Een huis heeft maar 1 zinnige toepassing: er in leven. Maar voor sommige mensen IS hun huis hun leven. Ze kunnen er niet van af blijven. Ze vervangen de nieuwe keuken door een nog nieuwere, halen hier een muur weg, zetten er daar een neer en bouwen een kinderpaleis op zolder. Aan wonen komen ze nooit toe, laat staan aan leven. Met de pc is het net zoiets. Strikt genomen niet meer dan een gebruiksvoorwerp. Om tekst mee te verwerken of desnoods om spelletjes op te spelen. Maar schijn bedriegt. Mensen die nog geen fietsband kunnen plakken of een gloeilamp vervangen storten zich met doodsverachting op het inwendige van hun pc en beginnen met een gewichtige uitdrukking op hun gezicht te graaien tussen kabels, printplaten, schijven en dvd-branders. En plegen onherroepelijke ingrepen in het wankele samenspel tussen al die onderdelen en het virtuele web van elastiekjes en touwtjes dat alles bijeenhoudt, Windows. Het wemelt van die zelfverklaarde computerdeskundigen.

Een computer die het gewoon doet is voor deskundigen niet interessant. Juist dan is de verleiding onweerstaanbaar om te gaan sleutelen aan configuraties of om nieuwe hard- of software te installeren. En als alle opties uitgeprobeerd zijn gaan ze een website bouwen. Pas als die klaar is realiseren ze zich dat daar iets op moet. Dat wordt vaak een soort dagboek met kiekjes. Die anderhalve bezoeker die er bij toeval verzeild raakt komt in ieder geval niet helemaal voor niets. Ik heb een tijdje gedacht dat ik er ook aan moest. Tot ik me realiseerde dat ik me helemaal niet geroepen voel me te bemoeien met het functioneren van een ander gebruiksvoorwerp, mijn auto. Ik houd de motorkap van mijn computer voortaan dicht. Als hij gaat horten en stoten roep ik er een deskundige bij. Ik twijfel tussen mijn buurjongetje van 11 en mijn overbuurman die iets in verzekeringen doet.

Categorieën: Thema column

8 reacties

Mup · 17 april 2004 op 20:49

Voor de 11-jarige kiezen, zeker weten,

Groet Mup.

pepe · 17 april 2004 op 22:16

Van niets doen leert men ook niets 😉

Dus proberen kan in sommige gevallen als een fietsband geen kwaad, maar van de pc blijf ik af.

Wat ik niet snap laat ik me uitleggen en ik probeer het te snappen, lukt helaas met pc niet altijd.

Ma3anne · 18 april 2004 op 06:17

Vraagje: heb jij vroeger met Lego gespeeld of hutten gebouwd? Ik krijg de indruk van niet.

rrobin · 18 april 2004 op 14:57

[quote]Vraagje: heb jij vroeger met Lego gespeeld of hutten gebouwd? Ik krijg de indruk van niet.[/quote]

Lego kon je weer netjes afbreken, en opnieuw mee beginnen. Hij heeft een punt, iedere halve zool die al eens Windows heeft geinstalleerd is een zg. ‘deskundige’. De PC nodigt uit om te slopen, en iedereen vindt dat normaal, maar vertel eens, hoeveel mensen hebben hun TV of video uit elkaar gehaald toen ze een nieuwe kochten?

“If it ain’t broken don’t fix it – [b]unless[/b] you have something to replace it if you cannot fix it again”

Ma3anne · 18 april 2004 op 15:30

Deskundigheid is een relatief begrip. Het is maar net of een ander meer of minder ergens vanaf weet. Daarvan hangt het af of hij/zij jou als deskundige dan wel als knoeier zal bestempelen.

Deskundige ben je bij de gratie van het feit, dat een ander zijn ondeskundigheid erkent.

Vind ik wel een mooie quote eigenlijk. 🙂

Maurits · 18 april 2004 op 17:03

[quote]Vraagje: heb jij vroeger met Lego gespeeld of hutten gebouwd? Ik krijg de indruk van niet.[/quote]
Sterker nog, toen ik 7 was bouwde ik complete lanceerplatforms voor maanraketten van wcpapierrollen. Later deed ik zelf het nodige aan mijn fiets en haalde de motor van mijn auto (een V8) uit elkaar en zette hem weer in elkaar (en hij liep ook nog) Ik heb mijn knutselperiode gehad. En ben er achter dat je je beter bezig kunt houden met dingen waar je goed in bent. De digitale wereld staat nog in zijn kinderschoenen. Vandaar dat iedereen zich geroepen voelt zich met zijn opvoeding bezig te houden. Dat houdt wel een keer op.

Mosje · 18 april 2004 op 20:30

[quote]Ik heb een tijdje gedacht dat ik er ook aan moest.[/quote]www.maurits.nu is nog vrij. Iets voor jou? Je zou een forumdiscussie kunnen starten die eeuwig doorloopt. Lijkt me wel wat voor jou 🙂

Godspeed · 19 april 2004 op 13:24

[quote]Een huis heeft maar 1 zinnige toepassing: er in leven.[/quote]

Je vergeet er eentje, het huis wordt meer waard, zeker na enkele goed uitgevoerde verbouwingen. (Na 30 jaar een aardig kapitaal)

De computer is al verouderd als je thuis komt, en na een jaar niets meer waard.

De vergelijking is erg krom, een huis aanpassen naar je wensen, is niet het zelfde als een computer upgraden, die computer moet je bijna wekelijks upgraden, en het huis maar enkele keren. ( hoeft niet, natuurlijk)

[quote]en haalde de motor van mijn auto (een V8) uit elkaar en zette hem weer in elkaar (en hij liep ook nog)[/quote]

Als dit klopt, dan kun je ook rustig de motorkap van je auto openen, je bent te bescheiden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder