Iedere woensdag kan hij niet wachten tot de school uit is. Snel naar huis, broodje eten en dan door naar het park. Zijn fiets brengt hem daar zo snel als het overige verkeer het toelaat. Achterop zijn fiets ligt het belangrijkste voorwerp van deze middag, zijn voetbal. In het park vervolgt  hij zijn route over het schelpenpad, behendig passeert hij wandelaars en honden om uiteindelijk te stoppen bij een verlaten trainingsveld. De omheinig van het veldje is hoog, maar niet hoog genoeg om hem tegen te houden. Zijn fiets gaat eerst door het frame tegen het hek omhoog duwen net zolang totdat de zwaartekracht hem aan de andere kant komt helpen. Hij volgt daarna met zijn bal.

Zodra zijn voeten het dorre veld raken, verandert zijn wereld. Hij staat nu temidden van een groen tapijt van vers gemaaid gras, met van die patronen erin zoals hij dat altijd op televisie ziet. Zijn versleten schoenen, vale broek en t-shirt maken plaats voor kicksen, in twee verschillende kleuren, en een tenue van het Nederlands elftal. Hij begint met warmlopen, erg belangrijk, hard lopen wordt afgewisseld met korte sprintjes en sprongetjes naar links en rechts. Dan volgt het hooghouden van de bal. Het doel van twintig keer moet nu toch lukken en, op een paar kritische vogels na, heeft niemand commentaar dat de bal twee keer de grond heeft geraakt.

Dan volgen de vrije trappen, waarbij zijn strategisch geplaatste fiets dienst doet als muurtje. Bal na bal wordt op de kruising afgevuurd. Iedere poging is raak en ballen die toevallig niet via de kruising doel treffen, worden gepromoveerd van afzwaaiers naar vooraf ingestudeerd. Missers mogen overnieuw omdat de muur niet goed stond. Het spel vervolgt met het naspelen van legendarische doelpunten uit het verleden, met zijn hoogtepunt de rush van Robben tegen Spanje.  Compleet met eigen commentaar, a la Jack van Gelder, rent hij over het veld, kapt zijn fiets uit en schiet op doel. De tweede poging is raak en blij rent hij richting de tribune waar hij het applaus van het publiek ontvangt, die hebben toegekeken vanaf tribunes die net zo naar de hemel reiken als de bomen rond het veld.

De kerkklok luidt voor het einde van de wedstrijd, tijd om naar huis te gaan. In dezelfde volgorde als dat ze kwamen verlaten het veld, eerst de fiets, dan de bal en dan hij. Als hij op zijn fiets stapt kijkt hij nog eenmaal om naar zijn wereld, een verlaten trainingsveld met dor gras. Volgende week zal het weer veranderen in een bruisend stadion, waarin hij dan zijn debuut zal gaan beleven tijdens de finale van het WK van 2026.

Categorieën: VEC

Marcel075

Marcel is werkzaam als hoofdanalist op een laboratorium in Beverwijk waar (brand)wondgenezing wordt onderzocht. Daarnaast schrijft hij graag columns over het dagelijks leven, de actualiteit en opmerkelijke zaken. Soms serieus, maar altijd met een satirische knipoog. Verder zijn zijn familie en fotografie zijn belangrijkste hobby's.

4 reacties

Mien · 1 juli 2014 op 08:18

Dat belooft voor de toekomst! Gefeliciteerd met de VEC.

troubadour · 1 juli 2014 op 08:19

Een werkelijk prachtige column. Tot tranen toe was ik ontroerd over de wijze waarop je de fantasie van het jongetje tot leven brengt. De verbeeldingskracht van een kind, wat is er mooier dan dat?
Heel goed gedaan!

Nachtzuster · 2 juli 2014 op 18:07

Mooi gedaan. En gefeliciteerd met je VEC! IK moest denken aan een heel jonge Dirk Kuijt, maar dat komt omdat hij mijn favoriet is. Later las ik over een WK 2026. (misschien wel zijn zoon!) Of jouw zoon? Een topper in spé. Eén vraag: wat is een fiets uitkappen? Derde alinea.

arta · 3 juli 2014 op 11:37

Marcel, wát een leuke beeldende, actuele column!
Ik heb desondanks wat feedback: Jouw interpunctie rammelt. Vergeten komma’s, punten waar komma’s horen en vice versa. En publiek… Dat is enkelvoud 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder