De man van weinig woorden maar van veel verhalen flikt het weer! Een uitspraak die wat mij betreft in menig huisartsenspreekkamer duidelijk leesbaar aangetroffen mag worden, hardgemaakt op een tegeltje zwevend aan de muur, los van de grond gevleugeld middels een haakje. De man in kwestie is Jelle, een van mijn beste vrienden. Eerder tekende hij voor uitspraken zoals ‘dat het leven te kort is om door te brengen met iemand van wie je niet houdt’ en natuurlijk ‘godverdegodverdegodver’. De eerste uitspraak ingegeven in een moment van bezinning betreffende zijn en ons vrijgezellenbestaan, de tweede meer als een uitroep op die momenten wanneer dat bestaan even tegenzit, hierbij hevig geïnspireerd door zijn ouders. Soms leent hij uitspraken van anderen om er alsnog rustig zijn eigen naam onder te zetten. Zo is hij totaal verzot op het werk van Kees van Kooten en deed hij onlangs bij Bert Klunder de wijsheid op dat ‘mannen dingen achterlaten en vrouwen spullen kwijtraken’.

“Fysiek is altijd psychisch!” Dat roept hij als droge reactie op de rugklachten van Kees die naast hem zit, nog voor die helemaal uitgesproken is. De woorden hangen nog stil in de lucht als hij zijn vork met de volgende hap ijskoud weer naar zijn mond brengt.

Hij doet zijn uitspraak tijdens ons jaarlijks etentje waarbij het deel van de rekening dat uit drank bestaat altijd substantieel groter is dan dat van het voedsel. Het is de vijfde keer dat we dit zo op een van de laatste zaterdagen van het jaar doen. Een lustrum. Er is dit jaar niemand zwanger, iedereen drinkt en rookt. Ook hebben we het afgelopen jaar geen bruiloften gehad en van Kees en Annet hoeven we het voorlopig ook nog niet te verwachten is de inschatting. Wel zijn er twee stellen met kinderen. Maar tussen de anderen die nog alleen zijn vallen zij gedurende avonden als deze in het geheel niet op. Tien mensen die elkaar voor het grootste deel al langer dan de helft van hun levens kennen. Reeds eerder wilde dat nog wel eens gevleugelde uitspraken opleveren.

Na enig nadenken brandt de discussie los over of Jelle gelijk heeft. Is fysiek altijd psychisch? Is dat echt zo? Kun je dat wel zo stellen? Zo ja; waar komen Kees zijn rugklachten dan eigenlijk vandaan? Heeft dat dan misschien iets met Annet te maken? Ze is nog fysiotherapeute ook nota bene! En wat dan nog te denken van Ronald zijn maagklachten die hij al zo lang heeft als hij Anita kent; zo lang wij ons kunnen heugen met andere woorden. En hoe zit het dan met de met bloeddoorlopen ogen die Anita halverwege het jaar had? “Een persfoutje” zeiden ze toen. We hebben geen idee of Joop en Femke ook ergens last van hebben maar we weten wel dat Femke begin dit jaar flinke barensnoden had. Tenslotte komt de bal bij Jelle terug zoals hij natuurlijk had kunnen verwachten, want hoe zit het eigenlijk met die rechterarm van hem die al vijf keer uit de kom is geweest? Jelle wordt stil, denkt even na, neemt de volgende hap en realiseert zich dat zijn stelling moeilijk hard is te maken.

Anders dan bij de relatie tussen fysiek en psychisch, valt de relatie tussen fysiek en sex bij uitstek hard te maken. We zijn er afgelopen zaterdagavond niet helemaal uitgekomen maar ondertussen heb ik er nog wel even over nagedacht. Met Jelle zijn uitspraak in het achterhoofd, dat het leven te kort is om door te brengen met iemand van wie je niet houdt, zijn single status als uitvloeisel daarvan, en dat alles gecombineerd met de fysieke klachten van de andere niet single vrienden, heb ik zo mijn eigen ideeën waarom zijn arm vijf keer uit de kom raakte. Misschien is fysiek wel een van beide: sex of psychisch. In speciale gevallen zoals eventueel die van Jelle wellicht alle twee zelfs. Echter, laat ik maar niet proberen om dat hard te maken. Het ‘gegodver’ zou niet van de lucht zijn. Bovendien blijft zijn oorspronkelijke uitspraak wel degelijk de moeite waard om eens over na te denken. Fysiek is altijd psychisch!

Categorieën: Diversen

5 reacties

Mosje · 25 december 2004 op 13:15

Als ik jou was zou ik naar Zweden gaan. Knäckebröd eten met een mooie, jonge, blonde Zweedse. Vooral fysiek doen dus.

😛

Vi önskar Er
en God Jul
och
ett Gott Nyttår

sally · 25 december 2004 op 18:41

ik sluit me bij mosje aan
veel plezier!
groet
Sally 😉

KingArthur · 26 december 2004 op 00:13

Was het niet Descartes die zei: Ik denk dus ik besta? In die optiek is alles Psychisch

Ma3anne · 26 december 2004 op 00:31

Ik zou Louise Hays’ boek “Je kunt je leven helen” kunnen aanbevelen om je te helpen bij je zoektocht naar het waarheidsgehalte van je titel, maar dat doe ik maar niet. 🙂

Mup · 27 december 2004 op 16:03

Fysiek is altijd psychisch!

Was het maar zo!

Groet Mup.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder