Ik zat aan tafel met een lekkere mok koffie, ik moest een boodschappenlijstje maken want de kast was bijna leeg. Pasta, rijst, een half brood, hagelslag.
Langzaam vulde het papier zich en werd mijn hoofd leger; wat opgeschreven is, mag je vergeten. Bij de supermarkt aangekomen kwam ik een kennis tegen, ik groette vriendelijk en knoopte een praatje aan, ik had haar namelijk al een hele poos niet gezien.
“Hoe is het bij jullie?” vroeg ik.
“Drie keer niks” antwoordde ze gelaten.
Ik deed wat lacherig: “Drie keer niks, das nie veul”.
Dát had ik dus niet moeten zeggen, hélemaal fout want dit was voor haar een teken om los te barsten over alle ellende die haar en de haren overkwam.

Toen ik me uiteindelijk los wist te wrikken van haar, en boodschappen kon gaan doen, bleef die zin “Drie keer niks” door mijn hoofd malen. Wat een vreemde uitdrukking is dat toch eigenlijk.
Nadat ik weer thuis was, de boodschappen al opgeborgen had en nog een mok koffie had ingeschonken zat die uitdrukking nog steeds in mijn hoofd. Ik besloot Wikipedia maar eens te raadplegen. En warempel, de uitdrukking stond daar gewoon op mijn beeldscherm.
Drie keer niks stond onder de zogenaamde “modewoorden”. Net als “wil je niet weten”en “niet te filmen”.

Modewoorden of mode-uitdrukkingen zijn woorden of zinsdelen die algemeen gebruikt worden, vaak door een bepaalde sociale groep en meestal wordt het maar een korte periode gebruikt. Sommige modewoorden worden na langdurig gebruik opgenomen in de standaardtaal en komen dan ook in het woordenboek te staan.
Maar een echte omschrijving van de uitdrukking “Drie keer niks” kon ik nergens vinden. Nou is daar natuurlijk makkelijk naar te raden, één keer niks is niks en drie keer niks is natuurlijk nog steeds gewoon niks. Het is een soort krachtterm om aan te geven dat het héél weinig voorstelt.

Dus het is erg cool om drie keer niks te zeggen maar wel je tekst op te pimpen met best wel veel onzin die niet aan de orde is! Het zou zomaar kunnen dat, als we effe dimmen en lekker chillen, dit soort termen over tien jaar gewoon Nederlands zijn.

Categorieën: Thema column

18 reacties

lagarto · 15 september 2007 op 08:13

Voor “tweehonderd procent je stinkende best doen”, is er ook zo één, dat heb jij gedaan en het is je gelukt.
Gefeliciteerd Lagarto

dj_Eddy · 15 september 2007 op 11:11

[quote]Dát had ik dus niet moeten zeggen, hélemaal fout want dit was voor haar een teken om los te barsten over alle ellende die haar en de haren overkwam.[/quote]

Ja, dat zijn altijd vervelende momenten. Die mensen zijn ook nooit geïnteresseerd in anderen. Je krijgt een hoop ellende over je heen en vervolgens gaan ze er weer vandoor. Ik ga daarom alleen nog maar naar supermarkten waar de kans klein is dat ik een bekende tegenkom… 😉

WritersBlocq · 15 september 2007 op 11:12

[quote]één keer niks is niks en drie keer niks is natuurlijk nog steeds gewoon niks.[/quote]

Nee!!!

Eén keer niks = niks
Drie keer niks = drie keer niks

Dat is een groot verschil. Egwel.
“Jij zegt niks” = jij zwijgt
“jij zegt drie keer niks” = je lult* uit je nek

(*m/v)

Hee, leuk verhaal, je had het zonder opdracht niet geschreven, dat is zo het leuke aan die opdrachten.
Drie lieve groetjes, Pauline.

eLGee · 15 september 2007 op 11:25

Erg leuk geschreven! Ik probeer nog wat hippe woorden te vinden om mijn reactie lading te geven, maar de hippe woorden zijn al zo algemeen geaccepteerd, dat ik ze niet vinden kan..

lisa-marie · 15 september 2007 op 13:00

Hij is hartstikke goed gelukt. 😀
Als ik nu de woorden “drie keer niks” gebruik zal deze column in mijn achterhoofd rond zingen.
Ik heb het met veel plezier gelezen.

Dees · 15 september 2007 op 14:09

Oei, dat is dan een modeverschijnsel waar ik aan meedoe, geloof ik.

Toen ik je titel las dacht ik eerst aan die reclame van de kabelgigant. Maar gelukkig, het is een column. Overigens bestaat 1 keer niks niet. Dan is het namelijk gewoon niks. Drie keer niks is daarentegen zo verschrikkelijk niets aan, dat het bijna niet meer te dragen is. Niks met irritatiefactor vermenigvuldigd met twee dus. Ofzo 😀

Prlwytskovsky · 15 september 2007 op 17:31

Laatst ontmoette ik iemand en dat was 10 keer niks. Welke gradatie heeft dat?

lisa-marie · 15 september 2007 op 21:15

Volgens mij is tien keer niks hopeloos 😉

arta · 15 september 2007 op 21:35

Gaaf geschreven, Sim!
Maarre…Ik ga niet chillen en dimmen, hoor!
Ik leet-speak gewoon heavy huiverig!
😀

pally · 15 september 2007 op 23:37

Goed geschreven, Sim en uitstekend aan de opdracht voldaan!
Leuk item , die modewoorden en uitdrukkingen.
‘daar is niks mis mee’ , wordt straks: ‘daar is drie keer niks mis mee’ 😀

groet van Pally, die jouw stokkie al heeft opgepakt en even in de kast gelegd, even maar..

KawaSutra · 16 september 2007 op 01:15

[quote]Langzaam vulde het papier zich en werd mijn hoofd leger; wat opgeschreven is, mag je vergeten.[/quote]
Helemaal waar, prima column Simba!

SIMBA · 16 september 2007 op 08:49

Bedankt allemaal voor de complimenten!
Ik vond het leuk om via een opdracht te werken maar ook erg moeilijk. WB heeft gelijk, ik zou dit zonder opdracht nooit geschreven hebben.
@p: tien keer niks moet je direct dumpen, geen tijd meer aan besteden. 😀
@arta: ben jij trendsetter in modewoorden? 😀
@Pally: niet te lang laten liggen, want 2 weken zijn snel voorbij!

pepe · 16 september 2007 op 09:40

Sim, erg leuk en knap geschreven en ik ben drie keer wijzer nu.
Heel grappig te zien dat je, met een opdracht in he hoofd, anders schrijft.

Li · 16 september 2007 op 10:52

En dan; 3 maal 3 is negen…ook al zo’n uitdrukking waarvan je denkt ‘hoe komen ze eraan’.
Leuke column Simba!

Li

Shitonya · 16 september 2007 op 12:03

Als ik ook nog over dit soort dingen zou nadenken, zou m’n hoofd ontploffen. Simpel, eenvoudig, doch lekker te lezen.

BerntHulst · 27 oktober 2007 op 19:01

Je schrijfstijl spreekt me erg aan! Ik begrijp dat het ‘in opdracht’ was? Des te leuker…

Mup · 7 november 2007 op 20:21

Beter laat dan nooit is al aardig uit de mode,en met mijn eieren na Pasen komen ook,maar wilde toch even ‘een veer in je reet komen stoppen’ voor deze themacolumn,

Groet Mup.

doemaar88 · 29 september 2008 op 16:42

Hij leest lekker weg. Herkenbaar ook, een krachtterm die bij ons ook regelmatig over tafel vliegt 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder