De beroemde Duitse schrijver Günter Grass, ‘het geweten van links’, de man die met zijn boeken hele generaties mentaal bevrijdde van het gif van nazisme en nationalisme, heeft als 17-jarig kind ‘vrijwillig’ dienst genomen bij de SS. Bij zo’n schokkende onthulling komen nogal wat gedachten vrij. Allereerst: Grass heeft deze jeugdzonde zelf, uit vrije wil, opgebiecht. Dat hebben veel andere beroemdheden hem niet voor- of nagedaan. Dan de vrijwilligheid waarmee hij lid zou zijn geworden. Ik vermoed dat het niet zo ‘vrijwillig’ was. De hersenspoeling van vrijwel het gehele Duitse volk, de vergiftiging van de jeugd, de weerzinwekkende terreur tegen alles wat Het Beest niet aanstond, de niet te bevatten totalitaire waanzin, de volledige uitroeiing van het vrije, zelfstandige denken, maken van het begrip ‘vrijwillig’ een farce. Zeker, er waren anderen die wél anders kozen en daar zelfs hun leven voor gaven. Deze mensen werden noodgedwongen helden en hun namen zullen voor altijd schitteren. Niet iedereen is echter uit heldenhout gesneden. Als de huichelaars en haters van links echter goede bijbelkenners waren, zouden er maar weinig stenen door de lucht vliegen…

Wat mij vooral bezighoudt, is het besef hoe gruwelijk misdadig en gevaarlijk een totalitaire ideologie is. Of het nu een godsdienst is of een politieke beweging: het individu wordt meedogenloos opgeofferd aan de belangen van Het Geheel. Dat kan de naam dragen van Allah, God, de Partij, de Staat, het Volk, of wat dan ook. Het doet er niet veel toe. Het is een monster dat alles verslindt, omdat het een onstilbare honger heeft. Honger maar macht. Niets of niemand mag Het Beest, het Monster, in de weg staan. Het zijn alleen de allersterksten van geest die zich te weer stellen en blijven stellen, desnoods tot de dood erop volgt. Daarom moeten we zorgen dat dit Beest nooit meer uit zijn kooi komt. Het nestelt zich namelijk niet alleen in regeringsgebouwen of andere imposante architectonische hoogstandjes, maar ook en vooral in hoofd en hart van de mens. Als die eenmaal door zijn kwade dampen vergiftigd zijn is er geen houden meer aan. Dan branden eerst boeken en vlaggen en daarna mensen.

Ik ben blij dat Grass de moed heeft gehad zijn geheim te onthullen. Hij laat daarmee zien dat het nazisme iedereen kan vergiftigen en gek maken. Hopelijk heeft zijn lidmaatschap van de meest beruchte terreurgroep uit de geschiedenis dan toch nog enige zin gehad. Een zin die hij waarschijnlijk nooit had willen schrijven, maar die wel degelijk past in zijn oeuvre, dat gericht is op bevrijding van de mens.

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Maatschappij

9 reacties

klapdoos · 18 augustus 2006 op 10:29

Helemaal mee eens, alleen is het nu een andere God die mensen vergif laat innemen, en ons door de strot wil duwen door radicale mesjoggenen, maar laten we vooral niet vergeten dat het merendeel van de Moslims net zo netjes zijn als de buren naast een ieder om ons heen. Het dreigen en discrimineren is weer hevig aan de gang. En wat zij willen bereiken is het beest weer in ons losmaken, en niet in vrede laten rusten…
Leny 😕

Martijn · 18 augustus 2006 op 10:41

In principe ben ik het met je eens, maar als Gunther in principe zijn mond had gehouden, had er geen haan gekraaid. Ik bedoel, nu hij [i]uit[/i] principe zijn mond open heeft gedaan, is het voor mij net iets te makkelijk biechten. ‘Even’ sorry zeggen, en huppakee. [i]Hij[/i] is er nu van af. Zeker met zo’n en masse instemmend en warm Ja, wat goed van je. Hij heeft er wel erg lang mee gewacht. Anderzijds zullen schaamte en dergelijke hem zeker parten hebben gespeeld. Sta er een beetje dubbel in geloof ik. Maar daar zal de heer Grass weinig boodschap aan hebben..

Literator · 18 augustus 2006 op 20:12

Wat Günther Grass aan te rekenen is, is juist dat hij zich als ‘links’ geweten ontwikkelt heeft, waarbij links geweten vertaald kan worden met ‘iemand die anderen voor Nazi uitscheld/c.q. hen verwijt Nazi te zijn geweest -of ze het nu zijn geweest of niet-‘, want dat is hypocriet. Voor mij geldt dus, dat er weer een hypocriet ontmaskerd is en dat vind ik altijd wel grappig.

Ik vraag me af voor hoeveel meer mensen dit opgaat. Misschien voor jou ook, Jan? De hypocrisie dan. Niet het lidmaatschap van de SS. Daar ben je te jong voor.

KawaSutra · 19 augustus 2006 op 03:56

Ik vind dit weer een prima column.
Het stoort mij als mensen decennia later afgerekend moeten worden op keuzes die ze op zeer jonge leeftijd in de naïviteit van dat moment hebben gemaakt. Als het inderdaad al een keuze was. En bovendien kan het best zijn, maar dat weet ik niet, dat de betreffende persoon gedurende die periode de ogen zijn geopend en is gaan nadenken over waar hij mee bezig was en vervolgens de juiste keuze heeft gemaakt. Om daar nu over afgerekend te worden?

Doet me heel sterk terugdenken aan de ‘affaire’ [url=http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Aantjes]Aantjes[/url]. Wat die man dan ook ten onrechte verzwegen zou hebben (wat niet is gebleken), feit voor mij is dat zijn denkbeelden in het proces van volwassen worden volledig ten goede zijn gekeerd. Jammer dat hij op zo’n wijze de politiek vaarwel heeft moeten zeggen, puur vanwege een verkeerde keuze op achttienjarige leeftijd binnen een foute normatiek.

Dees · 19 augustus 2006 op 10:18

Het laat misschien juist zien dat je geweten zich beter kan ontwikkelen als je grove fouten hebt gemaakt, waar je voor jezelf verantwoording moet afleggen. En toch zou ik er meer respect voor hebben gehad als hij deze verrassing niet bewaard had tot deze eeuw… Het geweten van Duitsland genoemd worden en altijd weten dat je die titel niet onverdeeld verdiend hebt, dat is wel dubbel, zal ook een extra last zijn geweest.

Je hebt trouwens blijkbaar je eigen prive criticus op CX. Wat een eer 😉

Literator · 19 augustus 2006 op 16:47

[quote]Je hebt trouwens blijkbaar je eigen prive criticus op CX. Wat een eer [/quote]

Tja, als iemand je uitscheldt voor neo-nazi, crypto-fascist en pseudo-nazi en suggereert dat je grootvader bij de SS zat en je wel betrokken moet zijn bij het Amerikaanse complot 9/11, enkel en alleen omdat je het met enkele van zijn uitlatingen niet eens bent, dan schept dat een band hè.
Bovendien wil ik er bij zijn als het gedoe met auteursrechten op deze teksten -hij plaatst ze in de krant en op twee verschillende websites, waaronder deze, die elk de rechten claimen- in zijn plagieerende gezicht ontploft. Het zijn de kleine dingen die het leven dragelijk houden, zeg maar 😉
Jeder braucht ein Hobby, nicht? Mensen pesten die zonder enige kennis van zaken de grootste onzin verkondigen is altijd leuk.

Literator · 19 augustus 2006 op 16:49

Dat én het feit dat deze website altijd ‘bedankt voor Uw bijdrage zegt’… Zó vriendelijk, ik word er warm van… 😀

Prlwytskovsky · 19 augustus 2006 op 16:51

Aantjes ach ja, wan hören wir endlich wieder so eine stimme??

Ma3anne · 20 augustus 2006 op 12:39

Ik was zo ondersteboven van dit nieuws, dat ik niet meer weet wat te denken…..

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder