,,En ma, heb jij nog iets gekocht op de Crea Doe beurs?” informeren mijn zonen. Ik knik van ja en pak mijn tas om mijn buit te tonen. Voorzichtig pullek ik het plakbandje los ik en stop mijn hand in het papieren zakje. ,,Ik heb een hartstikke leuk gestoffeerd doosje gevonden,”antwoord ik trots. Het wordt doodstil. Verbaasde blikken worden uitgewisseld. Gezichten blijven met moeite in de plooi.
,,Heb jij een gestoffeerd doosje?” mompelt jongste.En dan houden ze het niet meer. Er wordt gejoeld, geproest en gelachen. Mijn oudste stort snikkend ter laminaat. ,, Een gestoffeerd doosje, wat leuk!” Ik haal mijn schouders op; verkeerde opmerking, begrijp ik. Je kunt tegenwoordig ook niks meer zeggen. Voor de echte geïnteresseerden en niet dubbelzinnige denkers: Het is eigenlijk een lucifersdoosje waarin lucifers van 9 centimeter passen. De bovenzijde is bekleed met een fleurig zonnebloemenstofje en de onderzijde is voorzien van effen groen katoen.

Het is een luxe doos want de bovenkant is gevuld met donzig materiaal en de onderkant is extra verstevigd met een kartonnetje. Ik vind het zo ontzettend knap dat iemand zoiets moois kan priegelen. Zelf ben ik een ‘knutselbeet’ met twee duimen die naar rechts wijzen. Vergeleken met mijn prutsstukken, zijn de knip-en-plakwerkjes van mijn kleuterbuurjongetjes, ware kunststukjes. Daarom snappen ze thuis niet wat ik op de Crea Doe beurs te zoeken had.

Maar ik vergezelde buuf, want buuf is wel handig met mesjes, papier, schaartjes en lijm. Bovendien kon ik uitgebreid bewonderen wat ikzelf niet kan maken. Ik voelde me net Alice in Wonderland. Vorken, messen en lepels veranderden in oorbellen, ringen en kettinkjes. Simpele houten doosjes, geverfd in vrolijke kleurtjes, werden voor een flink kapitaal verkocht. Er ging een wereld voor mij open. Ik brak zowat een kies op een bonbon dat van brooddeeg gemaakt bleek en ik ging op de loop voor een levensechte kruisspin gemaakt van friemelklei.

Vol verwondering volgde ik de kunstgrepen van een driedimensionale-kaarten kaartenmaakster. Ze knipte uit een vel drie bijna identieke kerstmannetjes Eentje bleef heel. De tweede had een geamputeerde arm en been en de derde slechts een kop en een buik. Dat triootje werd met een piepklein plakbandje boven op elkaar geplakt. Ik kreeg er de kriebels van. Nee, de pakketaanbieding met gevouwen kerstkransjes, gepatchworkte pieken en kerstmutsen van theezakjes was niet aan mij besteed. Wel viel ik als een blok voor het gestoffeerde doosje.

Trots zet ik het op de tafel en voor de zekerheid geef ik mijn huisgenoten een kleine demonstratie. ,,Voorzichtig aansteken anders vliegt de stof in de fik,” waarschuw ik en schuif het doosje een flink eind open om er een lucifer uit te pakken. Met een vinnig getik valt de inhoud op de grond. Ontstelt draai ik het doosje om en loer in een leeg bakje. Mijn aankoop is ondersteboven gestoffeerd!

Ik voel me een echte knutselkluns die zelfs geen fröbeldoosje kan aanschaffen. En mijn jongens grijnzen: ,, Ma dat heb jij weer. Je kocht precies het enige exemplaar dat werd gemaakt door een knutselmuts met twee linkerhanden!”

Categorieën: Gein & Ongein

Li

Liever gek dan 'grijs'. (O)mama Li doet maar wat. Schrijft voor een scholengroep, een ouderenblad en voor schrijfgroep Undercover. Is na 10 jaar weggereorganiseerd bij het Alphens Nieuwsblad. Werkte 30 uur per week als bovenschoolse coördinator TSO bij SCOPE Scholengroep. Sindskort gepensioneerd.

15 reacties

Ma3anne · 15 december 2004 op 17:05

Een doosje van ‘friemelklei’ lijkt me ook wel wat. 😀
Heerlijk verhaal, Li. Ik hou wel van die zelfspot.

Mosje · 15 december 2004 op 17:22

De dozen vliegen me deze week om de oren. Hier op columnX dan.
Ik word er duizelig van.
Leuk verhaal Li.
😛

sally · 15 december 2004 op 17:50

😀 😀 😀
Ja, in de meeste gevallen is de doos aan de bovenkant gestoffeerd.

Doet me denken aan mijn “slappe zak of harde doos”column.
Altijd weer leuk om te lezen, jouw columns.
liefs Sally

Wright · 15 december 2004 op 18:39

Geweldig Li!:-D
Zullen we binnenkort eens naar Utrecht gaan?
Daar hebben ze het allernieuwste op freubelgebied.

[url=http://www.centraalmuseum.nl/expo/index.php?lingo=NL]creatief met condooms[/url][size=xx-small]
(Even op blauwe pijltje rechts drukken)[/size]

pepe · 16 december 2004 op 06:59

Smakelijk gelachen.
Van knutselen houd ik wel, maar dat gepriegel is ook aan mij niet besteed.
Nu staat de zelfgeknutselde open haard weer voor even vrolijk te branden hier.

viking · 16 december 2004 op 08:51

Een gestoffeerde doos? Mmmm, zolang er geen vreemde kerels in blijken te wonen zal het wel meevallen. 😀

WritersBlocq · 16 december 2004 op 09:42

Een lekker verhaaltje weer, Li!

Kees Schilder · 16 december 2004 op 11:54

jezus Li, hoeveel dozen heb jij? Eerst die spookdoos, nu weer een gestoffeerde doos.Vraag me af wat doos1 en doos 2 hier over te melden hebben 😀
heerlijke column

Fred · 17 december 2004 op 00:25

Zie je wel! Ik dacht het staat fout in het AN maar nu hier ook. Piekerde me suf maar heb het nu toch maar opgezocht. Twijfelde aan mezelf.
Pullek bestaat niet.
Moet vast pulken zijn. Kan gebeuren maar moest het toch opzoeken 😀
Enne ik weet niet hoe het bij jullie is maar bij ons (poepoe) valt de komma buiten de aanhalingstekens en de punt erbinnen. Detailtje.
Ook volgens de schrijfwijzer, mijn bijbel trouwens
[quote],,Heb jij een gestoffeerd doosje?” mompelt jongste[/quote] Na het laatste aanhalingsteken moet nog een komma ook volgens mijn bijbeltje. Dacht eigenlijk zelf dat het vraagteken overbodig was omdat de zoon ‘vroeg’ en het dus logisch gezien een vraaag is dus snappie. Maar vraagteken mag maar wel met een komma.
En nu slapen genoeg gekomma…
Ach het zijn maar details Li.

Fred · 17 december 2004 op 00:27

Oh nee stond geen ‘vroeg’ maar ‘mompelen’ lekker gelezen weer van me. Pffff

doos2 · 17 december 2004 op 01:40

[quote]gemaakt door een knutselmuts met twee linkerhanden!” [/quote]

…hmm, dat doosje zou weleens door mijn moeder gemaakt kunnen zijn…

Voel me erg ’thuis’ in dit verhaal. 😉

groet,
Doos 2

Mien · 17 december 2004 op 09:28

[quote]Zelf ben ik een ‘knutselbeet’ met twee duimen die naar rechts wijzen.[/quote]

Ben benieuwd hoe jij de muis hanteert met twee rechterduimen (als je digitaal op je pc-doos surft).
… enne … een tip … nooit linksaf gaan zonder navigatiehulp?!

Ben op de kleuterschool ooit een week lang ziek geweest van een knutselbeet nadat ik gestoken was door agressieve vingerlijm. Je weet wel die witte lijm die zo lekker ruikt maar slecht smaakt. Een bijzondere ervaring overigens als kleuter
Valt echter in het niet bij ballen uit je oren of neus laten halen door de dokter…(?!)

Prikkelende column Li, complimenten …

Mien (K)leutert

Li · 17 december 2004 op 09:31

Weet je Fred, ik pulk anders dan een ‘normaal’ mens. Dan doe ik er lekker langer over.:-P

[quote]Oh nee stond geen ‘vroeg’ maar ‘mompelen’ lekker gelezen weer van me. Pffff[/quote]

Moet zijn: Oh nee ER stond geen ‘vroeg’ maar ‘mompelen’. Pfff.

[quote]Na het laatste aanhalingsteken moet nog een komma ook volgens mijn bijbeltje.[/quote]

En mijn bijbeltje zegt dat je nog steeds een kommaneuker ben. Of is het komma-neuker? 😀

Fred · 17 december 2004 op 15:35

Ha!!!
Stond weer in een ander bijbeltje.
Aan mekaar dus, of is het elkaar. Lekker kan alle twee

melady · 17 december 2004 op 21:43

[quote] Voor de echte geïnteresseerden en niet dubbelzinnige denkers: Het is eigenlijk een lucifersdoosje waarin lucifers van 9 centimeter passen.[/quote]

Ik denk nooit dubbelzinnig en ben oprecht geïntegreerd in allerhande dozen. Binnenkort laat ik mijn doos ook stofferen..alleen moeten er wel lucifers van 20 cm in passen 😳

Een hele heerlijke leesbare lachwekkende Li!

Melady 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder