Het is geen nieuws dat veel jongeren zich op uitgaansavonden collectief tot de nok laten vollopen met drank. Bij de Costa Bravazomerprogramma’s op de tv zie je hoe jongeren onder elkaar zich gedragen. Ze kamperen in tenten omzoomd door kasteelmuren gebouwd van volle bierkratten. Of in hotelkamers op een slagveld van vuile kleren, gebruikte condooms en lege of halflege flessen, heel veel flessen. Hier en daar hangt of ligt een zweterige, smoezelige puber (m/v) op zijn of haar onappetijtelijkst, al dan niet in coma. Zolang het op tv is, lijkt het nog het meest op een soort soap. Dus niet echt. Maar nu weet ik zeker dat het echt is. Ik zat laatst bij een groepje jeugd. Een jongen vertelde zonder enige gêne dat hij op een zaterdagavond gemiddeld 20 bier naar binnen giet. Er waren ook 2 meisjes bij van een jaar of 20, vierdejaars communicatiewetenschappen. Ze zagen er fris en onbevlekt uit. Ik geef op een avond 50 euro uit en een biertje kost 2 euro, zei het meisje met de blonde krullen. Dat is dus 25 bier. De jongen die niet bij een meisje wilde achterblijven haastte zich te verklaren dat hij al ingedronken had alvorens aan die 20 bier te beginnen. Het andere meisje, ze had een engelengezichtje, dronk geen bier maar wel mixjes. Op de vraag hoeveel antwoordde ze ontwijkend dat het varieerde. Logisch natuurlijk, in 6 uur kan je minder op dan in 8 maar weer meer dan in 4. 25 bier, vroeg ik later aan de blonde krullen. Ga ik soms nog overheen antwoordde ze monter. Het is niet zonder risico voor meisjes. De jongens vertelden dat meisjes na het passeren van de 10 drankjesgrens alle remmingen kwijtraken. “Dan kan je ze misbruiken”. “Maar met een beetje pech kotsen ze in je mond” voegde een andere jongen er aan toe. De 2 meisjes zwegen maar maakten allesbehalve de indruk dat dit nieuws was.

Een biertje is minstens een kwart liter dus dat meisje met haar blonde krullen sloeg meer dan 6 liter bier achterover in, zeg 6 uur. Bijna driekwart emmer. Ik wil me er iets bij proberen voor te stellen maar toevallig houd ik niet van bier dus reken ik het om naar wijn. Ook 25 glazen, qua alcohol hetzelfde. Meestal heb ik na 4 glazen een prettig gevoel en waarom zou je dan doorgaan. Ik stelde me 25 boterhammen met kaas voor, 25 kroketten, 25 gehaktballen, een vuilniszak friet, een ligbad vol chips. Ik gaf het op. Ik zie kennelijk iets over het hoofd. De essentie van de tegenwoordige jeugdcultuur gaat aan me voorbij. Ik ben waarschijnlijk gewoon te oud. Op mijn leeftijd zoveel drinken zou trouwens betekenen dat je alcoholist bent. Maar vroeger deed ik ook al rustig aan.

Ik word een beetje somber. Heb ik het soms fout gedaan? Heb ik een hele fase uit mijn leven overgeslagen? Heb ik er iets aan gemist? Is het net zoiets als met het leger dat een kerel van je maakt? Wat ik trouwens ook misgelopen ben. In ieder geval is het nu te laat om het allemaal in te halen. Het is een schrale troost dat mijn lijf de tand des tijds beter doorstaan heeft dan van diegenen die niet een paar bloemetjes maar hele plantsoenen buiten gezet hebben. Maar achter die strakke façade schuilt gewoon de geest van een veertiger die het niet meer allemaal kan bijbenen. Ik voel opeens de neiging opkomen om me zwaar te bezatten. Zou het dan toch niet te laat zijn?


5 reacties

viking · 21 november 2003 op 08:43

Zjaaaaajooahw Mauwitf, doe niesfo ogesfellig joh, drinkun pilfe mahan… luhhhullooooooooooaa

Bwuaaaarghh ruuuuuuuaaoh

Misschien dat ik eens een verslagje maak van een verjaardagsfeestje met schoolvriend Noellie 😀

pepe · 21 november 2003 op 09:07

Ik vraag me af Maurits of ze straks als veertiger nog weten, hoe ze zich voelden, wat ze deden na die 6 liters drank, volgens bij ben je dan inderdaad wel in coma. En volgens mij weet/voel je dan niets meer.

Nu ben ik geen graadmeter voor drinkers, want 1 biertje of wijntje en ik ben weggedut.

Ik heb absoluut niet het gevoel ik ooit door mijn drinkgedrag iets heb gemist, ik was er immers altijd helemaal bij 😉

Remmen los kan ook zonder drank best 🙂

deZwarteRidder · 21 november 2003 op 10:42

Wim Sonneveld zei het al : “Ik wordt te oud voor die rotzooi” en ddar zou ik aan toe willen voegen:”Vroegguhh……”ach ja je heb gelijk Maurits we worden oud 🙁 en als je die beelden op TV ziet denk ik….Gelukkig maar…
Rich@Rd

Kees Schilder · 22 november 2003 op 09:41

Ik benhet met je eens mauritzz, er moet een een verbod op drank komen.Melk drinken danmaar, hoewel dat ook al verdacht is want als je dat snachts drinkt, licht het op.

Maurits · 22 november 2003 op 17:00

Nou Keezz, drank verbieden is wel drastisch. Alleen bier verbieden lijkt me wel genoeg. Maar misschien is het beter om pubers te verbieden. Of nog beter, alleen jongens verbieden. Het zou er een stuk saaier uitzien op straat zonder meisjes. En die gedragen zich zonder jongens vast een stuk beter.

Melk moet je trouwens niet drinken als de uiterste datum verstreken is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder