“Ik voel een nieuwe lente Maxime”, zegt Balkenende. Een zacht windje waait over hofvijver waarlangs de twee ministers wandelen. In de bomen met hun ontluikende knoppen zingen vogeltjes om het hardst. “Het is inderdaad lekker weer Jan-Peter”, beaamt de minister van Buitenlandse Zaken. “Figuurlijk gesproken, Maxime, niet letterlijk”, verbetert de premier. “Ik voel een CDA-lente. Na een aantal jaar flink bezuinigen op de sociale uitgaven is die economie eindelijk weer aangetrokken. Eerst het zuur, dan het zoet. Net als die eendjes daar in de vijver”, wijst Balkenende. “Flink hongeren in de winter. Hier en daar legt er een het loodje, okee, maar de sterksten mogen door.” Verhagen tuurt naar de eenden. “Ze zitten een vrouwtje wel met ze tienen achterna, Jan-Peter”, zegt hij opgewonden. De vrouwtjeseend vlucht over de hofvijver maar steeds weet een mannetje haar te onderscheppen en moet ze een bereiding ondergaan. Vermoeid kan ze haar hoofdje af en toe boven het water krijgen om naar lucht te happen. “Wat een doorzetters”, glundert de premier. “Dromen nastreven. VOC-mentaliteit, hè.”

Verhagen grabbelt in de zak van zijn beige overjas en pakt haalt een plastic zakje met belegde boterhammen tevoorschijn. “Misschien hebben ze honger gekregen van het najagen van hun dromen”, gniffelt hij. Met een ferme worp gooit hij twee sneetjes bruin in het water. Teleurgesteld constateert hij dat de eenden het vrouwtje blijven achtervolgen en geen interesse hebben in het brood. “Wat een devotie!”, juicht de premier. “Lange termijn denken, Maxime. Die beesten weten waar hun prioriteiten liggen en handelen er vervolgens naar. De Nederlandse burgers zouden eens vaker een voorbeeld moeten nemen aan die beestjes.”

“Eenden zijn eigenlijk een hele mooie metafoor voor het CDA”, mijmert Balkenende hardop. Verhagen kijkt vragend naar de premier, maar durft niet meteen te reageren. Dan probeert hij: “Iets in de trant van het CDA is als een eend, wij drijven je in een hoek en wanneer je het tegenstribbelen moe bent, dan pakken we je?” Het blijft even stil. “Figuurlijk, Maxime, niet letterlijk.”

Categorieën: Politiek

14 reacties

arta · 22 februari 2008 op 08:03

😆
Ik vind em geweldig!
][quote]Iets in de trant van het CDA is als een eend, wij drijven je in een hoek en wanneer je het tegenstribbelen moe bent, dan pakken we je?”[/quote]
😀

Dees · 22 februari 2008 op 08:35

Heerlijk 😀

De ferme worp, het glunderen en de beige overjas maken het af.

Ik vraag me wel af volgens welk recept ze het vrouwtje bereid hebben en in dit geval weet ik vrij zeker dat Maxime ipv ‘ze’, ‘zijn’ zou hebben gezegd. Je schrijft veel te goed voor dat soort fouten trouwens. Of mss schrijf je wel te goed om er al teveel opmerkingen over te maken. 😉

lisa-marie · 22 februari 2008 op 08:54

Geweldig die vergelijking van eenden en politiek.
Met plezier gelezen 😀

Mosje · 22 februari 2008 op 09:16

Teunis, het stukje over Deep Throat sprak me allerminst aan. Deze vind ik erg leuk. Heel beeldend. Zonder problemen fantaseerde ik door over je stukje en zag Rouvoet achter die twee aanhobbelen, dingen mompelend als: ik hoop dat er veel kleine eendjes van komen.

SIMBA · 22 februari 2008 op 10:25

Geweldig leuk politiek stukje, lekker hoe je die twee neerzet!

DriekOplopers · 22 februari 2008 op 10:30

Meesterlijk. Echt klasse. Groot compliment dus!

Teunis · 22 februari 2008 op 13:34

Dank allemaal.

@Mosje: Ik heb rouvoet inderdaad maar op gepaste afstand laten volgen na de vorige column 😉

Groeten Teunis

pally · 22 februari 2008 op 14:53

Echt geestig stuk, Teunis! Mooi gedoseerd ook en dat maakt het sterk en in evenwicht. Het is bijna een muppetshow, die twee, kan ik zo voor me zien…..geweldig!

groet van Pally

Ma3anne · 22 februari 2008 op 15:01

Zou Balkenende in de gaten hebben dat hij wel eens voor lelijke eend kan worden versleten bij die vergelijking? (Letterlijk, niet figuurlijk.) :hammer:

Siebe · 22 februari 2008 op 19:34

Wat moet je nou nog zeggen?
Erg goed gewoon.

Het grappige is dat er vele varianten mogelijk zijn voor andere partijen. Een goeie truc doe je natuurlijk maar één keer, maar als je Marianne Thieme eens in de metafoor plaatst als eend, ‘bereid’ of bereden door een stel van die woeste woerden… Man, die zou nog met weemoed aan de vissekom terugdenken schat ik zo. Om lekker alleen en ongestoord rondjes in te dobberen.

Hey Teunis, klassecolumn!

S

Mosje · 22 februari 2008 op 20:00

Haha Siebe, en wat dacht je van de metafoor verplaatsen naar Geert Wilders.
Alle vreemde eenden het land uit, te beginnen met de Pekingeend.
Het vliegbrevet voor migrerende eenden moet worden ingetrokken.
Uiteraard moet Alfred Jodocus Kwak van Herman van Veen worden verboden, dat is een heel slecht boek.
En er komt een film waarin Donald Duck met de grond gelijk wordt gemaakt.
😀

Siebe · 22 februari 2008 op 23:49

Grinnik Mosje….
Maar behalve de WC-eend: dat haar is niet van zichzelf zo bleek natuurlijk.

Het is nu zo laat dat ik bijna het ‘met verkrachte eenden’ grapje ga maken.

Oops… al gedaan zeker.

Zonde voor de column, dit gesnater… 😉

Gr!
S

Neuskleuter · 23 februari 2008 op 17:49

Jaaaah! Jaaaah! Jij hebt ‘m helemaal beet dit keer. Figuurlijk dan. Een plaatje!

DreamOn · 23 februari 2008 op 18:21

Wat een geweldige column, Teunis!
Heel beeldend, ook mijn fantasie kan zo aan de wandel met dit stukje!

Groetjes van DreamOn

Geef een reactie

Avatar plaatshouder