Zelfs als reclamemaker ben ik niet immuun voor reclame. Ook ik trap in de smerige verleidingen van mijn collegae. Als ik ’s avonds rond een uur of negen, half tien de keuken inga om te koken, heb ik meestal geen zin in een uitgebreide kooksessie. Overheerlijke erwtensoep met spliterwten, aardappel en doorgekookt vlees maak ik dan ook hoogstens op een zondagmiddag. Doordeweeks wil ik vooral snel koken. De wereldgerechten van Knorr, de gehaktschotels van de dag van Maggi en 1-2-enjoys puilen dan ook uit mijn keukenkastjes. Het gaat allemaal zo snel. Tenminste, dat doen mijn collega’s mij geloven. Reclamemakers zijn namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet immuun voor reclame. Meestal probeer ik een product uit voordat de eerste commercial op tv is geweest. Zo kocht ik een tijdje geleden de stoomgroenten van IGLO. Even in de magnetron en klaar, die heerlijk vers gestoomde groenten. Maar zodra je het zakje leegschudt op je bord, blijkt dat er veel vette olie is toegevoegd. . En nog smerige olie ook! Het geeft de broccoli en andere groenten een soortgelijke smaak, weeïg en absoluut niet voorschotelbaar voor vrienden. De commercial kwam iets later en daar ziet het er wonderwel verrukkelijk uit. Zo werkt reclame!

De gehaktschotel-reclame was mij echter voor. Ik kijk namelijk nooit bij de saus-pakjes in de supermarkt. Saus is in mijn perceptie gelijk aan vet en wat mij betreft maakt het niet uit of dat vast of los zit, vet is vet! Maar de leuke meneer in het gehakt-fimplje tovert in een handomdraai een lekkere schotel op tafel, met vers gehakt en verse groenten (alweer broccoli, maar dat schijnt gezond te zijn.) Makkelijker en verser kan het haast niet. Vooral het bord in het eindshot ziet er heerlijk uit! En dat in een paar minuten klaar. Wat die sukkels er echter niet bij vertellen is dat het plaatje een beetje van jezelf is en een beetje van Maggi. Dat beetje van Maggi is inderdaad snel klaar. Maar die verse gekookte aardappels die er in het laatste shot zijn bijgepleurd, moet je toch echt zelf schillen en koken. En dat kost je toch mooi een half uur!

Mensch: mijd bedrog bij etenswaar, Maggi gehaktschotel is niet snel kant en klaar!

Categorieën: Media

8 reacties

Mosje · 18 januari 2004 op 15:51

Reclame over etenswaar geloof ik nooit meer sinds ik daar een uitgebreid artikel over heb gelezen. Er zijn bijv. experts op het gebied van het fotograferen van voedsel. De echte ingredienten komen daar niet aan te pas! Groentesoep is niet te fotograferen omdat de groente de neiging heeft naar de bodem te zakken, dus wordt er gelei gebruikt, waar stukjes groente in gestoken worden.
Zelf gebruik ik nooit kantenklare dingen. brrrr

Kobus · 18 januari 2004 op 20:17

Niet alleen reclame liegt, als het bijv. om de bereidingstijd gaat. Neem een recept uit een kookboek. Daar staat netjes de voorbeidingstijd en de gaartijd bij. Maar dan heb je meestal maar 1 iets. Bijv. vlees. Over de groente, het vlees, de rijst of aardappelen lees je alleen maar : Serveer er ….. bij.

En bij reclamefilms (en foto’s) worden volgens mij flinke kleurenfilters toegepast. Dus geloven
moet je niks.

Zolang wetenschappers wekelijks met weer nieuwe inzichten komen over eten- en drinken wordt het verhaal over gezondheid ook regelmatig omvergekegeld.

pepe · 18 januari 2004 op 20:21

Wat een ramp, als ik over eten lees, dan krijg ik altijd trek, maar hier gaat mijn trek wel van over 😉
Dan pak ik nu een broodje kaas bij de koffie 😉

Leuk geschreven.

viking · 19 januari 2004 op 10:50

De firma list en bedrog weet er inderdaad raad mee; in een mars commercial moest een meisje keer op keer in een of ander smerig goedje happen waar in het geheel geen chocola of andere zoetigheid aan te pas kwam, dat smolt namelijk door de studiolampen. Soep wordt doorgaans inderdaad in gelei gefotografeerd. Er zijn slecht heel weinig films of foto’s waar produkten gebruikt worden die ‘echt’ zijn. Op zich niet zo’n ramp maar je zal het maar telkens in je mond moeten stoppen met een gezicht of je je eerste orgasme beleeft…

Mosje · 19 januari 2004 op 19:54

Viking, jij lijkt me een expert.
Wat er in pornofilms in monden gestopt wordt, is dat dan ook niet echt??

deZwarteRidder · 19 januari 2004 op 23:02

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHH
ZO LUST IK NOG WEL ÉÉN..VETTE COLUMN 😉
rICH@rD

vike · 5 maart 2004 op 09:48

hey, mensen,

dank voor de leuke reacties! Ik zal binnenkort weer eens in mijn pen kruipen

Mien · 19 juli 2016 op 10:31

Ik maak me nu wel ongerust over de maaltijdsalades van AH anno 2016.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder