Ik had een vreemde droom. Ik liep langs het strand, er stond een stevige wind . Keek omhoog en zag een klein zwart vlekje op de waterige zon die net boven de steile wanden van de kust uitstak. De wind speelde met een wat versleten zwarte hoed . Hij waaide omhoog en kwam vast te zitten in de kruin van een hele hoge boom. Ik leunde wat tegen een vlaggemast . De vlag was gehesen en de wind had deze al helemaal aan flarden gewaaid. Déjavu. Ik ben hier eerder geweest. Ik stond hier op dezelfde plek alleen regende het pijpestelen. Ik word er duizelig van , alles begint te draaien en te tollen. Wanneer stopt deze waanzin? Ben ik dan gedoemd om voor eeuwig pijn te lijden ?

Het is alsof mijn ziel uit mijn lijf gezogen wordt door de aanhoudende koude wind.
Ik zie mezelf oud worden, gevangen in één van de steile klifwanden hier langs deze verlaten kust. Een fossiel in de tijd. Gevangen, als een dode zalm in een bevroren waterval. Ik ben alles en iedereen, ik ben overal en nergens. Ik ben de walvis die door het springtij op het strand gesmeten wordt. De vlinder gevangen in het web van een spin.

Déjavu. Ik ben hier eerder geweest. Ik stond hier op dezelfde plek alleen regende het pijpestelen. Ik word er duizelig van, alles begint te draaien en te tollen.
Wanneer stopt deze waanzin? Ben ik dan gedoemd om voor eeuwig pijn te lijden ?

Ik zie de dode koning op zijn troon, de ogen uitgerukt. Een blinde man loopt langs mij heen. “Wie ben je ? ” Vraag ik hem. “Ik ben op zoek naar het licht aan het einde van de tunnel ” antwoordt hij. Ik loop duizelig verder en zie een man op een gouden bed. ” Ik ben rijk ” roept hij. Naast hem op een stoel zit een skelet op een korst brood te knabbelen. Hij stikt er bijna in. Ik zie een rode vos die aan de jagers probeert te ontkomen. Een meeuw met een gebroken rug. Een zwarte vlek op de zon. Net als gisteren.

Déjavu. Ik ben hier eerder geweest. Ik stond hier op dezelfde plek alleen regende het pijpestelen. Ik word er duizelig van, alles begint te draaien en te tollen. Wanneer stopt deze waanzin? Ben ik dan gedoemd om voor eeuwig pijn te lijden ?

De wereld draait aan mij voorbij. Ik sta in het middelpunt , het oog van de storm.. Ik zie alles, weet alles, voel alles. Ik ben de alfa en omega. Alles is één , oneindig en eeuwig.

Eeuwig pijn

Categorieën: Thema column

Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

10 reacties

arta · 28 april 2008 op 08:55

Toen ik dit las dacht ik: is dit nu een (vrij)vertaalde songtekst of een zelfgeschreven? Ik denk het laatste want ik heb geen idee welk lied of zanger dit is… (En bij googlen op een paar woorden kwam ik uit bij psalm 52 en het zondaarsgebed)
Een wilde gok: Love hurts van Nazareth.
:dj:
Meeslepend geschreven, GOM!

Dees · 28 april 2008 op 09:46

Tsja, bedoel je nu de versie gezongen door de vrouw, of de versie gezongen door de juten? 😀

pally · 28 april 2008 op 09:56

Dit is waarschijnlijk een songtekst, maar ik kan hem niet pakken, dacht nog even aan Yesterday, maar de troubles zijn niet far away hier. Of een song van Leonard cohen.
Ben benieuwd…. Overigens prachtig stukje, hoe dan ook,

groet van pally

Mosje · 28 april 2008 op 11:37

Mooi gedaan Grumpy-old. Het duurde even voor het kwartje viel, maar ja, das de leeftijd zullen we maar zeggen. Van mij en jou en van die artiest.
😉

@edit: @dees: de vrouwenversie ken ik niet

Dees · 28 april 2008 op 12:57

ah soms lijkt het niks te schelen en soms istiedaardanweer; de generatiekloof 😀

ik stuur hem je wel op mos…

Neuskleuter · 28 april 2008 op 17:19

Ik zou er zelf niet opkomen, dus heeft Mosje me even uit de brand geholpen. Mooi geschreven, nu ik de songtekst ernaast heb gezien, valt het samen helemaal op zijn plaats.

Troy · 28 april 2008 op 18:59

Ik heb geen idee welk nummer dit is. Hou me niet te lang in spanning, GOM. 😉

Anne · 29 april 2008 op 17:17

Wie wat waai weg. Geen idee.

Prlwytskovsky · 30 april 2008 op 00:58

De vlag gehesen? Is het de Internationale, van de rooie?

Grumpy-old · 1 mei 2008 op 12:53

Allemaal bedankt voor de fijne reacties.

Het gaat hier om een zeer vrije interpretatie van het nummer KING OF PAIN door THE POLICE

There’s a little black spot on the sun today
It’s the same old thing as yesterday
There’s a black hat caught in a high tree top
There’s a flag-pole rag and the wind won’t stop

I have stood here before inside the pouring rain
With the world turning circles running ‘round my brain, I guess I’m always hoping that you’ll end this reign.But it’s my destiny to be the king of pain

There’s a fossil that’s trapped in a high cliff wall. There’s a dead salmon frozen in a waterfall
There’s a blue whale beached by a spring tide’s ebb. There’s a butterfly trapped in a spider’s web

I have stood here before inside the pouring rain
With the world turning circles running ‘round my brain,I guess I’m always hoping that you’ll end this reign. But it’s my destiny to be the king of pain

There’s a king on a throne with his eyes torn out
There’s a blind man looking for a shadow of doubt
There’s a rich man sleeping on a golden bed
There’s a skeleton choking on a crust of bread

King of pain

There’s a red fox torn by a huntsman’s pack
There’s a black-winged gull with a broken back
There’s a little black spot on the sun today
It’s the same old thing as yesterday

I have stood here before inside the pouring rain
With the world turning circles running ‘round my brain, I guess I’m always hoping that you’ll end this reign. But it’s my destiny to be the king of pain

King of pain
I’ll always be King of pain

Greetz
Grumpy

Geef een reactie

Avatar plaatshouder