Ik was even aan paar dagen weg. Frisse neus halen op Terschelling. Als je dan weer thuis bent gekomen, lees je wel rare dingen in de krant: “Man rijdt kangoeroe dood” en “Verdovende middelen in beslag genomen in trein naar België”. Maar het ergste vind ik nog het bericht “Drugsdealer dood in auto met draaiende motor”, want dat is natuurlijk erg slecht voor het milieu. Hoeveel pillen moet je hebben geslikt, hoeveel lijntjes coke moet je hebben gesnoven, hoeveel joekels van joints moet je hebben gerookt om werkelijk serieus te geloven dat je in Friesland een kangoeroe hebt aangereden? Een kangoeroe. In Friesland. Jaja. Volgens mij heb je dan echt voor heel wat tientjes narcotica naar binnen gewerkt. Ach gut: knetterstoned stapte Tjibbe Pakema uit zijn Mercedes. De politie gebeld: “ik heb op de terugweg van Innercity een kangoeroe geraakt”. Het valt voor oom agent dan toch ook niet mee om zijn gezicht in de plooi te houden? En wie moet ‘ie bellen? De Wegenwacht of de Rijdende Psychiater? Maar je ziet: het toenemend drugsgebruik leidt tot een steeds grotere ontwrichting van het wegverkeer. Men raakt ernstig in de war, en kan dan maar beter niet de auto pakken. Maar is de trein dan een goed alternatief? Helaas niet.

Het is de NS zijn eigen schuld. Ze hebben alles op alles gezet om de gezellige dingen in de trein af te schaffen. Met name het verlies van het koffiekarretje was een grote misser. Reizigers konden nu onderweg niets meer kopen. Geen Pickwick, geen Snickers, geen Coke. Vind je het dan gek dat reizigers zelf voor hun coke zorgen? Nee toch? Doe nou eens normaal, in plaats van dat je de politie er op af stuurt. Het had zo gezellig kunnen wezen, onderweg. Goedenavond conducteur, ook een snuifje?

Bovendien overtreed je met een lijntje coke het spoorse rookverbod niet, dus je slaat twee vliegen in een klap: wel leuk en niet storend. Nog wel even aan de NS vragen of ze die spiegels in de trein niet langer aan de muur, maar horizontaal willen bevestigen. En zeg nou zelf: knetterstoned in de trein zitten geeft een heel nieuwe en eigentijdse invulling aan het begrip “stedentrip”.

Maar dan Amsterdam. Daar werd in achterstandwijk Zuidoost een drugsdealer in zijn auto doodgeschoten. De motor liep nog. Schandelijk, al die onnodige uitlaatgassen: we hebben al genoeg zorgen over de veel te hoge luchtvervuiling in ons land! Is het misschien een idee om zo’n auto -zoals in het milieu te doen gebruikelijk- na het misdrijf gewoon in brand te steken? Milieudefensie zal blij zijn met de daarmee ontstane afname van auto’s in ons land.

Opeens vraag ik mij iets af. Een tijdje geleden las ik in de krant over een cocaïnelijn Amsterdam-Nantes. Dat lijkt me wel echt een enorme snuif!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

5 reacties

Eddy Kielema · 23 december 2005 op 17:03

[quote]Maar het ergste vind ik nog het bericht “Drugsdealer dood in auto met draaiende motor”, want dat is natuurlijk erg slecht voor het milieu.[/quote]
😀

Mosje · 23 december 2005 op 19:43

Tja, in Friesland maak je van alles mee.
Zo is er laatst nog een missionaris vermoord in uh… verdorie, hoe heet dat gat ook alweer?
😛

DriekOplopers · 23 december 2005 op 23:11

Dooie missionaris? Eh… effe denken…

Van een kerktoren gegooid? Dokkum? In een keer goed?

Met eenen historischen groet uiydt ouden tijden,

Driek Oplopers
Dwarschligger

WritersBlocq · 24 december 2005 op 12:03

[quote]Driek Oplopers
Dwarschligger[/quote]
Geen dwarschsnuiver? Dat begraaft makkelijk (flauw, okee, maar kon ’t niet laten).
Geinige column, soms misschien iets té. Maar thuiskomen van Terschelling en horen van die kangoeroe, daar heb ik me wel om bescheurd 🙂

Troy · 24 december 2005 op 13:12

Even een witte neus halen, krijgt zo een totaal nieuwe betekenis. Van Amsterdam tot Nantes…moet er niet aan denken. Leuke column.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder