Dit weekend was ik met mijn man in een restaurant. Aan het tafeltje tegenover ons zat een stelletje waar ik het mijne van dacht. Ik kijk mijn man aan en hij zegt: ‘Tja Wen, op ieder potje past een dekseltje’. Later zat ik nog wat na te denken over deze opmerking. Wat past, dat past, maar waarom zijn er dan toch nog zoveel potjes, die altijd op zoek blijven gaan naar een ander dekseltje?

Zo ook een goede vriendin van mij. Een tijdje geleden is ze vreemdgegaan. Ze is zo dom geweest te denken dat het echte liefde was en nog dommer om zichzelf te laten betrappen. Van huis uit heb ik altijd meegekregen dat ‘het gras bij de buren altijd groener lijkt’. Iedereen in een relatie weet, dat je vroeg of laat deze opmerking even ter harte moet nemen. Zij heeft hier duidelijk niet van geweten of ze was het even vergeten. Uren heb ik met haar gepraat en ik ben er in al die tijd nooit achtergekomen wat nu precies haar drijfveer is geweest. Natuurlijk is er veel gedonder geweest, maar ze heeft geluk gehad. Haar man heeft haar vergeven en als ze er nu aan terugdenkt, weet ze niet eens meer wat ze ooit in die andere kerel heeft gezien.

Voor alle mensen die net zo onwetend zijn als mijn vriendin (ik geef haar het voordeel van de twijfel), laat ik hierbij een wijze les achter.
Mocht je er ooit over denken een ander kleur dekseltje te nemen, bedenk dan goed dat ook deze kleur op een gegeven moment gaat vervelen. Je kunt beter proberen je eigen dekseltje in de kleur te schilderen die je op dat moment wilt. Zo kun je eindeloos lang genieten van een en hetzelfde dekseltje.


21 reacties

Eddy Kielema · 16 september 2005 op 17:07

[quote]Je kunt beter proberen je eigen dekseltje in de kleur te schilderen die je op dat moment wilt. Zo kun je eindeloos lang genieten van een en hetzelfde dekseltje.[/quote]
Ondanks je goede bedoelingen, vind ik je advies wel een beetje een open deur. Bovendien ben ik nooit zo goed geweest in schilderen.. 😛

WritersBlocq · 16 september 2005 op 18:04

[quote]Je kunt beter proberen je eigen dekseltje in de kleur te schilderen die je op dat moment wilt. [/quote]
Hoi Wendy, ik weet dat je dit advies heel goed bedoelt, maar ik lees het als volgt:
Verander de ander in de kleur die op dat moment bij je past. Iemand veranderen vind ik niet goed. Je aan elkaar aanpassen, okee, maar veranderen, nee. Groetje, Pauline.

Bakema_NL · 16 september 2005 op 19:19

Ik sluit me bij Writersblocq aan, iemand veranderen doe je niet. Iedereen zal wel zijn/haar mankementjes hebben, maar ook die hebben hun charme vaak. Ik zou niet willen dat mijn eigen vrouw een ander karakter zou hebben, ik neem haar zoals ze is……….en omgekeerd ook en dat wil helemaal wat zeggen. 😛

Outsider · 16 september 2005 op 20:14

Ik denk dat WB en Bakema wel gelijk hebben. Het is niet zo zeer dat men de fouten van de partner niet zou mogen veranderen, het is meer dat het niet kan. Ik denk dat velen een huwelijk of relatie zijn begonnen met het idee: die vervelende trekjes van hem of haar verander ik wel, maar dat lukt denk ik bijna nooit. Het eerste deel van de les, dat men zijn of haar partner trouw moet proberen te blijven, lijkt mij wel een wijze les.

Eddy Kielema · 16 september 2005 op 20:18

[quote]Je aan elkaar aanpassen, okee, maar veranderen, nee[/quote]
Volgens mij bedoelt Wendy dat je je partner met een beetje fantasie moet bekijken, maar ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben…

wendy77 · 16 september 2005 op 20:21

Precies Eddy.
Ik bedoel ook niet dat je je partner moet veranderen, maar als er dingen zijn die even niet goed lopen (op wat voor gebied dan ook), dat je er met elkaar over moet kunnen praten. Ik denk dat dat in veel relaties niet gebeurt, zodat ze op zoek gaan naar iets anders.
Blijkbaar heb ik dit niet goed verwoord.

Mosje · 16 september 2005 op 21:07

Je stukje komt erg belerend over. Komt door woorden als “laat ik hierbij een wijze les achter” en “Bedenk dan goed”.
Dat heeft op mij een averechtse uitwerking. Ik ga vanavond nog een leuk gekleurd dekseltje zoeken. Wat zeg ik? Wel twee als ik de kans krijg.
😀

momentje · 16 september 2005 op 21:30

Hier kan ik me dus nijdig over maken. “dekseltjes verven”, “het gras….”, “praten als het even niet goed gaat op voor wat gebied dan ook..”enz. Je vriendin is vreemd gegaan, maar waar is haar man in dit verhaal? Wat deed hij om zijn potje weer een ander kleurtje te geven? Als ik iets geleerd heb, is het wel dat je nooit binnen de 4 muren van een relatie kunt kijken! Dus a.u.b. de volgende “wijze les” graag van 2 kanten belicht.

Ma3anne · 16 september 2005 op 22:58

Moraal van het verhaal: maak nooit een potje van je dekseltje.

Louise · 17 september 2005 op 07:49

Een wijze les misschien, maar dan alleen in theorie. In de praktijk wordt er namelijk helemaal niet nagedacht als er nieuwe dekseltjes worden uitgeprobeerd 😉
Op zulke momenten is het gras altijd groener dan groen…

Dees · 17 september 2005 op 08:32

Wat als je een pot verf bent, dan heb je maar één kleur uit te delen!

Goedbedoeld stukje waarschijnlijk, maar ook ik houd niet zo van de luister-naar-mijn-wijze-woorden columns. En om een vriendin onwetend te noemen, ach, komt ook een beetje onaardig over. Jij weet het beter, maar ja, dat is wellicht stukken makkelijker vanaf de zijlijn.

Volgende keer beter 🙂

wendy77 · 17 september 2005 op 10:09

Jammer dat het stukje niet goed wordt ontvangen. Het was niet belerend bedoeld en naar mij luisteren moet niemand……
Gelukkig is deze column op een andere site beter ontvangen, anders zou ik helemaal ontmoedigd zijn geraakt om ooit nog iets te schrijven 😉

bert · 17 september 2005 op 11:22

Ach Wendy, ondanks dat ik het met bovenstaande reacties eens ben, is het jammer dat jouw goedbedoelde raad in deze column niet overkomt.
Ik vind dat je gewoon moet blijven schrijven en dat je ook je eigen mening moet blijven geven. De reactie van de lezers moeten je nooit doen stoppen met schrijven, zeker niet als het één column betreft.
Mijn eigen idee over het “potje en dekseltje” verhaal is dat je gevoelsmatig meer aan je eigen potje moet bijschaven om aan je relatie te werken. Dan kleurt het dekseltje na verloop van tijd meestal ook wel iets bij. 🙂 🙂 🙂
Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Kees Schilder · 17 september 2005 op 14:49

Bij mij komt hij wel over hoor.Goed geschreven.
Maar even wat anders:
[quote]‘Tja Wen, op ieder potje past een dekseltje’. [/quote]

Weet jij misschien of ze later op de avond ook op zoek naar condooms waren?

KawaSutra · 17 september 2005 op 17:13

Sommige dekseltjes raken lamgedraaid en dan passen ze niet meer. Dan moet er toch een nieuw passend dekseltje gevonden worden.
Er is een tijd geweest dat een dekseltje van een andere kleur niet getolereerd werd maar gelukkig mag je nu kiezen tussen diverse kleuren: blank, bruin, rood of geel. De laatste decenia zijn er ook heel veel kleurschakeringen bijgekomen en zijn ze te vinden in allerlei soorten en maten.
Op internet kun je nu ook dekseltjes vinden of evt. ruilen. Even de juiste maten van het potje vermelden, succes verzekerd. Dus idd. op ieder potje zou een dekseltje moeten passen.

Helaas zijn er ook potjes met fabricagefouten, die zijn niet mooi rond waardoor het onmogelijk is er een dekseltje op te draaien. Dat lukt alleen met grof geweld waardoor het dekseltje vaak zwaar beschadigd raakt en de inhoud van het potje bederft.

Sorry Wendy, mijn fantasie sloeg even op hol. Volgens mij heb je weer heel wat dekseltjes los gemaakt die vast waren gaan zitten. Blijf vooral schrijven. 🙂

Troy · 17 september 2005 op 17:48

Hoi Wendy,

Mag ik jou dan ook even een wijze les brengen: wat je ook schrijft en wat lezers er ook van mogen vinden, word nooit ontmoedigd door kritiek en blijf gewoon doen wat je leuk vindt. Als ik me door de jaren heen ook altijd wat van de reacties van lezers had aangetrokken, had ik ook al lang mijn pen aan de wilgen gehangen….;-)

Ik begrijp verder wel wat je wilt zeggen: zie je partner steeds weer vanuit een ander licht. Ontdek steeds weer nieuwe dingen. Zo blijft die persoon interessant en vanuit iedere lichtinval heeft hij/zij weer een andere kleur…Toch? 🙂

Grt Troy

Outsider · 17 september 2005 op 18:24

[quote]Mag ik jou dan ook even een wijze les brengen: wat je ook schrijft en wat lezers er ook van mogen vinden, word nooit ontmoedigd door kritiek en blijf gewoon doen wat je leuk vindt. Als ik me door de jaren heen ook altijd wat van de reacties van lezers had aangetrokken, had ik ook al lang mijn pen aan de wilgen gehangen….[/quote]
Hulde voor deze wijze woorden, Troy. Nu is iedereen op deze site nog redelijk mild in zijn of haar kritiek, maar op een andere site kreeg ik dingen te horen als: ‘sodefuck een heel eind op, zeikstengel’ en ‘jouw werk is nog moeilijker te consumeren dan een hondedrol.’ Maar ik schrijf nog steeds.

wendy77 · 17 september 2005 op 20:02

[quote]Bij mij komt hij wel over hoor.Goed geschreven[/quote]
Dank je!
[quote]Weet jij misschien of ze later op de avond ook op zoek naar condooms waren? [/quote]
haha, best kans voor ja, zo goed heb ik ze nou ook weer niet bekeken

[quote]Mijn eigen idee over het “potje en dekseltje” verhaal is dat je gevoelsmatig meer aan je eigen potje moet bijschaven om aan je relatie te werken. Dan kleurt het dekseltje na verloop van tijd meestal ook wel iets bij. [/quote]
Je hebt helemaal gelijk. Bij jezelf beginnen is een must!

[quote]Sorry Wendy, mijn fantasie sloeg even op hol. Volgens mij heb je weer heel wat dekseltjes los gemaakt die vast waren gaan zitten. Blijf vooral schrijven.[/quote]
Mooie fantasie, misschien iets voor je volgende column?? 😛

[quote]Ik begrijp verder wel wat je wilt zeggen: zie je partner steeds weer vanuit een ander licht. Ontdek steeds weer nieuwe dingen. Zo blijft die persoon interessant en vanuit iedere lichtinval heeft hij/zij weer een andere kleur…Toch?[/quote]
Je had het niet beter kunnen verwoorden. Is precies wat ik bedoel en bedankt voor je wijze les. Aan zulke lessen heb je tenminste wat.

Outsider, ik hoop dat ik zo’n harde huid krijg, als jij hebt 😉

klungel · 17 september 2005 op 20:39

[i]Geeft ff een potje twee componentenhars aan Wendy[/i]
Twee maal daags smeren voor een week en je wordt zo hard als een kogel 😀

melady · 18 september 2005 op 01:19

[quote]Gelukkig is deze column op een andere site beter ontvangen, anders zou ik helemaal ontmoedigd zijn geraakt om ooit nog iets te schrijven [/quote]

Dus jij eet ook van twee walletjes? 😀

wendy77 · 18 september 2005 op 12:16

😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder