Het is zondagochtend, kwart voor 11. Ik heb net ontbeten en zet de computer aan, kijk op uitzendinggemist.nl en zie dat de aflevering van Pauw en Witteman donderdag 25 oktober op het Internet staat en besluit deze te gaan kijken. Gasten: Gordon, Mozskowicz en Marcel van Dam. De tweede genoemde in dat rijtje spreekt mij erg aan. Na 10 minuten kijken begint business class, dus ik besluit de computer te laten voor wat het is. Maandag ochtend kwart over 11 zet ik de computer weer aan na een lange nacht gewerkt te hebben en kijk de aflevering van Pauw en Witteman verder waar ik gebleven was.

Wat in de loop van het gesprek naar voren komt is dat meneer Mozskowicz de advocaat is van de veertienjarige Turkse jongen die verdacht word de dader te zijn van de steekpartij op het
Technisch College in Amsterdam-Slotervaart.
Wat mij opvalt en waar ik me ontzettend aan irriteer is dat meneer Mozskowicz de dader van het steekincident de rol van slachtoffer in de schoenen wil schuiven. Dit doet hij door het volgende verhaal te vertellen: “3 weken geleden is die jongen op die school gekomen, een relatieve buitenstaander dus. Hij krijgt daar, niet door hem, ellende met een viertal klasgenoten. Het begint met pesterijen, en op de maandag voorafgaande aan de donderdag waarop het incident gebeurde, werd door 1 van de heren een brandende sigaret in zijn gezicht uitgedrukt.
Er waren al pesterijen. Die pesterijen escaleren zp ver. dat het ook verder gaa in de klas. Daar komt ook het pennenverhaal vandaan. Zijn pen en zijn schrift worden afgenomen en naar hem toe gegooid. Hij wordt in de pauzes gestompt en geschopt. En dit escaleert op die donderdag.” Aldus Mozskowicz.

Op de vraag van meneer Pauw of deze jongen betreffende de pesterijen naar de schoolleiding is gegaan geeft meneer Mozskowicz als antwoord: “Dat laat ik in het midden aangezien ik daar nog niet over geïnformeerd ben.

Het scenario dat meneer Mozskowicz probeert te schetsen is om de dader in de slachtofferrol te plaatsen. Erg slim! Daardoor zal deze jongen strafvermindering krijgen. (Hij is ook niet voor niets advocaat)

Wat de feiten zijn is dat deze dader iemand van het leven beroofd heeft. De dader heeft er voor gezorgd dat zijn moeder hem nooit meer in de armen kan nemen, de dader heeft er voor gezorgd dat hij nooit meer kan voetballen. De dader heeft iemand vermoord! Dat zijn de feiten PUNT.
En dan kan meneer Mozskowicz nog een dergelijk leuk praatje houden, maar de maximale straf voor een 14-jarige die veroordeeld word voor doodslag (want zo noemt men dit) is 1 jaar cel. MAXIMAAL, en wat er dan eventueel nog bij zou kunnen komen is 2 jaar plaatsing in een jeugdinrichting.
Hoe het afloopt? Meneer Mozskowicz weet het allemaal zo mooi te brengen, deze jongen krijgt 10 maanden gevangenisstraf, bij goedgedrag is hij na 8 maanden vrij en hij krijgt 2 jaar jeugddetentie.

Na een kleine 3 jaar kan hij weer voetballen en kan zijn moeder hem weer in de armen sluiten.

Sidney de Boer
2-11-1990

Categorieën: Media

3 reacties

Beryl · 6 november 2007 op 11:57

??????? :eh:
Ik heb deze column toch al gelezen? Nog niet zo heel lang geleden…

nighthawk · 6 november 2007 op 13:37

Beetje sloganesk, weinig onderbouw. Is het omdat het over een Turkse jongen gaat, lijkt je nogal aan te grijpen, niet? HOOFDLETTERS KOMEN ZEER AGRESSIEF OVER!!!!!!

Herlezen zou aan te raden zijn, heroverwegen kan nooit kwaad, zeker niet met moeilijke onderwerpen.

[quote]Die pesterijen escaleren zp ver. dat het ook verder gaa in de klas.[/quote]

Allez soit. Verder gaat het er natuurlijk over wat je kan doen met kinderen in gevangenissen en hoe je dat dan later oplost als je ze sowieso terug de maatschappij in moet zien te krijgen.

Ben je wel zeker dat het zondag kwart voor elf was? Dat vond in namelijk wel belang hebben.

lisa-marie · 6 november 2007 op 18:27

Deze column is al voorbij gekomen.
Inderdaad nog niet zolang geleden.
Zo’n 8 dagen geleden om precies te zijn. 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder