Nog niet geheel topfit zit ik in mijn stamkroeg de kranten door te nemen..Het werk moet ook doorgaan nietwaar en de schoorsteen moet roken. Ik geloof dat ik nu al mijn nierstenen wel heb uitgezeken. Maar volgens kroegbaas is deze pijnloze dag de stilte voor de storm.
Ik mag kroegbaas wel.Een optimist in hart en nieren. Hoewel, laat dat hart maar zitten. Kop in de Telegraf: “Rustig 2004 in” Oké dan. 2 doden door vuurwerk, relletjes met vuurwerkterroristen, een paar ogen, handen en oren kwijt, F.Bauer op tv, Saint Huisman zwevend boven een camera..Dat was me het rustige nachtje wel. Wat moet er dan gebeuren om de Telegraf zover te krijgen dat ze het over een onrustig nachtje hebben?
Plotseling slaat iemand hard met een hand op de bladzijde die ik lees. Ik hoef niet te kijken wie het is. Jansen uiteraard. Jansen, onze fractielijer van de plaatselijke politieke maffia. Stand-up comedian van het eerste uur.Evenknie van Youp en Freek.
“Laatste woord” , brult hij gierend om zijn eigen topgrap. En ik lig in een deuk. Maar dat kan ook komen door een pijnscheut van een achtergebleven niersteentje.
Hij gaat zitten en vraagt hoe ik de feestdagen ben doorgekomen. Top, antwoord ik. Ik mocht kiezen tussen nierstenen en jou tegenkomen. Ik koos voor het eerste.
‘Niet zo bijdehand jochie, ik heb werk voor je.’ Dus leg ik de krant opzij want mijn onderzoeksbureau moet ook verder. Zelfs als het een opdracht van Jansen betreft.
‘Eerst wat drinken’, zegt hij, ‘want ik heb dorst.’
‘Jezus, hoe kan iemand met een waterhoofd nog dorst hebben’, antwoord ik.
Zonder op mijn opmerking in te gaan gaat hij verder. ’Ik verdenk iemand van een concurrerende politieke partij van fraude.” Hij trekt er het vereiste politiek geschokte gezicht bij. Alsof hij in de verste verte nooit had kunnen vermoeden dat een politicus ooit fraude zou kunnen plegen.
‘Dat is toch geen misdaad Jansen? Wildplassen is een misdaad. Fraude van een politicus is een strategisch zetje op de politieke ladder.
Trouwens, in welke partij zit deze man?’
‘Het is een vrouw’, antwoord Jansen. ‘En ze zit in die nieuwe partij Daar is ze de oprichtster van..’
‘O , bedoel je haar!! Die vaginale afscheidingsbeweging van de LPF? Had ook niet anders verwacht.’
Maar intussen bevriest mijn bloed.
Voor Jansen iets kan antwoorden komt mijn compagnon en tweelingziel Ab binnen lopen en ik vertel hem in het kort waar we het over hebben.
‘O, jullie bedoelen dat wijf van die nieuwe politieke partij? Die heeft meer lullen geslikt dan er klinknagels in het paleis op de dam zitten.’
Er zijn momenten dat ik nierstenen hoog heb zitten. Ik vraag Ab of hij zijn taal iets kan kuisen. Laten we het professioneel houden, Ab. En vooral relevant. We moeten een beetje serieus overkomen als we werk willen houden.
‘Relevant!!’,roept hij verbijstert. ‘Jezus, graftak, die nierstenen moeten omlaag hoor.Volgens mij gaan ze bij jou omhoog. Regelrecht die lege schedel in’.
Ik neem nog maar een slokje bier. Het nieuwe jaar begint goed. Eerste opdracht binnen. Nog zes op de plank.
En die nieuwe zaak van Jansen is helemaal niet gecompliceerd want ik ken de frauduleuze politica als mijn broekzak. Ik heb haar drie weken geleden ontmoet en we deden van alles behalve frauderen. En dat doen we nog steeds.maar niemand weet dat.
Na publicatie van deze column wel, vrees ik. Misschien kom ik er dan onderuit…


6 reacties

R@@F · 7 januari 2004 op 17:27

Hij is weer om te smullen ouwe!!

Grrrrrr
R@@F

pepe · 7 januari 2004 op 17:45

Zo wordt politiek nog leuk om je in te verdiepen, dat dachten al die lullen waarschijnlijk ook!!

Politiek met een smaakje;-)

Met genot gelezen 😛

Tasz · 8 januari 2004 op 00:27

Leuke anekdote Kees. Ik begin langzamerhand een fan van jouw columns te worden en dan vooral van jouw stijl. Je wisselt snel af van beschrijven, gedachtes en gebeurtenissen, er zit vaart en humor in deze column…. echt heel goed.

1 klein puntje. Let even op je leestekens. De ene keer gebruik je ‘ en de andere keer “. Ook mis je hier en daar een leesteken. Maar dat is een technisch detail en totaal ondergeschikt aan de kwaliteit van deze column.

Bye
Tasz

Li · 8 januari 2004 op 11:17

[quote]Na publicatie van deze column wel, vrees ik. Misschien kom ik er dan onderuit…[/quote]

Vergeet het maar Kees, ik denk dat jij, als ‘lid’ van het onderzoekbureau, een uitstekende Undercover bent! 😀
Li

viking · 8 januari 2004 op 13:21

We hadden al geconstateerd dat het schrijven van erotiek een vak apart is. Ben wel benieuwd naar jouw minder politiek getinte (fraude) activiteiten. Althans de beschrijving daarvan… 😀

deZwarteRidder · 8 januari 2004 op 14:16

Waarin een klein vissersdorp groot kan zijn..scherpe column..
Rich@Rd

Geef een reactie

Avatar plaatshouder