Welkom in de wondere wereld van Scepsis! Ga even rustig zitten… Laat het geesteskind van Svensk tot uw zachte grijze massa doordringen. Haal diep adem door uw neus en adem rustig uit door uw mond. Zeg mij na: “Domheid is het geluk van de massa.” Slaan u hersenen op tilt, komt er rook uit uw oren, dan is mijn doel bereikt. U kunt beter gaan en een stripboek lezen. Slaan uw gedachten niet op hol, gaan de rookmelders niet af, hoort u geen alarmbellen rinkelen, blijf dan zitten voor nadere instructies. In de meeste bovenkamers zal tijdelijk kortsluiting ontstaan, maar de schade blijft beperkt en is niet blijvend. De hersenen van de Tokkie-achtigen daarentegen raken voorgoed beschadigd omdat het abstractieniveau buiten bereik is van die ene actieve hersencel. Deelnemen is dus geheel op eigen risico! In zeven woorden krijgt u de waarheid, de waarheid in een notendop. De waarheid die u misschien niet wilt lezen. De waarheid die u misschien niet interesseert. U kunt de ruimte nu nog verlaten!

(de laatste ’tokkies’ vertrekken met stripboek onder de arm, deur valt dicht.)

Wees gerust achterblijvers! Voor u blijft de zon ook nog schijnen, de hemel kleurt nog steeds blauw zometeen. Nog steeds geen vuiltje aan de lucht, maar u gaat heel anders naar de wereld kijken. U kunt niet meer doen alsof er niets aan de hand is. Wie van u begrijpt werkelijk wat zich in onze wereld afspeelt? Wat voor krachten er aan het werk zijn en wat voor mechanismen ons bestaan zo complex en gevaarlijk maken? Het is bijna niet te bevatten.

De complexiteit overstijgt het menselijk verstand net als de intelligente quotes uit David Finchers film ‘Fight Club’. Het pamflet van onze tijd tegen materialisme.

Tyler Durden (Brad Pitt) in Fight Club, 1999: “Advertising has us chasing cars and clothes, working jobs we hate so we can buy shit we don’t need. We’re the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War’s a spiritual war… our Great Depression is our lives. We’ve all been raised on television to believe that one day we’d all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won’t.”

Wij mensen weten van gekheid niet meer wat we moeten doen. Welvaart is een ziekte geworden. Wij kennen geen honger in de westerse wereld, maar alleen nog maar luxeproblemen. Wij hebben volop keuze maar kunnen niet kiezen. Het zijn geen echte dilemma’s! Wij hebben rijkdom maar wij willen niet delen, we willen steeds meer. Wij hebben alles maar toch missen we iets. Wij hebben onszelf verloren in een samenleving waarin het individu het epicentrum is. De wereld draait om ‘Ik’, de aarde draait om de zon.

De mens is een ontembare fastfood-consument geworden, die zijn honger niet meer weet te stillen. Consuminderen zou het antwoord kunnen zijn op al onze problemen. We hebben geen tijd om na te denken. Zo kritisch en mondig als we zijn als consument, zo naïef en onwetend zijn we als mens. Zeg eens eerlijk, hoe vaak kijkt u in de spiegel van uw ziel? Hoe vaak protesteert uw geweten? Mijn geweten protesteert dagelijks, maar het blijft bij een stil protest. Ik maak me geen illusies dat ik de wereld kan verbeteren. Niet in mijn eentje.

Als u denkt dat mijn bijdrage van vandaag daartoe een poging is, dan heeft u het verkeerd. Ik Scepsis wil alleen mensen wakker schudden. Wordt wakker en open uw ogen. Laat uw geweten vrijuit spreken! Het wordt tijd dat we in het Westen onszelf een spiegel durven voorhouden.

Wie een sterke identiteit heeft zal niet bang zijn om in een groter geheel op te gaan. Wie sterk is als individu wil deel uitmaken van een groter collectief. Wie rijk wil zijn, moet juist delen. Nederland lijdt niet alleen aan minderwaardigheidscomplex, maar kampt ook met een nationale identiteitscrisis. De traditie van dubbele moraal, selectieve verontwaardiging en twee maten meten is hét handelsmerk geworden van de westerse beschaving. Grote gevaren liggen voor ons op de loer als we niet inzien wat de consequentie is van ons handelen.

Amerika kweekt eigenhandig terreur om het vervolgens zelf te gaan bestrijden. Bush creëert chaos in de wereld om vervolgens orde te scheppen. Zo behoudt de VS de status van supermacht! Bedrijven ontwikkelen virussen om vervolgens virusscanners aan de man te brengen. Veel mensen zouden ongelukkig worden, en zichzelf kwijtraken in het web van leugens, als ze zouden beseffen wat voor onzichtbare scenario’s zich in het dagelijkse leven ontvouwen. De vele connecties tussen Israël en de VS zijn beangstigend.

De Joden ‘regeren niet de wereld’, maar Israël is wel de baas in Amerika. Het verhaal van de ‘good and bad guys’, zoals we die kennen uit films, is het dagelijkse beleid van het Pentagon. Vroeger waren de vijanden van de cowboys indianen, later zijn het Vietnamezen en Russen geworden (communisten). Nu zijn het Arabieren, de moslims die worden neergezet als ‘de vijand’ in films en computerspelletjes. Het is geen fictie maar werkelijkheid.

Het was John Bolton, die waarschijnlijk de nieuwe VS-ambassadeur voor de VN wordt. De havik, die in 1991, de in 1975 aangenomen VN-resolutie 3379 om zeep hielp, waarin het zionisme werd gelijkgesteld aan racisme. Het is Ariel Sharon die heeft gezegd, dat Israël niet bang hoeft te zijn voor Amerika, omdat Joden Amerika controleren. Het was niet Mahattir van Maleisië, die de halve wereld over zich heen kreeg.

De oorlogen in Irak en Afghanistan zijn slechts het begin van een VS-scenario/doctrine om alle militair strategische plaatsen en olievelden in de wereld te controleren. Onder de vlag van vrijheid en democratie worden nu ook de Kaspische Zee-landen in bezit genomen door multinationals. De strijd tussen China, India en de VS is losgebarsten. De eerste signalen zijn er. Kijk naar Georgië, Kirgizië, Azerbeidjaan, Armenië, Oekraïne. Naar Irak, Afghanistan, Venezuela en Bolivia.

Israël wordt nu ook op de kaart gezet als een belangrijk land waar wetenschappelijke onderzoeken plaatsvinden en geavanceerde producten worden gefabriceerd. Israël doet er alles aan om de bezettingspolitiek van Palestina te bagatelliseren. Er is zoveel meer, dat u niet weet maar wat u wél moet weten om te begrijpen waarom moslimextremisme een reactionair antwoord is, waarom ’terrorisme’ nu vooral uit islamitische kringen komt. Afgelopen zaterdag heeft Dries van Agt een paginagroot artikel laten plaatsen in de Volkskrant met de titel ‘Een schreeuw om recht voor de Palestijnen’.

Wie het artikel leest begrijpt waarom de haat tegen het westen en Israël zo groot is in de Arabische wereld. Conflicten liggen klaar voor export door globalisering. Het is niet meer een ver-van-mijn-bed-show. U kunt niet de ogen sluiten voor gevaren die onze kant opkomen. Er is geen grotere voedingsbodem voor terrorisme dan het onrechtvaardige buitenlandbeleid van het Westen zelf. De schulden van de armste landen worden niet kwijtgescholden uit liefdadigheid. Het past allemaal in de strijd tegen internationale terrorisme. Laat het geweten het geluk zijn van de massa, niet domheid!

Home of Scepsis

http://www.dejongejournalist.nl/index.php?itemid=1921


18 reacties

Slisse · 24 juni 2005 op 11:34

Zeeeer intrigerend.. We want more, we want more, we want more 😉 [color=0033CC]Nice![/color]

Martijn · 24 juni 2005 op 11:40

Ken iemand die het samenvat met: [i]”Zalig zijn de simpelen van geest.”[/i]
En ja, ik denk dat je gelijk hebt. Weliswaar (mi) te veel randinformatie om je punt duidelijk te maken, het is niet echt strak omlijnd. Maar in hetgeen je zegt kan ik me zeker vinden.

[i]Handicapped people, make handicapped faces.[/i] Nu de vraag wie de gehandicapte is.

Chapeau!

Shitonya · 24 juni 2005 op 11:41

O God! 😮

Raindog · 24 juni 2005 op 14:03

Kom ik weer, vermoeid en niet alleen door de hoge temperaturen.

Een typisch stukje zoals we die inmiddels van jou gewend zijn. Het geluid blijft altijd hetzelfde, alleen de verpakking is anders. Je eloquentie is indrukwekkend als gebruikelijk maar er is toch echt meer voor nodig om mij om de tuin te leiden.

Ik ben trouwens wel gefascineerd door je methode die ik geloof ik eindelijk begin te doorzien. Eerst de lezer lokken door hem te scharen onder het zogeheten weldenkende deel van de bevolking want niemand wil nu eenmaal met de Tokkies vereenzelvigd worden. Dan hem activeren door een beroep te doen op zijn immer aanwezig schuldgevoel, al dan niet verhuld onder wat een mens daarvoor zoal gebruikt. Door hierbij wat quasi-intelligente chit chat te bezigen hem tegelijkertijd een volwaardig gevoel gevend wat het schuldgevoel alleen maar versterkt. Wanneer het onbehagen eenmaal naar een groter plan getrokken is moet er natuurlijk een schuldige aangewezen worden en dat is dan waar de lezer zich tegen moet keren. Wie die schuldige is, is net zo verrassend als het geluid dat steeds hetzelfde is.

Het Westen wil als Amerika zijn. Amerika wil de baas zijn. Joden zijn de baas in Amerika. Het is dus toch weer de schuld van die Joden!

De oplossing is natuurlijk de zaligmakende gelijkheid van mensen waarin niemand meer goed of slecht is en waardoor iedereen gewoon goed is omdat er niemand meer is die anders is. Noem het communisme, socialisme of islam. Het is alleen maar meer van hetzelfde: een eentonig en bekend geluid welks enige doel het is de symfonie te elimineren, dit onder het valse voorwendsel dat er pas sprake van harmonie kan zijn wanneer iedereen dezelfde toont blaast: het bekende geluid. Het bekende geluid. Het bekende geluid. Het bekende geluid. Het bekende geluid. Het bekende geluid. Het bekende geluid.

Volgende keer ga ik meteen maar met de Tokkies mee denk ik. Immers, wie ben ik om mij beter dan hen te voelen? Bovendien is er niets doms aan geluk.

Mosje · 24 juni 2005 op 15:40

Je eerste alinea’s zijn sterk. Leuk geschreven, maar vervolgens… Raindog heeft gelijk. Meer van hetzelfde. Ik lees wat ik in je vorige stukjes ook las.

Ma3anne · 24 juni 2005 op 19:04

Lijkt me vreselijk om de waarheid in pacht te hebben en zo intelligent te zijn als jij. Zo ver verheven boven de domme massa. En dat met die hitte.
Biertje?

Troy · 24 juni 2005 op 19:15

[quote]”Domheid is het geluk van de massa”[/quote] Mee eens. Vond em wel een wat te lang, maar hou verder wel van een beetje scepsis.

Dees · 24 juni 2005 op 19:54

Vaak kan ik me best vinden in de inhoud van je schrijven. De toon waarop is mij alleen te. Je zou een goeie gereformeerde dominee kunnen zijn.

Raindog · 24 juni 2005 op 20:28

Je zou een goeie gereformeerde dominee kunnen zijn, òf een goeie radicale imam om zomaar even heel multiculti de beeldspraak nog wat breder te gebruiken en dan wel op zo’n manier dat niemand – heel Hollands en rechtschapen volgens de column – zich tekort gedaan hoeft te voelen.

Wright · 24 juni 2005 op 20:31

[quote](de laatste ’tokkies’ vertrekken met stripboek onder de arm, deur valt dicht.) [/quote]
Vraag me af waarom Bakema nog niet gereageerd heeft? 😛

Je smijt in je column nogal met stellingen, die je verder niet onderbouwd, jammer…

KawaSutra · 24 juni 2005 op 21:24

[quote]In zeven woorden krijgt u de waarheid, de waarheid in een notendop.[/quote]
Heb ik wat gemist? 😕

[quote]Amerika kweekt eigenhandig terreur om het vervolgens zelf te gaan bestrijden.[/quote][quote]maar Israël is wel de baas in Amerika[/quote]

Beetje tegenstrijdig, lijkt me.

Duidelijke stellingname. De geschetste sfeer lijkt een beetje op ‘1984’ van George Orwell.
Toch fictie?

Louise · 24 juni 2005 op 22:09

Je hebt echt wel wat te zeggen al zou een samenvattende versie mijn voorkeur hebben.
Alleen dat zwaaiende belerende vingertje…
daar word ik altijd zo vreselijk tegendraads van 😉

bert · 25 juni 2005 op 01:44

Voor mij is het gewoon teveel van het goede.
Het gaat mijn pet te boven. Ik kan hier helemaal niets mee.

Bakema_NL · 25 juni 2005 op 02:03

[quote]Vraag me af waarom Bakema nog niet gereageerd heeft?[/quote]

Omdat Bakema heerlijk in de bioscoop zat, kijkend naar een verfilming van een stripverhaal……vele malen boeiender dan deze column trouwens, die in zijn lengte niet bijster slim is, kort en bondig slaat meer aan……tenslotte is de massa dom. Gelukkig maar ook, anders zou de wereld bevolkt zijn met slechts intelligente mensen en dan komt er werkelijk niets meer van terecht waarschijnlijk.

Wat betreft het dom consumeren heb je op zich een punt, mensen laten zich vaak nogal gek maken, maken elkaar gek, maar het gaat er maar net om wat je er voor jezelf uithaalt en in hoeverre je je laat meeslepen (door anderen meestal), dat heeft en hoeft verder niets met dom te maken hebben. Het leuke van “intelligente” mensen vind ik altijd dat een hoop van hen zich zo verheven boven de rest voelen, ze hebben alle oplossingen, alleen komt daar als het puntje bij paaltje komt niks of niet veel van terecht.

Het noemen van een stripboek komt al geweldig dom over trouwens, nu we het toch over dom hebben. Het stripboek is namelijk totaal niet populair (meer), dus daar houden die volgens jou domme mensen zich niet mee bezig, misschien had je beter “gamen” kunnen noemen, dan ben je iets meer van deze tijd……maar die dingen zullen wellicht aan je voorbijgaan omdat ze in jouw ogen te dom zijn om je mee bezig te houden.

Verder word natuurlijk weer dat verfoeilijke westen genoemd, de bron van alle ellende. Maar waarom willen die mensen van elders dan toch zo graag hier wonen………..juist, toch die centen, maar wat graag zouden zij zelf willen consumeren als bezetenen, waarschijnlijk nog meer dan “ons”. Hun goed recht, maar die spiegel kun je dus doortrekken tot de gehele mensheid en niet altijd zo simpel met betrekking tot “het westen”.

En John Bolton is trouwens een geweldig striptekenaar…………….vast niet een en dezelfde persoon, die gedistingeerde striptekenaar zal in jouw ogen ook wel dom zijn.

Al met al een vermakelijk stukje met een punt, maar verder inderdaad weer een hoop hetzelfde.

Kees Schilder · 25 juni 2005 op 08:31

Niks nieuws onder de zon.Je kan zo op de preekstoel, wat niet wegneemt dat er waarheid zit in je preek

Dees · 25 juni 2005 op 09:21

[Offtopic][quote]Je zou een goeie gereformeerde dominee kunnen zijn, òf een goeie radicale imam om zomaar even heel multiculti de beeldspraak nog wat breder te gebruiken en dan wel op zo’n manier dat niemand – heel Hollands en rechtschapen volgens de column – zich tekort gedaan hoeft te voelen.[/quote]

Het is bijna kunst om zoveel informatie in 1 zin te stoppen 😀 [/Offtopic]

bert · 26 juni 2005 op 10:31

[quote]Domheid is het geluk van de massa[/quote]
Denk jij dat je zelf wel slim genoeg bent om in 7 zinnen aan te geven hoe deze verziekte wereld verbeterd kan worden? 😕 😕
Het mogen er ook best een aantal meer worden hoor want ik ben toch wel heel benieuwd of je ook positief en opbouwend kunt denken. 😉

Scepsis · 27 juni 2005 op 12:53

Svensk uitspraak “Domheid is het geluk van de massa” zorgt voor cognitieve dissonantie. Het is niet om anderen af te vallen maar ergens op te attenderen. Ik voel mij niet moreel superieur integendeel. Ik ben een van u die het ‘geluk’ deelt. Domheid is het gedeelde geluk van de samenleving, maar we kunnen er tegen ageren.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder