Ik was net een mail aan het beantwoorden toen er iemand voor mij verscheen. Dat lijkt op de verschijning van de Heilige Maagd in Lourdes, dacht ik nog, maar ik schrok ik mij natuurlijk rot.
Bovendien leek het meisje dat voor mij stond helemaal niet op de religieuze afbeeldingen van de Maagd. Het was een mooie jonge meid, in minirok en leuke laarsjes. Ik schatte haar leeftijd op niet ouder dan 18 jaar.
?Hallo,? zei ze. ?Niet schrikken, ik ben virtueel, kom maar, je zal zien dat je zo door mij heen kan grijpen zoals in die oude filmen over spoken?
Ik deed het, en inderdaad, ze had gelijk.
?Wat kom je hier doen ? Kom je uit mijn computer ?? vroeg ik.
?Nee hoor,? zei ze. ?Daar is jouw computer te primitief voor. Ik kom uit een computer van het jaar 2300?
?Hoe kan dat nou ?? vroeg ik.
?Gewoon, het heeft te maken met golven en straling en andere dingen die je toch niet begrijpt.?
Ik wilde net iets venijnigs zeggen maar ze praatte maar door : ?Ik kom je hulp vragen.?
?Ah !? zei ik, ?Als primitieveling ben ik dan toch nog ergens nuttig voor.?
Ze negeerde mijn opmerking en keek mij smachtend aan. Ze greep met beide handen haar lange haren vast en gooide ze naar achteren.
Twee grote flaporen flapten triomfantelijk weg van haar hoofd.
?Mooi hee ?? zei ze.
?Wat ?? vroeg ik.
?Nou, mijn flaporen natuurlijk. Dat heb ik aan mijn moeder te danken.?
?Ah,? zei ik begrijpend ?Natuurlijk, genetisch bepaald, overerving van je moeder.?
?Wat ? Nee hoor, mijn moeder heeft de operatie betaald toen ik een jaar of zes oud was, anders zou ik gepest worden. Mijn oren stonden veel te dicht tegen mijn hoofd, en dat viel erg op, want haast iedereen heeft flaporen.?
?Oh ja ?? zei ik aarzelend.
?Ja, iedereen wil flaporen hebben, want flaporen zijn mooi?
Ik zei niks en gehaast sprak ze verder.
?Kijk, ik heb niet veel tijd, want deze verbinding kost veel geld. Luister, het zit zo. Er is een nieuwe wet uitgevaardigd. Die wet bepaalt dat we vanaf volgende maand allemaal moeten leren lezen en schrijven. Het moet gedaan zijn met analfabetisme, heeft onze regering gezegd?
Ik dacht dat ik het misverstaan had en ik vroeg haar om het nog eens te herhalen. Vooral goed articuleren zei ik.
Toen legde ze uit dat in het jaar 2300 de mensheid het lezen en schrijven overlaat aan computers. Een email zenden ? Dicteer het aan de computer. Een email ontvangen ? Beveel de computer om voor te lezen. Een boek lezen ? De computer leest voor. Langzamerhand werd het nut van leren lezen en schrijven niet meer ingezien.
De machines waren slimmer dan de mensen en de mensheid aanvaardde dit. Enkel de wetenschapslui, een kleine minderheid, konden nog lezen en schrijven.
?Los je problemen zelf op? zei ik. ?Je bent jong genoeg om te leren lezen en schrijven. Vraag aan een computer om je te helpen?
?Jong ? Ik jong ?? zei ze. ?Ik ben 150 jaar oud. Nou, bedankt hoor, eikel, ik zal wel een andere primitieveling vinden, daag !?
Toen verdween ze.
Ik werd wakker met mijn hoofd op het toetsenbord.

[i]Dit verhaaltje dat eigenlijk niks voorstelt heb ik geschreven voor de schrijfwedstrijd.[/i]

Categorieën: Thema column

6 reacties

Mosje · 19 april 2004 op 21:58

ahum, eerluk gezegt denk ik nie dat ut tot het jaar 2300 zal duuren totdat we lezen en schrijven verleert zijn.
(en flaporen heb ik al, hihi)

Wayan · 20 april 2004 op 05:32

Leuke reactie, Mosje !

Ik vind flaporen wel leuk staan bij sommige mensen, ondeugend en sexy…

viking · 20 april 2004 op 09:28

Goh, in dit strontgat waar ik woon lopen best veel van die genetische miskleunen rond. Ik bedoel geen gewone flaporen maar van die echte flappers, rooddooraderd en meestal in combinatie met een bijpassende neus. Zij rijden op een trekker, spugen waar ze staan, stinken naar stront en dragen een blauwe kiel met zakdoek. Als je ze iets vraagt antwoorden ze stevast met ‘Huuuhhhhh?’

Het is me duidelijk. Deze neukfouten (R@@f, bedankt voor deze typering, moest in de Dikke worden opgenomen) zijn dus geen dwaling van moeder natuur, spelingen van het lot of een direct gevolg van eeuwendurende incestpraktijken? Ik ben omgeven door superieure wezens afkomstig uit een wellicht nog verder verwijderde toekomst dan 2300. Het zijn eeuwenoude wijze mannen.
Zo zie je maar weer, hoe zeer een mens zich kan vergissen.
Mea culpa.

Wayan · 20 april 2004 op 11:18

Het is wegens Walt Disney dat het woord Dumbo Ears ontstaan is.
Disney was gefascineerd door flaporen. Hij vond Mickey Mouse uit, en Dumbo de vliegende olifant en nog meer figuren. Kijk maar, in bijna elke Disney film zijn er figuren met flaporen.
Hier in Zuid-Oost Asië, en meer bepaald in Indonesië, toont iedereen trots zijn/haar flaporen. Nou woon ik hier al 21 jaar en ik kan je verzekeren dat 25 procent van de bevolking flaporen heeft.
De meisjes die het nieuws lezen op Indonesische TV ? Allemaal hebben ze flaporen en dan binden ze hun haar nog in een paardenstaart, dus ze tonen trots hun oren.
Hier bestaan daar geen complexen over, en geen pesterijen op school, en dat is toch goed zo hee ?
Neem nou die Japanse actrice AIKO SATO (Ga naar Google en tik in ?Aiko Sato?)
Aiko is schatrijk wegens haar rollen in Japanse soaps en zij heeft gigantische flaporen. Zij is 10 jaar geleden verkozen tot Miss Japan !
Twee jaar geleden heb ik haar ontmoet hier in Bali. Een prachtige vrouw ! Spijtig genoeg heb ik haar niet kunnen verleiden…
Of de Indonesische lokale filmsterren die hopen geld verdienen, duizend maal meer dan jij en ik.
Zie bijvoorbeeld http://www.indonesiaselebriti.com/bio/dian%20sastro/galeri.htm

Allemaal hebben ze flaporen !

Leve de flaporen !

Ma3anne · 20 april 2004 op 12:01

Iemand gisteren het interview met Pieter van Vollenhoven gezien? Ik weet niet waarom ik daar ineens aan moet denken…. 😕

pleuro · 20 april 2004 op 12:43

Ik begrijp ook niet, waarom Pieter van Vollenhove niet het boegbeeld is van de flaporen stichting Nederland, maar nu je het ineens over Pieter van Vollenhoven hebt…. zou die wagen van Godspeed nou ook van die grote flappers hebben onder de noemer “spoilers” 😮

Geef een reactie

Avatar plaatshouder