vrouwen moeten mooi zijn en vrouwen willen mooi zijn.

prikkels · 25 augustus 2005 op 01:25

Fred: Willen ok? Moeten mwah. Van wie?

Ik ben 43. Heb struma, zoals je misschien kunt zien op de foto. Knappe plastisch chirurg die dat ff kan verhelpen.

En voor de rest mag ik absoluut niet klagen. Voor mijn oude leeftijd dan hé? 😛

Ik kijk zo af en toe wel eens naar die verbouwprogramma’s. Ik zou ze de kost niet willen geven die jonger zijn dan pak um beet 35?

Shitonya · 25 augustus 2005 op 12:40

Oninteressant… mooie afsluiting

Troy · 25 augustus 2005 op 18:24

Lang leve de plastische chirurgie. Ik vind het wel een fijn idee dat ik er op mn 70e niet als een uitgezakte wallendoos bij hoef te lopen ;-)Athans, het idee is fijn, of ik het ook doe is een tweede….

Grt Troy

bert · 27 augustus 2005 op 10:33

Als je echt gebukt gaat onder het juk van uiterlijkheden kan ik het wel begrijpen.
En als je centen zat hebt en toch niet weet wat je er mee moet doen wordt ook niemand daar de dupe van. In alle andere gevallen zou ik het maar gewoon laten zoals het is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder