“Sicily is Europe’s third world” titelde het hoofdartikel in “The Economist” van vorige week. Nu lees ik dat tijdschrift nooit, zelfs niet in de wachtzaal van de tandarts en ik geloof dat er in Sicilie geen vijftig mensen zijn die dat tijdschrift lezen.
Enfin, iemand had dat dan toch gelezen en vulgariseerde het nieuws. Grote opschudding als gevolg. 1. Het artikel
Sicilie is geografisch afgelegen. Ver van Rome dat op zich al ver van Brussel ligt. Er zijn geen adequate verbindingen met het centrum.
Wat onontkenbaar is. Sicilie ligt in de periferie van de periferie van Europa. Maar Sicilie ligt dan weer in het centrum van het centrum van het Meditteraanse bekken. Enfin, niet dat daar veel economisch voordeel uit te halen valt.
Sicilie is onder-geindustrialiseerd. Voert veel goederen in en voert weinig uit. Zelfs de landbouw is niet uitgegroeid tot agro-industrie. Wat ook wil zeggen dat hetgeen hier gekweekt wordt min of meer eetbaar blijft.
De publieke administratie is zwak, weinig georganiseerd en mak. Bon, als ge dat nog niet wist (als Siciliaan) dan hebt ge stront in uw ogen.
En men kan er niet buiten, men heeft te kampen met “la mafia”.
2. Conclusies
Sicilie is de derde wereld van Europa.
3. Tussen door noot
Sicilie is een autonome regio wat in de eerste plaats wil zeggen dat de belastingen en taxen die hier geheven en geinkasseerd worden in Sicilie blijven. In theorie wil dit zeggen dat we met Rome geen financiele banden hebben. In het dagelijkse doen moeten we elk jaar aan de Trevi-fontijn bedelen om onze schulden te saneren. Waarom wilt ge dan autonoom zijn als ge dat financieel niet kunt zijn?
Ge moet weten dat er in het Noorden van Italie een andere autonome regio bestaat, Alto Adige, die met minder inkomsten een paradijsje hebben opgericht. Scholieren hebben tot aan het unief gratis boeken, het stadsvervoer is er gratis, gezondheidszorg zo goed als gratis, benzine zonder taksen…
Van waar halen zij het geld dat hier niet is? Misschien omdat hun president een tiende verdiend wat de onze maandelijks uitgekeerd krijgt (meer dan mister Silvio Berlusconi), geen ontelbare publieke administratie kent met lonen die je oren doen suizen en gewoonweg functioneerd.
4. De reacties.
De president van Sicilie, Totò Cuffaro, een Forza Italist, ging uit zijn dak. “Na al het werk, de hervormingen en inspanningen (?) worden we nog altijd vastgepind aan het oude clichee dat we een achtergebleven regio zijn.” De gewone mensen, zij die nog geen honderdste verdienen vonden het ook wel een beetje ambetant dat ze als derde wereld Europeanen werden bestempeld. Ze wisten eigenlijk niet goed wat er mee bedoeld werd. Sommigen dachten dat ze in Brussel zeggen dat ze met strooien rokjes aan rondliepen en paarlen snoeren ruilden voor citrusvruchten. De meeste anderen vonden het gewoon ambetant dat ze met hun neus op de feiten gedrukt werden. En dan nog wel door “the economist”. (ook al blijf ik er bij dat “the economist” alleen gelezen wordt door would be economisten en beursbeleggers die tijdens de beurssluitingen niets anders te doen hebben.)
5. Mijn bescheiden bedenking
Werd de westhoek tot voor een paar jaar niet de “Language Valley” genoemd? Niemand had daar toen problemen mee. Gaat men die regio nu terug “Kruideniers-spaarders-bekken” noemen? Wat is het probleem met “Derde wereld Europeaan” te zijn?
6. Artikel in de “Corriere della Sera” van vandaag.
(vertaling; als ge het artikel wilt lezen in originele taal: www.corrieredellasera.it
“NIEUW RECORD
PARLEMENT GESLOTEN IN SICILIE: ER ZIJN GEEN WETTEN DIE DIENEN GESTEMD TE WORDEN.”
De functionaris die belast is met het tellen van de vulkanen in Sicilie (een moordend werk: Etna, Stromboli, Stromolicchio…) zal vanaf dinsdag, om zijn uitputtende werk te kunnen voltooien beroep kunnen doen om op de verkozenen van de ARS, (assemblea regionale della Sicilia, het parlement). Want maandag is het hun laatste werkdag: maandag vergaderen en stemmen ze over het weghalen van de laaste overgebleve tijdelijke barak die werd gebouwd na de aardbeving in Messina (1908). Dan is het gedaan. Er moet niet meer gestemd worden. (nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van Italie)
Het heeft dus geen zin meer om nog naar het parlement te komen. De regionale president Totò Cuffaro, een week geleden nog erg op zijn tenen getrapt omdat hij als “oppervlakkig” werd beschreven in een artikel van “the economist” dat Sicilie bestempelde als Europa’s derde wereld slaagt hier zijn zoveelste modderfiguur. Hij gaat een “Casa dei Siciliani” inaugureren in ARGENTINIE…”
Het artikel gaat verder op bladzijde twaalf waar een korte sythese wordt gegeven van al het niet-werk en onzin die de beruchte verkozenen verrichtten en uitkraamden (zo bij voorbeeld de tegenwerking van de oppositie… 63 tegen 27 oppositieleden, de baby-pensionering tot 40 jaar ect.)
7. Ma che michia
Ma che minchia!!!!!!!
0 reacties