Er zijn maar weinig mensen die net zo’n kloteleven hebben als ik. Of is het tegenwoordig klotenleven? Een goddelijk lichaam, genoeg iq om de universiteit af te maken, meer inkomen dan ik op kan maken, een goed huwelijk, beide ouders nog in leven en een kind dat de hele dag lacht. Waardeloos! Ik besloot mijn verhaal te vertellen aan een goede vriendin, toen ik haar tegenkwam op een verjaardagsfeestje van een gemeenschappelijke vage kennis. De goede vriendin is psycholoog en was op dat moment de enige aanwezige die, zo dacht ik, begrip kon opbrengen voor mijn klacht. ,,Het gaat te goed”, gaf ik toe. ,,Ik hoor nergens meer bij.” Op feestjes of andere bijeenkomsten wil niemand met me praten, omdat ik alleen maar leuke, positieve dingen vertel. Iedereen, behalve ik, heeft zijn eigen probleempje, zijn eigen praatgroepje en zijn eigen therapietje. Een vriend wordt regelmatig midden in de nacht gillend wakker, omdat zijn opa in vernietingskamp Auschwitz overleed. De man viel op 8 december 1944 uit een wachttoren. Mijn vriend heeft nu, als tweede-generatie-slachtoffer, een handvol echte problemen. Drie straten verderop woont een man die werd opgesloten, omdat hij zei dat hij God en Allah tegelijk was. Zijn Islamitische buurman reageerde teleurgesteld door te zeggen dat hij had gehoopt dat Allah een negerin met grote tieten zou zijn en werd zonder pardon de moskee uitgemieterd. Mijn eigen buurman heb ik niet meer gezien, sinds hij aan iedereen die het wilde horen vertelde dat hij Vincent van Gogh was en dat de plaatselijke huisarts hem een oor probeerde aan te naaien. Ze zijn allemaal in therapie.

Aan de overkant van de straat woont een pedo-filatelist. Hij raakt extreem opgewonden als hij aan kinderpostzegels likt. Op dinsdag is hij daarvoor in therapie en op donderdag bezoekt hij bijeenkomsten met andere pedo-filatelisten die, net als hij, verslaafd zijn geraakt aan de kleefstof achterop de postzegels. Ze beklagen zich over de moderne tijd, die voorschrijft dat de zegels zelfklevend zijn en wisselen tips uit over kinderpostzegelruilbeurzen. Hij heeft een buurman, die drie keer in de week met zijn papegaai naar logopedie gaat. Het beest verstuikte zijn tong in toen hij de kinderpostzegelverzamelaar zag lopen en drie keer achter elkaar het woord ‘pedo-filatelist’ probeerde te zeggen. Ik besloot om tegen de bevriende psycholoog niks meer te zeggen over de doorgedraaide kermisexploitant, de verknipte kapper, de invalide Chinees in zijn lolstoel, de vrouw van de textielwinkel die alles en iedereen van kant maakte en de hoer die alleen in natura betaald wilde worden. Ze zijn allemaal in therapie, ze bezoeken allemaal hun eigen praatgroepje en zijn allemaal lid van hun eigen belangenvereniging. Niemand die zich daarover verbaast, niemand die zegt dat dat misschien een beetje overdreven is, niemand die durft toe te geven dat de wereld een circus is met een podiumpje voor ieder probleempje.

,,Iedereen is gek geworden en vindt alles maar normaal tegenwoordig”, zei ik tegen de bevriende psychologe.
,,Dat zie je verkeerd”, zei ze. ,,Als iedereen gek is, wordt dat de norm. Dat maakt normale mensen, zoals jij, de uitzondering.”
,,Het komt er dus op neer, dat mijn probleem is dat ik geen echt probleem heb”, vroeg ik.
,,Je zult moeten leren om niet normaal te doen”, knikte de psycholoog. ,,Daar zijn hele leuke therapietjes voor, overigens.”
Vijf minuten later reed er een busje voor en vier sterke mannen in lange, witte jassen sleurden me naar binnen.
Nu zit ik in een kliniek. Vanochtend was mijn eerste therapie en vanmiddag ontmoet ik mijn praatgroepje. Speciaal voor mensen die niet gek zijn, geen problemen hebben en denken dat het leven gewoon wel aardig is. Alles is een probleem, als je maar wilt, zegt de dokter.
Ik zit lekker binnen. De wereld draait door.


38 reacties

wendy77 · 19 oktober 2005 op 19:00

Geweldige column!! Hele leuke woordspelingen waarvan ik deze toch wel het leukste vond:

[quote]Mijn eigen buurman heb ik niet meer gezien, sinds hij aan iedereen die het wilde horen vertelde dat hij Vincent van Gogh was en dat de plaatselijke huisarts hem een oor probeerde aan te naaien.[/quote]

Chantal · 19 oktober 2005 op 19:35

Super column! Soms lijkt het inderdaad wel lastig als je helemaal niks hebt om over te zeuren… Hoe dan ook, je hebt er een leuke column van gemaakt! 😀

Geertje · 19 oktober 2005 op 19:40

[quote],,Je zult moeten leren om niet normaal te doen”, knikte de psycholoog.[/quote] :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
Ooit weleens een normaal iemand ontmoet? En beviel het? :laugh: :laugh: :laugh:

Leuke column!

Troy · 19 oktober 2005 op 20:09

So hé….dit is nog eens een strak geschreven column. Mijn complimenten!

Raindog · 19 oktober 2005 op 20:18

Soms zie je dat ineens hier, verschillende columns over dezelfde thema’s. Vandaag twee op rij over hetzelfde thema en ik heb maar besloten de link te zien in het vallen van de bladeren, jaarlijks terugkerend ritueel dat stemt tot nadenken zoals mensen die verpozen in de herfst van hun levens bijvoorbeeld doen.

Geweldige column.

KawaSutra · 19 oktober 2005 op 21:27

Leuke column, ik ben eigenlijk benieuwd wie van de lezers hier problemen mee heeft.

Louise · 19 oktober 2005 op 22:23

Na een weekje (gedwongen) afkicken van CX (jaja, zelfs daar zijn therapietjes voor 😀 ), val ik eindelijk weer binnen…
En Hoe!!!
Geweldige humor en superstrak geschreven. Klasse!

Outsider · 19 oktober 2005 op 22:47

[quote]Zijn Islamitische buurman reageerde teleurgesteld door te zeggen dat hij had gehoopt dat Allah een negerin met grote tieten zou zijn en werd zonder pardon de moskee uitgemieterd.
[/quote]
Heb ik ook altijd gehoopt. Ik geloof in het hiernamaals, maar als er daar geen negerinnen met grote tieten zijn, dan hoeft het voor mij niet, dat kan ik je wel vertellen. Hoewel, blond is ook goed hoor. Ik houd van alle vrouwen, mijn hart is groot.

Leuke column met veel humor.

Trukie · 20 oktober 2005 op 00:04

Tarbaaaaaaaaaalls :kiss:

melady · 20 oktober 2005 op 00:54

[quote]Alles is een probleem, als je maar wilt, zegt de dokter.[/quote] 😀

Als je geen probleem hebt, dan zorgen wij ervoor dat je die krijgt . 😀

Leuke column.

Maurits · 20 oktober 2005 op 04:06

Je hebt je meteen bij de betere columnisten op deze site gevoegd. Alle benodigde elementen zitten er in: prikkelende introductie, middenstuk waarin je lekker uitpakt en sterke uitsmijter. Maar!!! Het kan ook teveel zijn. Iets minder barok kan geen kwaad. Niet alle leuke ideetjes die je bedenkt moeten perse een plaats vinden in je stuk. De kunst van het weglaten weet je wel!?

[quote]Ik besloot mijn verhaal te vertellen aan een goede vriendin, toen ik haar tegenkwam op een verjaardagsfeestje van een gemeenschappelijke vage kennis. De goede vriendin is psycholoog [/quote]
Waarom een bevriende psycholoog op een feestje? Waarom maak je er niet een psycholoog op een echt consult van? Je stopt hier teveel overbodige en zelfs storende elementen in je verhaal. Waarom zou een bevriende psycholoog je met loeiende sirenes laten ophalen van een feestje? Ook een verhaal dat lekker uit de bocht vliegt heeft interne logica nodig.

Maar nogmaals, je debuteert sterk!

P.S. De pedofilatelist kende ik nog niet maar al jaren terug hoorde ik van de pyropedofilatelist: Iemand die kinderpostzegels in brand steekt!

Mup · 20 oktober 2005 op 04:35

De wereld draait inderdaad door, op orkaankracht.
Hele sterke eerste alinea!

Groet Mup.

Tarballs · 20 oktober 2005 op 07:38

[quote]Waarom een bevriende psycholoog op een feestje? Waarom maak je er niet een psycholoog op een echt consult van?[/quote]

Leuk… Dat stond er namelijk eerst. Maar! Wat moet iemand zonder problemen bij de psycholoog op consult? Dan was het hele ‘iedereen heeft een therapietje behalve ik’ niet echt kloppend meer geweest. Je stelt dus eigenlijk voor om de interne logica keihard om zeep te helpen.

Ma3anne · 20 oktober 2005 op 09:51

Heerlijke column! Van dit kaliber lust ik er nog wel een paar.

klungel · 20 oktober 2005 op 10:13

Je mag met mij komen praten hoor 🙂

Scepsis · 20 oktober 2005 op 10:36

Mooi debuut, mooie column maar wat is de achterliggende (serieuze) boodschap? Dat juist de ‘gewone’ mensen ‘alienaten’ in een samenleving waarin anderen misdragingen en abnormale gedragingen als ‘normaal’ ervaren omdat anderen het ook doen en dat de eersten denken door te draaien omdat zij het niet doen.

Zeg maar dat ‘Spuiten en Slikken’ de norm is geworden en dat de wereld doordraait maar niet alleen op Ned. 3 want dan ben ik ook gek geworden.

KingArthur · 20 oktober 2005 op 10:41

Er valt eigelijk weinig hier aan toe te voegen. Lekker stuk hoor.

Dees · 20 oktober 2005 op 10:44

[quote]Een vriend wordt regelmatig midden in de nacht gillend wakker, omdat zijn opa in vernietingskamp Auschwitz overleed. De man viel op 8 december 1944 uit een wachttoren.[/quote]

Grote Grijns 😀

Leuk stuk, kom ik er ook nog ff waterig aan toevoegen.

champagne · 20 oktober 2005 op 12:00

Een papegaai met een verstuikte tong..heerlijke omschrijvingen! Orginele column! 😀

Maurits · 20 oktober 2005 op 12:26

[quote]Wat moet iemand zonder problemen bij de psycholoog op consult? [/quote]
Beste Tarballs, Je hebt in je eerste alinea het probleem al geintroduceerd. En zodra je zelf een probleem ziet is er een probleem. Mensen die problemen zien die een ander niet ziet, daar zitten wachtkamers bij zielzorgers vol mee. En wat je aan een bevriende psycholoog op een feestje kan voorleggen kan je ook aan een psycholoog op een consult voorleggen.

[quote]Je stelt dus eigenlijk voor om de interne logica keihard om zeep te helpen.[/quote]
Mijn voorbeeld over een haperende interne logica in je column staat overeind. Ik heb je alleen een oplossing aangereikt.

En nogmaals, ik vind je column in principe ver bovengemiddeld op deze site. Het kan alleen nog beter!

WritersBlocq · 20 oktober 2005 op 12:57

[quote]Aan de overkant van de straat woont een pedo-filatelist. Hij raakt extreem opgewonden als hij aan kinderpostzegels likt. Op dinsdag is hij daarvoor in therapie en op donderdag bezoekt hij bijeenkomsten met andere pedo-filatelisten die, net als hij, verslaafd zijn geraakt aan de kleefstof achterop de postzegels. [/quote]
Heel jammer vind ik het dat jij deze oude grap in je column verwerkt hebt. Verder vind ik hem wel leuk.

Tarballs · 20 oktober 2005 op 14:04

[quote]Je hebt in je eerste alinea het probleem al geintroduceerd.[/quote]

Niet dus… Ik denk dat je hem dan beter moet lezen. De eerste alinea omschrijft een klacht. Dat staat er ook letterlijk. Het probleem is, volgens de column:

[quote]Ze zijn allemaal in therapie, ze bezoeken allemaal hun eigen praatgroepje en zijn allemaal lid van hun eigen belangenvereniging. Niemand die zich daarover verbaast, niemand die zegt dat dat misschien een beetje overdreven is, niemand die durft toe te geven dat de wereld een circus is met een podiumpje voor ieder probleempje.[/quote]

Outsider · 20 oktober 2005 op 14:59

[quote]En wat je aan een bevriende psycholoog op een feestje kan voorleggen kan je ook aan een psycholoog op een consult voorleggen.[/quote]

Ja, dat zou kunnen, Maurits, maar ten eerste wordt het verhaal daar helemaal niet beter van en ten tweede zou dan zijn verhaal niet meer kloppen, zoals Tarballs zeer duidelijk uitlegt in zijn reactie.

Trukie · 20 oktober 2005 op 15:21

Gezien de strekking van het verhaal lijkt het mij ook beter dat hij die psychologe ergens toevallig tegen komt i.p.v. een consult te hebben.
Zou hij op consult zijn, dan had hij ook een probleem en een therapie. Net zo als de rest.

Uiteindelijk zwicht hij ook. Als hij al op consult was, had hij nooit zo scherp aan kunnen geven dat hij nu de zot in Normaalland was geworden die rijp was voor een gedwongen opname 😉

Maurits · 20 oktober 2005 op 15:25

[quote]De eerste alinea omschrijft een klacht.[/quote]
Of in de eerste alinea een klacht staat of dat dit HET probleem is, daar zouden we het nog uren over kunnen hebben. Het is een goed principe om het probleem in de eerste alinea neer te zetten en niet verdekt opgsteld in de volgende. Maar daar kan je natuurlijk anders over denken. Ik vind het fijn voor je als je het idee hebt dat je column perfect is. Dat is een fijn gevoel. Overkomt mij ook wel eens. In dat geval, niets meer aan doen!

Outsider · 20 oktober 2005 op 15:53

[quote]Ik vind het fijn voor je als je het idee hebt dat je column perfect is. [/quote]

Dat heeft Tarballs nergens beweerd, Maurits. Dat hij het niet eens is met je kritiek, wil nog niet zeggen dat hij zijn eigen column perfect vindt.

Tarballs · 20 oktober 2005 op 16:32

[quote]Of in de eerste alinea een klacht staat of dat dit HET probleem is, daar zouden we het nog uren over kunnen hebben.[/quote]

Dat lijkt me zinloos. Want:

[quote]De goede vriendin is psycholoog en was op dat moment de enige aanwezige die, zo dacht ik, begrip kon opbrengen voor mijn klacht[/quote]

En nee, ik denk niet dat de column perfect is. Verre van dat. Ik vind je voorstellen en opmerkingen echter geen verbetering ten opzichte van wat er nu staat. Desondanks waardeer ik het erg dat je meedenkt en heb ik niet de illusie dat het helemaal goed is, nu.

[quote]In dat geval, niets meer aan doen![/quote]

Wel wat aan doen misschien, maar niet dit.

Shitonya · 20 oktober 2005 op 18:56

Nogal tegenstrijdig…eerst vind je je leven zogenaamd waardeloos en daarna beweer je geen probleem te hebben. En dat, terwijl “niemand” meer tegen je praat omdat je zo positief praat of iets dergelijks.
Je positiviteit en je arrogantie die er aan het begin vanaf druipt spreekt me niet echt aan, maar je schrijfstijl spreekt me wel wat meer aan.
Jammer ook dat je twee van die absurd lange alinea’s hebt gemaakt, dat zou best wat korter kunnen, maar afgezonderd van dat… is hij best aardig inderdaad.

Tarballs · 20 oktober 2005 op 20:12

[quote]Je positiviteit en je arrogantie die er aan het begin vanaf druipt spreekt me niet echt aan[/quote]

’t Is een column. Het meeste is misschien wel gelogen. Of niet… Wie zal het zeggen? En wie kan het wat schelen?

[quote]
Jammer ook dat je twee van die absurd lange alinea’s hebt gemaakt[/quote]

Eens! Ik schrok ook van de uiteindelijke lay-out. In de tekstverwerker zag het er niet zo ‘blokkerig’ uit. Zal proberen volgende keer beter op te letten.

Tarballs · 21 oktober 2005 op 00:02

In de eerste plaats: iedereen bedankt voor de geweldig leuke reacties, Maurits en Shitonya voor de kritische noten en Outsider voor de geestelijke steun via pb.

Kawasutra: denk je dat iemand er problemen mee zou kunnen hebben? Waarom?

Scepsis: de achterliggende gedachte? Er ligt achter wat de lezer wil dat er achter ligt. Als iemand er iets vreselijk serieus in wil zien, dan mag dat. De wereld draait door, iedereen is gek, accepteert dat en doet alsof dat normaal is. Je mag er ook gewoon ongein in zien, als je wilt.

WritersBlocq: jammer van die oude grap. Ik had gehoopt dat het net zo zijn als met mode: als je lang genoeg wacht, kan het wel weer. De uitdrukking pedofilatelist herinnerde ik me inderdaad van vroeger. De rest heb ik zelf bedacht. Tenminste, dat meende ik…

Soksawat!

Scepsis · 21 oktober 2005 op 00:46

De reactie van Shitonya vind ik niet bepaald gepast, maar dat heb ik vaker als ik haar reacties lees. Shitonya: Waarom zeg je niet wat je denkt? Het is wel aardig is zo’n typische reactie dat je het wel goed vindt maar niet durft te zeggen. Ben je soms bang toe te geven dat een ander beter schrijft? Afgezien dat de alinea’s te lang zijn en de verdeling anders kan leest het wel goed weg. Victoria Koblenko (columnist Metro) kan er nog wat van leren.

Maurits · 21 oktober 2005 op 03:14

Ik onderdruk de neiging om de discussie voort te zetten want het ontaardt helaas steeds in gemierenneuk over een woordje. Ik heb het over de grote lijn in je column proberen te hebben. In dat kader is het misschien interessant om eens na te denken over het verschil tussen de woorden probleem en probleemstelling.

[quote]Wel wat aan doen misschien, maar niet dit.[/quote]
Ben benieuwd. Ik wacht met belangstelling je volgende columns af.

klungel · 21 oktober 2005 op 08:40

Een wereld aan reacties, en inderdaad, de wereld draait door 😀

Tarballs · 21 oktober 2005 op 09:49

Je mag wat mij betreft gewoon doorgaan met de discussie hoor. Ik betwijfel of je iets aan de volgende column kunt zien, omdat die qua stijl en inhoud niet op deze lijkt. Net zoals deze niet leek op de vorige. Ben gewoon even wat dingen aan het uitproberen…

Het probleem zou best in de eerste alinea kunnen ik zou best op consult kunnen. Probeer jij het anders hierin te verwerken, zonder de strekking van het verhaal te veranderen.

sally · 21 oktober 2005 op 12:59

In één woord geweldig!

Ik vind het persoonlijk de allermooiste column die ik hier op CX gelezen heb.
Vooral op deze site waar heel veel problemen de revue passeren. En ik me af en toe afvraag of er nog normaal gelukkige mensen rondlopen zoals ik
😀
Column van de maand!!!!!
Prachtig, lekker geschreven.
:kiss:

liefs
Sally

Shitonya · 21 oktober 2005 op 13:49

Ben blij dat je wat hebt aan m’n kritiek Tarbals 🙂
En als het gelogen is deels/helemaal/niet…maakt ook niets uit, maar als ik het serieus zou moeten opvatten dan zou ik die reactie over arrogantie wel gemeend hebben.

En Scepsis. Ik gaf alleen wat kritiek en daarbij zei ik wel degelijk dat ik het een aardig stuk vond. Dat zie ik als iets positiefs, ik weet niet wat jij ervan maakt?
Natuurlijk zijn er zoveel mensen die beter als mij kunnen schrijven, dus daarvoor bang zijn… eh nee, dat ben ik niet hoor. En schrijven wat ik écht denk/vindt? Dat doe ik altijd al in mijn reacties. Ik brei er nooit omheen vind ikzelf.

Trukie · 21 oktober 2005 op 16:06

Ik ben het helemaal met Sally eens.
Dit mag de column van de maand worden.

pepe · 21 oktober 2005 op 19:35

Geweldige column.

Ben ik blij dat ik zo gek ben als een deur, hoef ik niet naar een praatgroepje. Pas ik geweldig tussen de mensen met een (geestelijk/lichamelijke) beperking waarmee ik werk. Wat een opluchting 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder