Ik ben gek op treinen. Treinen groot, treinen klein, elektrisch, diesel en op stoom. Als het maar over rails gaat. Zelfs een tram vind ik geweldig. Pas had ik weer de onbedwingbare dwang om weg te moeten.
Dat heb ik soms. Dan moet ik even weg. Gewoon even niemand in mijn uppie zijn. De trein pakken is dan lekker uit het raam kijken en anoniem zijn. Fijn naar rare mensen gluren en genieten maar. Al die gehaaste mensen en zelf geen haast hebben. Heerlijk. Gesprekken afluisteren van mensen die je toch nooit meer ziet. Je heerlijk ergeren aan neuspeuteraars.

Maar goed ik had die dwangmatige reisneiging weer en ik begaf me per tram naar het Centraal Station om een kaartje naar Parijs en verder te kopen.
In het Centraal Station bleek het NS Internationale kantoor niet meer in het hoekje te zitten. Wel kon je daar kaartjes kopen door heel de Benelux. Er waren 5 loketten open. Voor ieder loket stonden ruim 30 mensen in de rij. Mijn reislust nam af. Maar dapper als ik ben wachtte ik mijn beurt af. 40 minuten later zij de juffrouw: “Meneer voor Parijs en verder moet u bij NS internationaal kopen die zitten tegenwoordig op spoor 4.”
Ik droop af. Denkend het kan internationaal nooit zo druk zijn als bij het nationale loket. Iedereen besteld natuurlijk via een reisbureau of Internet zijn treinbestemming.
Niets was echter minder waar. Op spoor 4 trof ik een massa gedesillusioneerde mensen aan waar je een compleet krankzinnige gesticht mee had kunnen vullen. Ik trok een volgnummertje het was nummer 331. Het digitaal bestuurde systeem gaf aan dat nummer 211 zich bij loket 2 kon melden.
Ik mopperde tegen een meneer naast me. Hij verzuchte “als u uit Rotterdam komt valt het wel mee. Ik kom uit Zwolle en wacht al meer als twee uur op mijn beurt.” Ik ben naar huis gegaan, heb mijn koffer gepakt, ook heb ik nog lekker staan douchen waarna ik me, met koffer, per bus begaf naar het station. Daar kwam ik weer op spoor 4 aan en zag dat boven loket 6 het bordje met 311 oplichtte. Na nog een uur gewacht te hebben was ik aan de beurt. Ik nam een retourtje naar Parijs en een stukje verder. Het eerste deel van mijn reis was met de luxe Thalys hoge snelheidstrein, reserveren was verplicht. Iets te laat gleed het rode met zilver geaccentueerde monster het station binnen. Ik had zowel voor de heen als terugreis een plaatsje bij het raam.
Ik zocht de voor mij gereserveerde stoel op. Er zat al iemand op die sliep. Nou ja dan maar niet bij het raam. God-o-God wat weinig beenruimte. Allen armleuningen versleten tot op het canvas en het tapijt tot op de draad versleten. Wat een armoe voor veel geld. Tot Brussel sukkelde de trein in een gezapig tempo voort en daarna ging het sneller. Het uitzicht uit het raam was een adembenemend schouwspel van geluidswering die op hoge snelheid mij een tunnel syndroom deed oplopen.
En gedurende de gehele reis liepen er mensen door het gangpad naar de barwagon. Doordat de trein super smal van opzet is botste nagenoeg iedereen tegen mijn te krappe stoeltje aan. De deur achter mij naar de Barwagon siste 60 keer per uur luidruchtig open en dicht achter mijn rug hoorde ik stampend het toilet zich leegzuigen. De man naast me begon met zijn gsm te bellen en schreeuwde zo hard dat ik hem heb gevraagd of ik zijn beltegoed voor hem kon opwaarderen zodat hij een echte verbinding tot stand zou kunnen brengen.
Op de terugweg zat ik we bij het raam, nou ja bij een raamspijl ter grote van mijn stoel. Niet dat dit hinderde want de geluidswal had ik al gezien. Verder zaten er 16 schreeuwende Noordafrikaans/Belgische schoolkinderen in mijn coupé.
Ik kan alleen maar zeggen:
“De Thalystrein nooit en nooit meer want kijk daar word ik nou effe niet goed van.”

👿 👿

Categorieën: Verkeer

15 reacties

Bakema_NL · 20 juli 2004 op 20:50

Hahaha, ik heb er ook een keer in gezeten. En dat was samen met een vrouw, een tas ter grootte van een volwassen bijzettafel en nog een baby in zo’n schommelstoeltje, die dus in dat idd krappe gangpad stond……………hahaha, wat zullen mensen zich geërgerd hebben. Maar verder vond ik het eigenlijk wel meevallen allemaal, alleen weer frappant dat een hoge-snelheids-trein alleen in Nederland zich als een stoffel-de-schildpad beweegt.

pepe · 20 juli 2004 op 20:52

Retourtje HVH was sneller geweest, lekker zeewindje en op een terrasje genieten.

Hihi, toch een leuke column, ik weet nu dat ik niet naar Parijs wil met de trein, tenzij iemand anders zo gek is voor mij in de rij te gaan staan. 😉

Bakema_NL · 20 juli 2004 op 21:15

Het is toch de snelste manier om er te komen. Vliegtuig is sneller op zich, maar als je dat oervervelende inchecken etc er bij neemt, vraag ik me af of het wel echt sneller is. En wanneer je zelf rijdt kom je zo gaar als maar kan aan.

Louise · 20 juli 2004 op 21:40

Een hoop ellende heerlijk opgeschreven.

Misschien een tip voor de volgende keer voor op die krappe stoeltjes; Het schijnt dat latex erg weinig ruimte in neemt 😉

Hans · 20 juli 2004 op 21:47

Het loket van NS internationaal is in Amsterdam en Rotterdam en misschien op nog 2 plaatsen. Lekker als je van Leeuwarden af een kaartje moet kopen. Met die wachttijd ben je met eigen vervoer al in Brussel.
Nee een gewone trein. kaartje uit de automaat meer ruimte twee uur meer reistijd en 3 uur minder wachttijd.., grote gruwel waardeloos die Thalys

Hans · 20 juli 2004 op 21:49

Volgende keer ga ik bloot heb ik een coupee voor mij alleen! en op de terugreis een dwangbuis ook lekker als je er van houdt.

gast · 20 juli 2004 op 22:09

Eindelijk een column met inhoud! Niet alleen geef je een nuttige boodschap mee, maar je wikkelt het ook nog eens in een goed lezend verhaal. Om maar in Thalys termen te spreken: très bien!

KingArthur · 20 juli 2004 op 22:25

Als ik dit zo lees moet je wel erg sado-masochistise neigingen hebben wil je nog van treinen houden.

Ik prijs me gelukkig al heel lang niet meer een trein van binnen te hebben moeten aanschouwen.

Ma3anne · 20 juli 2004 op 22:26

In dat oude Rotterdamse trammetje in het Openlucht Museum was je een stuk enthousiaster. En dat reed steeds hetzelfde rondje. Als het in Parijs nou maar leuk is geweest! 😉

rrobin · 20 juli 2004 op 23:38

Alle ellende heeft toch een humoristisch column opgeleverd. Je teaser (de eerste regel die op de hoofdpagina zichtbar is) had langer mogen zijn. Vervolgens begin je een nieuwe alinea, welke je misschien beter bij de eerste regel had kunnen trekken. Daarna volgt wat één lange alinea lijkt te zijn 😮

De alineaverdeling is wel goed, want het is te zien dat je een enter plaatst waar je een volgend stukje begint.. Mep de volgende keer 2x op knop en het zal een stuk leesbaarder zijn 😉

Shitonya · 21 juli 2004 op 02:40

Muah, had wel iets groffer gemogen wat mij betreft, maar desalnietemin (jezus, hoe kom ik aan dit ouderwetse flutwoord..) is het een geweldige zeikcolumn 😛

Dees · 21 juli 2004 op 07:43

Brrr wat een horrorscenario. En dat voor iemand zonder rijbewijs (zonder keuze dus).

En Shito toch, desalnieTTemin? Kijk maar uit met die dure woorden 😀

Mup · 21 juli 2004 op 19:08

Ik vind treinreizen sowieso al getuigen van moed. Laat staan reizen zoals je beschreef, leek even of ik het ‘kedeng kedeng gevoel’ had, kortom; lezende wil ik wel meereizen,

Groet Mup.

Shitonya · 21 juli 2004 op 19:21

Tja, ik zal wel blijven schrijven met “pubertaal”, want als ik met dure woorden ga smijten, spel ik ze toch altijd verkeerd -_-

Mosje · 21 juli 2004 op 22:31

Ik heb hele goede ervaringen met de Thalys en de TGV.
Heb jij wel in de goede trein gezeten???

Of topic:
Shitonya: probeer het eens met niettegenstaande.
😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder