IK BEN FLEXITARIER. Sinds een aantal weken kom ik deze kreet in hoofdletters in allerlei kranten tegen. Eronder staat: Omdat ik gezond en verantwoord wil eten.
De mijnheer op de foto van de advertentie draagt een modern, hoog dicht geritst trainingspak. Aan zijn gedeeltelijk afgebeelde houding te zien is hij een hardloper. Hij kijkt er wel moeilijk bij. Het had ook een advertentie over rugpijn of obstipatie kunnen zijn. Daar is het misschien ook wel goed voor, flexitariër zijn.

Flexitariërs zijn flexibele vegetariërs. Ze doen net of ze vegetariër zijn, maar dan alleen op maandag en donderdag. Bijna iedereen is tegenwoordig een beetje vegetariër. Het vermindert de glans van de echte vegetariër. De oorspronkelijke betekenis van vegetarisme is: geen dieren eten. Dat geldt voor alle dagen van de week.

Tijdens een weekendje weg bekeek ik in een restaurant in Maastricht de menukaart. Vegetarische gerechten waren apart aangegeven. Dierloze gerechten stonden er niet bij. Wel zalm, schol, garnalen, kreeft. De vergissing dat een vis geen dier zou zijn komt vaker voor. Maar kreeft!? In een aquariumbak langs een donkere zijmuur van het restaurant ontdekte ik ze. Grote kreeften, machteloos trekkend met hun bijeengebonden scharen. De dagen slijtend in een kleine bak tot ze aan de beurt zijn om levend in een pan kokend water te worden gedompeld.

Wat ik me nou elke keer afvraag als ik die advertentie zie, die de lezers kennelijk wil aansporen ook flexitariër te worden: waarom toch een model gekozen met zulke vlezige lippen? Ik zie het vleesvocht er al langs druipen als hij op een grote vette karbonade kauwt.

Maar daar is de advertentie natuurlijk juist voor bedoeld. Voor mannen die graag en vaak grote vette stukken vlees eten. Die kunnen nu gaan veranderen in gezonde, marathon lopende, flexitariërs. Alleen op maandag en donderdag. De woensdag blijft gehaktdag, de vrijdag visdag en zaterdag is bier en bitterballendag.

Categorieën: Maatschappij

12 reacties

arta · 7 juni 2011 op 07:22

Ik vind dit echt een leuke binnenkomer hier, Helma!
Flexitariër… Best een lelijk woord. Ik zou als campagne hebben gekozen ‘Slager, mag het een onsje minder?’ 😀

SIMBA · 7 juni 2011 op 09:05

Goh, zonder dat ik het zelf wist ben ik al jaren Flextariër 😀
Welkom hier!

sylvia1 · 7 juni 2011 op 11:22

Welkom hier!
Ben de advertentie nog niet tegengekomen, zal er ‘ns op letten. Dat de flexitarier de glans van de echte vegetarier vermindert vind ik een vreemde stelling, het gaat toch om het gezamenlijk doel, minder vlees eten?

Mup · 7 juni 2011 op 12:01

Welkom, smakelijke binnenkomer!

Groet Mup

LouisP · 7 juni 2011 op 12:26

Sylvia1,
‘k denk dat Helma bedoelt dat er misschien wel vegetariers zullen zijn die gaan kiezen voor de flexibelere variant van vegetarier…

dokterblues · 7 juni 2011 op 14:48

Ja, netjes geschreven, leest vlot.
Prima.

Neuskleuter · 7 juni 2011 op 14:57

Ah, ik ben al lang niet meer hier geweest, maar dat is wel een aangename column om te lezen. Zo te zien ben je hier net begonnen, dus dat belooft nog veel meer 😉 Leuke uitsmijter!

Boukje · 7 juni 2011 op 16:15

Goed man!
😀

Saya_Surya · 7 juni 2011 op 18:42

Flexitarier; ik noemde dat altijd een parttime vegetarier 😉

Het leuke aan je stuk is, dat je je van begin tot eind afvraagt of die advertentie echt bestaat. Knap geschreven!

Dees · 7 juni 2011 op 20:56

Leuke column en helemaal goed rondgebreid. Die druipende vlezige lippen staan nu overigens wel op mijn netvlies, maar het zij je vergeven 😀

Chris · 7 juni 2011 op 22:12

Nadat ik je erg leuke column heb gelezen blijf ik behoorlijk in verwarring achter en speelt de prangende vraag op mijn vlezige lippen:”Wat moet ik zondag nu eten?”

Helma · 8 juni 2011 op 17:43

Dank voor het welkom!
De advertentie bestaat echt. Hij is nog wel ergens op de site van ikbenflexitarier.nl te vinden.
Wat ik met het verminderen van de glans van de vegetariërs bedoel? Ik zie ze als diehards, de enige echte zeg maar. Als iedereen zich nu ‘vegetariër’ noemt of een variant daarop dan sneeuwen zij een beetje onder. Een ‘echte’ vegetariër wil niet minder vlees eten, maar eet uit principe helemaal geen dieren. Wel leuk hoe dit op verschillende manieren gezien kan worden.

Op zondag… eh biefstuk? Nee, doe maar een lekkere taugéschotel. Kikkererwten mag ook.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder