Pakweg honderd blote lijven staan uitgebreid een warming-up te doen langs het Noordzeestrand, bij een gevoelstemperatuur van net boven vriespunt. Ze slaan armen en benen langs hun witte lijven wijds op en neer. Het lijken wel uitgeklede pinguïns. Sommigen zijn dik, anderen weer slank. Het zouden ook galjoenslaven kunnen zijn, die even droog oefenen op een reis die aanstonds is.

Met harde klappen slaat een slavendompteur op een grote trommel de maat. Hij schreeuwt ten overvloede ook nog eens beurtelings ‘links’ en ‘rechts’. Blijkbaar zijn het domme slaven of dove pinguïns, want hij roept nog luider dan zijn grote trom. Dan is het plotseling stil. Stilte voor de storm. Alle pinguïns kijken elkaar wat verbaast aan. Een aantal slaat nog losjes nonchalant de armen rond hun rug en buik. Macht der gewoonte, of even niet wetend waar de armen te laten.

Een enorme scheepstoeter klinkt. Het afgesproken teken. Honderd slaven spoeden zich naar zee. En masse storten zij zich in het ijskoude water. Gevoelstemperatuur net onder vriespunt, in ballen en borsten, nog lager. Als kleine, onnozele, blinde zeeschildpadden spartelen ze een aantal meters door de golven van de Noordzee. Stuiterend als dwaze kangoeroes springen ze er weer uit. Op het strand bokst iedereen tegen elkaar. En dan gaat het mis.

Frozen is ineens niet meer frozen, maar compleet ontdooit. De eerste klappen vallen. Vier zwembroeken vallen neer. Er ontstaat een opstootje en een kring vormt zich rondom de vier vechtende zwembroeken. De kring omstanders moedigt wild aan. Hiervan krijgen ze het goed warm.

De slavendompteur besluit in te grijpen, op aanraden van een toekijkende burgemeester. Die mompelt iets over geweld. Honderd mensen in zwemkleding, op een veel te koud strand, dat is pas zinloos geweld. Zelfs de zwembroeken stemmen daarmee in, met hun Unox-mutsen op half zeven. Iedereen druipt af.


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

7 reacties

Nummer 22 · 4 januari 2018 op 19:07

?

Nummer 22 · 4 januari 2018 op 19:08

Ik fenk dat er meer op 1/7 hangt?

Mien · 4 januari 2018 op 21:15

1/7 op een meter? ?
Ken net.

Karen.2.0 · 5 januari 2018 op 20:52

De Nieuwjaarsduik valt in de categorie bungeejumpen/parachutespringen/quilten on top of the Mount Everest. Zelfs goedgemutst met Unox-muts een slecht idee en never nooit op m’n emmerlijstje. Maar dat zal je vast een worst wezen 😀

Nummer 22 · 6 januari 2018 op 13:55

Ach ja. John de Mol ( die broet van Botox Linda, ja die dus) komt met zijn 1 januari duik ( net zoals de 571 ( dat schat ik even) jaar bestaande ski springen in Garmisch Partenkirchen) vanuit Noorwegen waar de deelnemers in de diepte springen gelijk lemmingen. De winnaar is de overlevende uit de bnn talpa stal..Dat wordt pas lachen met Geer en Goor als deelnemers..

Mien · 5 februari 2018 op 03:33

Eventjes bevroren in tijd. Honderdnegenenzeventig lezers, al is het maar de titel en een klein stukje. Dank.

Esther Suzanna · 13 februari 2018 op 12:16

Cool! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder