Welke acteur gaat mij spelen als ik een literaire legende ben? Die vraag komt in mij op naar aanleiding van een aflevering van [i]Friends[/i], waaraan ik hier in Ierland helemaal verslaafd ben geraakt. Joey heeft ten onrechte op zijn CV vermeld dat hij Frans spreekt, en dat breekt hem nou op in zijn acteercarrière. Om mij te spelen moet je ook Frans kunnen, zij het niet zo smetteloos als Silvia Kristel. Vloeiend Engels en Duits staan wel op mijn palmares. Enige affiniteit met het onderwijs strekt tot aanbeveling, maar is niet noodzakelijk, want ik kon er zelf ook geen zak van. Paardrijden, degenschermen en Aziatische vechtkunst is allemaal niet aan de orde. Wel staan in mijn profiel afvallen, aankomen, paars aanlopen en geslachtsziektes krijgen. Mijn belangrijkste lichaamskenmerk is mijn geschoren hoofd. Vroeger werd ik in Rotterdam regelmatig Pim Fortuyn nageroepen. Ik keek altijd boos om, en dan staken mensen hun duim op: het was als compliment bedoeld. Maar ik dwaal af.

Met het oog op de internationaliteit komen Jeroen Krabbé en Rutger Hauer aan bod, als ik leeftijd even niet mee laat spelen, want ik kon van allebei een zoon zijn. Tygo Gernandt ziet er te maniakaal uit, Chris Zegers te sexy, Victor Löwe is te dik en Johnny de Mol jr. te dun, Rick Engelkes te knap en Paul de Leeuw te aardappel. Geloofwaardige opties zijn Cees Geel en Joop Keesmaat, nu Joop Admiraal en Gerard Tholen er niet meer zijn, want die konden alles.

Zijn echter Geel, Keesmaat of welke Nederlandse acteur dan ook te porren voor een vertolking van deze prozaïst? Ik ben nogal een foute gozer: van twijfelachtig democratisch gehalte, polymorf pervers, belijdend blasfemist… . In verband met mijn visie op de wereldgodsdiensten kun je je redelijkerwijs afvragen wat voor een beveiligingskosten zo’n productie met zich gaat meebrengen. Je kunt er misschien maar beter meteen internationale klasse bij halen, als ik straks dan toch een Pulitzer win.

Ik word weleens tegen het licht gehouden met Patrick Stewart, jeweetwel Captain Jean-Luc Picard from the USS Enterprise, en ik wou dat ik die kin had. Om dezelfde reden valt George Clooney af. Brad Pitt? Nee, zo onbescheiden ben zelfs ik niet. Tom Cruise mag geeneens, al gaf hij geld toe. Geen scientologist die mij gaat spelen. Travolta kan het dus ook wel schudden.

Op RTÉ en BBC (en straks ook bij jullie als je boft) is in de historische dramaserie [i]The Tudors[/i] de Ierse acteur John Rhys Meyers te zien als koning Henry VIII. Meyers is nogal afgetraind, terwijl je je bij Henry VIII een dikzak voorstelt, maar dat kan aan mijn verwrongen historische visie liggen. Het gaat erom dat sommige acteurs je dat soort uiterlijkheden laten vergeten en ach man wat is dat is een mooie serie; psychologische historie, historische psychologie, prachtige kostuums, adembenemende locaties, realistische ketterverbrandingen… . Snel gaat het allemaal niet, want het eerste seizoen zit er inmiddels op en Anne Boleyn is haar hoofd nog niet kwijt. Maar ik dwaal af.

Bob Dylan wordt in een gedeelte van zijn biopic door een vrouw vertolkt. Met het oog op overeenstemming in kapsel en qua leeftijd is Sinéad O’Connor compatibel. Maar krijg je die wel aan de tegennatuurlijke lichamelijkheden met behaarde Klein-Aziaten? Nou ja, desnoods doe ik die stand-ins dan zelf wel.

Categorieën: VC-Vanlidt

14 reacties

arta · 1 februari 2008 op 08:20

Erg leuk geschreven.
Ik ben benieuwd wie het gaat worden!
(Blij dat mijn gelijkenis met Nelly Frijda zo treffend is, het zal niet moeilijk zijn haar te strikken, mocht het ooit nodig zijn. 😀 )

SIMBA · 1 februari 2008 op 08:30

Als ik het zo lees is Theo Maassen jouw man!
@arta 😆

pally · 1 februari 2008 op 11:10

Geinig onderwerp, apart perspectief.
Alleen moet je geen frans kunnen maar kennen, kleinigheid.
Volgens mij kun jij je het best laten klonen zoals schaap Herman, dan heb je al deze sores niet 😀

groet van Pally

Anne · 1 februari 2008 op 12:11

Geweldig! Chapeau 😀 Volgens mij moet jij jezelf maar spelen. Een hele lange stand-in.

Mup · 1 februari 2008 op 13:31

Genoten! Geen moment afgedwaald ook:-)

Groet Mup.

Dees · 1 februari 2008 op 16:07

[quote]Vroeger werd ik in Rotterdam regelmatig Pim Fortuyn nageroepen. Ik keek altijd boos om, en dan staken mensen hun duim op: het was als compliment bedoeld. Maar ik dwaal af. [/quote]

😀

Geestig geschreven.

vanlidt · 1 februari 2008 op 18:50

@pally: eh… nee. Je kan een taal, niet kent.

Mosje · 1 februari 2008 op 20:14

Wist niet dat Silvia Kristel vloeiend Frans sprak. Neuken, dat wel. Maar spreken?
😀

vanlidt · 1 februari 2008 op 20:21

Silvia Kristel spreekt uitstekend Frans. En ze is ook heel goed in ‘op z’n Frans’ 😀 , natuurlijk…. .

Grumpy-old · 2 februari 2008 op 13:21

Vraag me niet waarom maar ik moest bij deze column aan Erica Terpstra denken. Ligt helemaal aan mijn verwrongen beeld. 😆
En bij een kleine behaarde aziaat kan ik mij helemaal niks voorstellen.
Komische column .

Greetz
Grumpy

Ps voor een uitgebreide kostenberekening qua beveiligingskosten kun je altijd bij mij terecht 😀

Li · 2 februari 2008 op 14:05

[quote]Vroeger werd ik in Rotterdam regelmatig Pim Fortuyn nageroepen. Ik keek altijd boos om, en dan staken mensen hun duim op: het was als compliment bedoeld. [/quote]

Een hoofdrolspeler voor de film over het leven van Pim Fortuyn is dus al gevonden!

Goeie column. Originele invalshoek. Met veel plezier gelezen. 🙂

Li

KawaSutra · 2 februari 2008 op 15:34

Inderdaad Vanlidt. Jij kent mij niet en ik kan geen Frans. 😀

vanlidt · 2 februari 2008 op 19:11

Een Klein-Aziaat is iemand uit Klein-Azië, oftewel een Turk, Grumpy. Als het productieteam de beveilingskosten gaat ramen, zal ik aan je denken. 😉

Neuskleuter · 2 februari 2008 op 21:23

[quote]en Paul de Leeuw te aardappel. Geloofwaardige opties zijn Cees Geel[/quote]
Als filmliefhebber zal ik Paul de Leeuw casten als nieuwe mascotte van Bintje inderdaad.

Maar ik zie wel een Cees Geel in je 😉 In Simon liet hij al van alles zien, maar hij speelt ook een prachtige rol in een trage film over een gestrand Russisch schip dat hij dan opkoopt, de Trip van Teetje.

Ja, die Geel kan het misschien wel aan. Nu nog wachten tot iemand jou als filmonderwerp aandurft!
(Nee, sorry, ik probeer eerst al een andere documentaire op z’n voetjes te krijgen :p)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder