Even de snackbar gebeld. “Goedenavond, Oplopers hier. Flikker voor mij even twee berenlullen in het vet, na al die liflafjes met Kerst ben ik wel aan wat stevigs toe…” Al een flinke rij columns begon ik met een zogenaamd telefoongesprekje. Meestal met iemand die zich in de dagen die aan de column voorafgingen volkomen belachelijk had gemaakt. En vervolgens knoopte ik op slinkse wijze een aantal opvallende nieuwsfeiten aan elkaar.

Ik maak er geen gewoonte van, maar in deze dagen tussen Kerst en de jaarwisseling wil ik mijn wat zachtere kant aan de lezers laten zien. De rest van het jaar steek ik hardhandig de draak met allerlei idioten: aanstellerige b-artiesten, foute politici en andere domme mensen. En ze krijgen er stevig van langs. Maar ben ik écht zo’n zuurpruim? Zie ik dan de goede dingen niet? Toch wel.

Er gebeuren ook fantastische dingen in ons land. Kent u “De Markt” in Rotterdam? Dat is een soort café-restaurant. De eerste keer dat mevrouw Oplopers en ik daar toevalligerwijze terecht kwamen viel het ons op dat de bediening wat aan de trage kant was. Alles ging een tikje onhandig, maar de koffie was voortreffelijk. En de mensen waren wel buitengewoon aardig. Snel werd duidelijk, dat “De Markt” niet zo maar een restaurant is. Het is opgezet om mensen die door verstandelijke of sociale problemen niet mee kunnen komen toch een kans te geven op een zinnige bezigheid in de maatschappij. Een baantje in hun eigen tempo, zeg maar. Ik vind dat fantastisch, en ik wil zoiets dus ook graag ondersteunen. Mevrouw Oplopers en ik drinken er nog zeer regelmatig een bakkie koffie en eten er een uitsmijter. Super.

Of die mevrouw die een week of twee geleden van een veerboot sprong, om met gevaar voor haar eigen leven een drenkeling uit het water te halen… Of iemand die een tijdje geleden van zijn fiets sprong en in het struikgewas naast het fietspad een meisje uit de klauwen van een verkrachter redde… Kijk, in een samenleving met zulke mensen voel ik mij prima thuis. Dit soort mensen verdient duizend keer meer waardering dan een Harry Mens of een Patty Brard. Fantastisch.

Maar voor mij is dé held van 2007 de aap Bokito uit Diergaarde Blijdorp. Geweldig toch? Ingaan op de avances van een superlelijk wijf, dat is toch fantastisch? Dank zij Bokito heeft werkelijk iedereen het gevoel, bemind te worden. Bokitoproof is dus terecht uitgeroepen tot Het Woord van 2007. Alleen is er een misverstand over de betekenis van dit juweeltje. Het gaat niet over vandalismebestendigheid, maar over liefde. Pure, dierlijke, hartstochtelijke liefde!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

12 reacties

Siebe · 31 december 2007 op 18:23

Beetje dubbel gevoel heb ik bij het lezen van deze column. Je schept de verwachting van ‘eens een keer iets anders’ maar ik weet niet helemaal zeker of dat je wel zo goed gelukt is. In feite blijft het gewoon het uitdelen van een ‘goed’ of ‘fout’ stempel. Het genre staat het toe, heus, ik weet het. Bijkomstigheid is dat in de context die je kiest, het zich en passant niet zo moeilijk laat raden welk stempel jij zelf draagt- ook al staat het er niet en ook al zal je dat niet eens zo bedoeld hebben. Of toch wel stiekem? En de clou, klopt die eigenlijk wel? In het kader van positivisme bedoel ik? Zoals jij het stelt, betekent ‘Bokitoproof’ dan niet iets negatiefs, namelijk ‘bestand tegen pure, dierlijke hartstochtelijke liefde?’

En zo gaan wij het jaar uit met vragen. En hoop ik maar voor je dat je in Adam verkeert en niet Rdam aangezien men daar nu de handen vol schijnt te hebben aan het tegenhouden van een enorm vuurwerk. Met zo’n knal het jaar uit te moeten gaan zou wel het ergste zijn. Voor Rdam, Nland maar ook voor jou. Want ook komend jaar zal ik je weer graag lezen en als het moet de luis in die dikke pels van je zijn.

Fijne avond,

S.

KawaSutra · 31 december 2007 op 20:17

De Markt. Leuk initiatief, zulke dingen lees ik graag.

Li · 1 januari 2008 op 13:59

Dit is zacht Driek. Boterzacht… 😀

Li

Shitonya · 1 januari 2008 op 16:53

Het begon amusant met berenlullen in het vet, maar de rest werd steeds weerzinwekkender spijtig genoeg

pally · 1 januari 2008 op 22:00

Als je wat zachts wilt doen, Driek, dan hoef je dat wat mij betreft niet in te leiden en eigenlijk doe je het ook nog dubbel want de titel zegt het al. Maar twee maal inleiden of niet, het is toch niet helemaal gelukt met die zachtheid en dat vind ik dan wel weer leuk.
Het is dus een half-zachte column 😀
Dat café vind ik top. In Zutphen en Utrecht heb ik ze ook ontdekt, geweldig!

groet van Pally

Grumpy-old · 1 januari 2008 op 23:25

De markt? Is dat niet ergens in de buurt van de Maashaven aan de Paul krugerstraat?

Leuke column

een kant van Dhr oplopers die best wel eens vaker de kop boven het zand mag steken hoor

Greetz
Grumpy

Dees · 2 januari 2008 op 13:34

Toch vond ik Garp’s visie interessanter. En dit is toch eigenlijk een beetje een nonstukje, want het gaat nergens over, alleen eigenlijk maar… over jou. Weer.

Is Big Brother niks voor jou?

DriekOplopers · 3 januari 2008 op 21:30

[quote]Want het gaat nergens over, alleen eigenlijk maar… over jou. Weer.[/quote]
Is dat verboden dan?

[quote]Is Big Brother niks voor jou?[/quote]
Waarom doe je zo onaardig?

Dees · 4 januari 2008 op 09:41

Weet je Driek,

Als je Youp heet en het hele land kent je, dan is iedereen geinteresseerd in je bulderen van de lach, je stempels van wat fout is en dus in het belachelijke getrokken wordt.

Als je Driek heet, of Dees [i]for that matter[/i], is dat stukken minder interessant. Dan kan het wel eens, maar niet iedere column opnieuw. Deze column schrijf je weer zo vanuit jezelf, dat het bijna pijnlijk is. Het is nl. een heel mooi onderwerp om eens een keer echt iets mee te doen, zeker als het je echt raakt! Maar nee, je ‘gebruikt’ de Markt om je eigen zachte kanten te benadrukken. En als je dat zo doet, denk ik ten eerste dat die hele ‘de Markt’ je worst zal wezen tov jezelf en ten tweede denk ik dan weer dat als iemand moet zeggen dat hij zachte kanten heeft, die zachte kanten toch ook wel erg bestaan bij de gratie van een andere invalshoek in dezelfde spiegel.

Nou, het was een beetje langdradig, maar wel zo eerlijk mogelijk. Ik hoop dat je gewoon eens een column schrijft over iets buiten jou dat je aan het hart gaat, zonder dat je het nodig vindt jezelf daarbij in het centrum te plaatsen…

DreamOn · 4 januari 2008 op 23:45

[quote] …zonder dat je het nodig vindt jezelf daarbij in het centrum te plaatsen… [/quote]

@Dees: Normaal gesproken laat ik de reacties onder de columns van Driek voor wat ze zijn. Hij weet zelf heel goed, dat hij zijn hoofd vaak boven het maaiveld uitsteekt en daar dus ook kritiek op kan krijgen.

Nu voel ik wel de neiging om het voor hem om te nemen. Hij heeft gekozen om te schrijven als een typetje: Driek Oplopers. En als Driek Oplopers schrijft hij scheldcolumns, soms met wat schuine humor, hij neemt de politiek en BN-ners op de korrel, enz.

Jij doet net, alsof Driek Oplopers in zijn dagelijks leven ook zo’n soort man is. Nou, ik kan je verzekeren, dat dit niet het geval is. Als er één man is, die zichzelf NIET centraal stelt, dan is het Driek wel.
In zijn omgeving staat hij bekend als een zeer emphatisch, lief, behulpzaam en belangstellend mens. Ik kan het dus niet zo goed hebben dat jij hem neersabelt als zijnde een aandachtstrekkertje. Nogmaals: wél als Driek Oplopers, dat is de stijl waar hij voor heeft gekozen, en dat vind je leuk, of niet.
Nu jij hem al verschillende malen hem hier op hebt aangevallen vond ik het even nodig om dit te rechtvaardigen.

Want dit heeft mijn lieve vriend niet verdiend.

Groetjes DO.

Siebe · 5 januari 2008 op 11:38

Zeau zeau,

Het wordt een hele familieaangelegenheid hier. Sorry Do, je moet het allemaal lekker zelf weten hoor maar als ‘mijn’ Anna zou menen mij bij te moeten staan op de manier zoals jij dat doet, dan zou ik daar heel korte metten mee maken denk ik. Jouw actie ondermijnt Drieks positie (of geloofwaardigheid als columnist zo je wilt) m.i. meer dan de kritiek van Dees.

Dees haar kritiek kun je misschien niet leuk vinden, ze heeft in ieder geval de moeite genomen om uit te leggen wat ze precies bedoelt. Misschien is dat even slikken, misschien kun je er iets mee doen en misschien kun je het gewoon wel naast je neerleggen. Omdat je het er niet mee eens bent bijvoorbeeld.

Onder [b][url=http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=7205]een eerdere column van Driek[/url][/b] heb ik je een vergelijkbaar geintje al eens vaker zien doen en heb ik toen ook al iets van mijn gedachten daaromtrent laten weten. Aansluitend op je commentaar toen, vergeleken met je commentaar hier stel ik vast dat jij allesbehalve objectief bent. Dat geeft helemaal niet, zeker niet in jullie positie. Maar misschien trek jij het je wel te persoonlijk aan. In een verhouding tot elkaar zoals die van jullie kun je je dan afvragen of het wel zo slim is om elkaar zogenaamd objectief te becommentariëren. De associaties die ik er persoonlijk bij heb lopen van nestbevuiling tot de slager die zijn eigen vlees keurt tot de boze moeder die verhaal komt halen bij degene die iets lelijks tegen haar zoontje heeft gezegd.

Nogmaals: je moet het zelf weten. Voor mij zou een dergelijk dienstbewijs van ‘mijn’ Anna een goede reden voor een huwelijkscrisis zijn. Ik vind het gewoon niet zuiver.

En dan nu voortaan die gedachte op de achtergrond hè? “Ik reageer op een column van Driek maar krijg Do erbij als zij vindt dat dat moet.” Op gronden waar de argeloze, onafhankelijke lezer in principe volledig lak aan heeft, dat ook nog eens.

[i]In the foot, again…[/i]

Gr.
S

Dees · 5 januari 2008 op 12:32

Je pbde mij over deze reactie, ik schrijf je hier een reactie dat ik je gepb’d heb, dan is het allemaal weer in evenwicht 😀

Grtjs,

Dees

Geef een reactie

Avatar plaatshouder