Eindelijk kan ik me waarlijk een Europeaan voelen. Ik heb mijn medestanders gevonden. Een derde van de Europeanen blijkt te weten dat de zon om de aarde draait en niet andersom. Met deze groep geestverwanten durf ik de toekomst van een feodaal Europa wel aan. Gezamenlijk zullen we een grondwet in elkaar knutselen die er niet om zal liegen: we beginnen gewoon weer daar, waar Galileo Galilei de boel in de war schopte. Back to the past et in saecula saeculorum. We beginnen met het afschaffen van de euro en de herinvoering van de gouden dukaat. In het Europees Parlement zal het Algemeen Beschaafd Latijn de voertaal zijn.
Steden zullen worden ommuurd als beschermingsmaatregel tegen terrorisme. Boeren, burgers en buitenlui zullen hun geliefden en bezittingen verdedigen met goedendag, hellebaard en morgenster.
Door middel van wagenspelen worden we op de hoogte gehouden van de schaarse nieuwsberichten en minstrelen zullen het volk vermaken met smeuïge ballades over Euro-adel en andere soapsterren.
Onze columns zullen we weer met de hand schrijven en verluchtigen met kleurrijke miniaturen, die we niet jatten van internet.
Hoofse liefde zal weer opbloeien en de prinsen op witte paarden zullen voor het oprapen liggen. Maagdelijke jonkvrouwen doden hun tijd met borduren en het zoeken naar de sleutel van hun kuisheidsgordels. Ridders gaan weer op kruistocht en wie daar niet van gediend is wordt non.

Hoe overzichtelijk zal het allemaal weer zijn. Geen fileproblemen, geen referenda, geen handsfree mobiele telefoons meer. Geen technologie en vooral geen media.
Ach, de Middeleeuwen. Die tijden waren ook niet alles. Ik sla maar een slag ergens op een punt in de geschiedenis waar het fout ging en waar we het anders hadden kunnen doen met zijn allen.
Met zijn allen. Ik geloof er haast niet meer in. Steeds vaker zou ik het liefst in mijn eentje de rest van mijn leven invulling willen geven.
Gewoon ’s morgens wakker worden en alles vergeten zijn. Gewoon ontzettend dom zijn en dat niet eens van mezelf weten. Gewoon opnieuw beginnen als een blanco blad.

We zitten gevangen in de waanzin der tijd en vluchten kan niet meer.
Maar gelukkig heb ik mijn fantasie en mijn dromen en daarmee overleef ik wel, hoop ik.
Vanaf vandaag zal mijn zon om mijn aarde draaien.

Galileo Galilei? Europa?
Nooit van gehoord!


21 reacties

WritersBlocq · 15 juni 2005 op 13:08

Hoi Ma3, ik dacht eventjes dat het weer een politieke column zou worden, maar jouw persoonlijke tint maakt er een prachtverhaal van.
[quote]Gewoon ’s morgens wakker worden en alles vergeten zijn. Gewoon ontzettend dom zijn en dat niet eens van mezelf weten. Gewoon opnieuw beginnen als een blanco blad.[/quote]
Tjsa, als we dat bereikt hebben – zonder het te weten uiteraard – is dat ook weer heel verdrietig voor de omgeving. Zucht… het is ook nooit makkelijk…
Liefs, Pauline.

Louise · 15 juni 2005 op 13:46

Ik zag deze in de wachtrij en ik was helemaal verkocht.
Werkelijk top!
En ik kan niet eens precies zeggen waarom. Misschien de eenvoud, misschien de vergelijkingen of misschien wel het ingetogen strijdlustige (kan dat samen? wel hè)

Mosje · 15 juni 2005 op 13:46

Prachtige opsomming in de tweede alinea.
Je vergeet één ding: heksen gingen toen op de brandstapel….
😛

Wright · 15 juni 2005 op 14:19

Klasse column, Ma3!
[quote]Hoofse liefde zal weer opbloeien en de prinsen op witte paarden zullen voor het oprapen liggen. Maagdelijke jonkvrouwen doden hun tijd met borduren en het zoeken naar de sleutel van hun kuisheidsgordels. Ridders gaan weer op kruistocht en wie daar niet van gediend is wordt non.[/quote]
Dat zijn nog eens tijden,….zucht.

Mosje · 15 juni 2005 op 14:31

[quote]Dat zijn nog eens tijden,….zucht.[/quote]Nou Wright, de boel niet overromantiseren hoor. Stel nou eens dat je dat sleuteltje niet kunt vinden.
😛

KingArthur · 15 juni 2005 op 14:48

Mooi, mooi, mooi.

WritersBlocq · 15 juni 2005 op 14:53

[quote]Hoofse liefde zal weer opbloeien en de prinsen op witte paarden zullen voor het oprapen liggen. [/quote]
Toen waren het hufters van knollen die de mooie prinsen eraf bokten… en wij maar rapen!

bert · 15 juni 2005 op 14:56

[quote]Steden zullen worden ommuurd als beschermingsmaatregel tegen terrorisme.[/quote]
Dan zal de tolheffing toch wel worden ingevoerd!

Ouderwets originele column over een actueel onderwerp!

champagne · 15 juni 2005 op 16:14

Mooie column, Ma3anne!

Maar of ik mezelf nou bordurend, lijdzaam afwachtend op mijn heer zijn thuiskomst wil terugvinden? Dacht het niet! En dan heb ik het nog niet eens over een kuisheidsgordel 🙁

Dees · 15 juni 2005 op 16:17

Goh Ma3,

Wat schrijf jij prachtige columns de laatste tijd. Wat in kwantiteit ‘mist’, maak je dan weer goed in kwaliteit. Petje af, heb ervan genoten.

Grtz,

Dees

Troy · 15 juni 2005 op 17:29

Mooie column. Maar Latijn als voertaal? Liever niet. Voor de rest hou ik wel van het romantische plaatje dat je schetst. Ik wacht nog steeds op de uitvinding die alle grenzen definitief zal doorbreken: de tijdmachine:-)

Grt Troy

Kees Schilder · 15 juni 2005 op 17:54

Heel mooi Ma3.Heel mooi!

KawaSutra · 15 juni 2005 op 18:28

[quote]Steeds vaker zou ik het liefst in mijn eentje de rest van mijn leven invulling willen geven.[/quote]
Ik kan me het gevoel voorstellen maar na een tijdje zul je toch weer terug verlangen naar al die verschillende meningen waar je dan weer lekker ouderwets tegen in kunt gaan. Oh ja, je weet het niet van jezelf hè? Ik zou toch maar kiezen voor de fantasie. 🙂

Goeie column, Ma3, ik fantaseer met je mee. 🙂

Bakema_NL · 15 juni 2005 op 18:50

Fantasie en droomwerelden zijn inderdaad leuk om in weg te zakken…..maar die middeleeuwen zijn dat eigenlijk ook, al hebben ze echt bestaan, maar zoals we er nu vaak over denken is te geromantiseerd, maar wel leuk. Misschien dat over een jaartje of 1000 er wel mensen zijn die in onze wereld van nu wegzakken en er een zwaar geromantiseerd beeld van hebben, van die sukkels die dachten dat de zon rond de aarde draait……….even vooropgesteld dat de mensheid die 1000 jaar gaat halen, dat is natuurlijk maar de vraag.

Domicela · 15 juni 2005 op 19:27

[quote]Door middel van wagenspelen worden we op de hoogte gehouden van de schaarse nieuwsberichten en minstrelen zullen het volk vermaken [/quote]

Leuk stukkie, maar waren de wagenspelen niet van de Romeinen en de minstrelen in de middeleeuwen … ben een zeurende geschiedfreak, noem het maar studiedeformatie!

Raindog · 15 juni 2005 op 20:21

Ma3, van de ‘maatschappelijke pokdaligheid’ naar een volstrekt overgeromantiseerd beeld van de middeleeuwen? Je wordt bedankt want ik doe mee. Helmpje af voor deze column.

Ik heb inmiddels een koerier naar de jongens van Monty Python gestuurd met de boodschap dat ik mee kom helpen zoeken naar de heilige graal. Het is tijd om te lachen, in de zon, waar we omheen draaien….

melady · 15 juni 2005 op 21:36

Nos inter nos! prachtig geschreven 😀

Ma3anne · 15 juni 2005 op 22:11

@WB: Wat ik mede bedoelde met die ‘vergetelheid’ heb jij opgepikt tussen alle gekheid door. Dat verraste me meteen al.

@Loutje: Ingetogen strijdlustig. Mooi! Ik wist niet dat ik dat in me had. 😉

@Mosje: De inquisitie heb ik er met opzet buiten gelaten. heb het niet zo op brandstapels.

@Wright: Zucht je van opluchting dat je geen kuisheidsgordel aanhoeft of omdat die prinsen voor het oprapen liggen?

@King: Voor jou breken dan ook weer ouderwets gezellige tijden aan. Jij krijgt als eerste subsidie voor de aanschaf van een ronde tafel.

@Bert: De vacature van tollenaar staat nog open. iets voor jou?

@Champ: Ik neem aan dat jij geen maagdelijke jonkvrouw meer bent? Dan mag jij die gordel wat mij betreft af.

@Dees: Dank.

@Troy: Voor 5 gouden dukaten kun je bijles Latijn van me krijgen.

@Kees: Dank.

@Kawa: Meningen? Wat zijn dat?

@Bakema: Je hebt helemaal gelijk (deze keer 😛 ).

@Domicela: Wagenspelen zijn wereldse toneelstukken die op een boerenkar werden opgevoerd (ook wel abele spelen genoemd in de Middeleeuwen). Ook tegenwoordig worden nog overal wagenspelen opgevoerd tijdens straattheatervoorstellingen. Romeinse wagenspelen ken ik niet. Wel gladiatoren die een potje gingen vechten vanaf een strijdwagen of zoiets.

@Rain: Ik ga meteen een verzoek indienen of King je tot ridder wil slaan.

@Melady, prima bella donna: dank.

sally · 15 juni 2005 op 23:24

Beter laat dan nooit.

Ook van mij de complimenten.

Ik denk dat je hoog staat in de kieslijst van VC

😉

pepe · 16 juni 2005 op 08:36

[quote]Onze columns zullen we weer met de hand schrijven [/quote]

Dan gaan we ook weer brieven schrijven, jij bent een van de eersten die er een krijgt van mij 😉

Wright · 16 juni 2005 op 09:22

[quote]@Wright: Zucht je van opluchting dat je geen kuisheidsgordel aanhoeft of omdat die prinsen voor het oprapen liggen?[/quote]

Neuh, dat borduren leek me wel wat.. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder